Vepřová žebírka glazovaná stoutem

zebirka2Nemáte gril, ale jenom troubu s grilem? Tak to stačí k úspěchu. Pak ještě zajdete k řezníkovi, který ví, která bije, když ho požádáte o žebírka na grilování. Nabídne vám masitá žebra z boku nebo vám slušně nákup vymluví, protože už vhodné kandidáty vyprodal. Pozor, kosti spojené proužkem masa z marketů nebudou tím nejlepším pro skvělý výsledek.
.
Potřebujete:
Vepřová žebírka, masitá z boku, nechte si je nasekat, jinak doma zničíte levný sekáček a budete mít trochu problém, pro dva stačí něco přes kilogram
0,5 l piva stout (volím náchodského Primátora, ale klidně nasaďte Guinness, prostě stouta)
1 cibuli, nakrájete ji na plátky
5 stroužků česneku, také nakrajejte na plátky
90 g tmavého třtinového cukru, ale poslouží i klasický krystal, dva sáčky, které si jinak dáváte do kávy
60 g hustého protlaku, pomůže v nouzi i kečup Heinz
3 lžíce nakládaného křenu
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce worchesterské omáčky
sůl
pepř

Jdeme na to:
Žebírka dobře osolte a opepřete, pěkně sůl i pepř do masa rukama vmasírujte. Dejte do pekáčku, přilijte pivo stout, přidejte nakrájenou cibuli i česnek a přiklopte. Když nemáte pekáček s poklicí, poslouží dobře místo ní alobal. Dejte do trouby a pečte tak při 160 °C jeden a půl hodiny.
Maso vyndejte a dejte stranou, šťávu si přelijte do kastrůlku, přimíchejte do ní cukr, protlak, křen (nemyslete, že tahle žebírka budete s křenem jenom servírovat, omyl! – tak šup s ním do omáčky), hořčici a worchester, rozmíchejte a pak na středním plameni vařte, tak asi 15 minut. Občas promíchejte, omáčka by se měla svařit a tedy trochu redukovat, česky to znamená, že vyvařit. Ubývá v kastrůlku, ale to je dobře, zapomeňte na to, že byste přidali vodu! Vodu ne!
Žebírka dejte do pekáčku a potřete omáčkou. Ke grilování by mělo stačit asi 15 minut, během grilování ještě žebra potírejte omáčkou. Glazura pěkně zkaramelizuje.
Hotovo!
Podávejte s chlebem.
Dobrou chuť.

žebírka3 kopie

ŽEBÍRKA s česnekem a cilulí. Základ pohodové večeře. Dobře osolené, dobře opepřené, dobře zalité stoutem. Teď už to nechte na troubě, stačí zakrýt alobalem… A pak už jenom čtvrthodinka pod grilem.

PrimatorStout kopieČERNÉ PIVO Z NÁCHODA, PODAŘILO SE:
Primátor Stout byl připraven postupem svrchního kvašení s použitím čtyř druhů ječných sladů, ovsa a praženého ječmene. Chmel pro přípravu pochází z anglického hrabství Kent. Původem Britské jsou i použité kvasnice a originální technologický postup. Výsledkem je sytě černé pivo s výraznou chutí praženého ječmene, silnou tvrdší hořkostí, ovocnými tóny, krémovou plností a smetanovou pěnou. Nejlépe chutná  s plody moře, ústřicemi, sardinkami a uzenými rybami. Vhodný je i ke steakům, šunce, uzeným masům a dnes stále populárnějšímu grilování. Velmi dobře se rovněž hodí pro zapití čokoládových a ořechových moučníků a zmrzliny. Sout lze velmi dobře využít v kuchyni pro marinování masa a přípravu čokoládových těst a krémů. Teplota pro servírování by měla být 8-12 °C, kdy dochází k plnému zvýraznění chutí a vůní typických pro Stout.
INFO: www.primator.cz

žebírka4 kopie

ŽEBÍRKA podáváme čerstvým chlebem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..