Miguelův bramborový salát na grilovací party

migueluv salat 2 blog 800 kopie

K některým receptům se dostanete úplnou náhodou. Miguel je učitel z mexického Puebla, města plného barevných kachlíků v barvách typických pro tuhle zemi, s dohledem na sopku oblíbenou jako jazykolam – Popocatépetl. Typickou pochoutkou vyráběnou v Pueble jsou Chiles en nogada, což jsou poblanské papriky plněné masovou směsí se sušeným i čerstvým ovocem (hrušky, jablka, banán, meruňky), dušené v ořechové omáčce se sýrem a zdobené zrníčky granátového jablka. S tím bude dost crcání, ale může to být jenom dobré. Pokrm je sezónní záležitostí a vaří se pouze od července do září. Další pochoutkou je Mole Poblano, což je kuřecí, krůtí anebo vepřové v omáčce z hořké čokolády, skořice, rajčat a chilli. Celý pokrm je pak posypán sezamovými semínky. Zvláštní chutě, žejo? Ale pokud se nechcete pouštět do takového dobrodružství, udělejte si na grilovací party snadný bramborový salát, docela brnkačka a úspěch zaručen.
Miguel mi při jedné debatě na internetu po zmínce o grilování doporučil právě tenhle recept na salát, který je rychlý, chutný a ke grilování jako stvořený. Ale protože o jeho původu příliš netušil, dostal jeho jméno.
.
Potřebujete:
5-6 brambor
2 velká rajčata
1 větší červenou cibuli
olivový olej
sůl
pepř
balzamikový ocet medový
(nemáte-li v lásce tuhle chuť, klidně si ji odpusťte, ale těch pár kapek v salátu vás přesvědčí, že experimenty lahodí odvážným jazýčkům)

Navíc: můžete přidat ještě fenykl, zeleninu, kterou znáte nejspíše z obchodu, ale nějak váháte k čemu tak asi je, nebo jako koření, to už jste blízko, ale kdy jste po něm sáhli? A nebojte se, že má mít chuť lékořice. Jakmile se do něho zakrojíte, ucítíte tu známou chuť řapíkatého celeru. A jsme doma.

Jdeme na to:
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Po oloupání rozkrájejte na osminky. Rajčata rozkrájejte také na osminky, červenou cibuli překrojte podélně na polovic a nakrájejte tenké půlměsíčky. Když jste se odvážili k fenyklu, sloupněte vrchní vrstvu, zbytek nakrájejte na tenká kolečka.
Vše promíchejte, osolte, opepřete, přidejte pár kapek balzamikového octa s medovou příchutí a zakapejte olivovým olejem. Salát v něm nemá plavat, tak prostě s mírou.
Teď už nechte salát mírně odležet (ono se tak děje už od okamžiku zamíchání, protože to krámování se servírováním zabere nějaký čas a než se strávníci pustí do salátu, chutě se stačí propojit), můžete ho nechat vychladit, což je v horkém dni u horkého grilu obzvláště příjemné.
Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..