Čevabchichi, tedy čevabčici, jak chcete

Recept je stejný, ať připravujete jednoduché čevabčiči nebo tohle moje trochu legračnější čevabchichi. Smát nebo chichotat se u toho nemusíte, budu rád, když si pochutnáte. A při přípravě nezapomeňte na vejce, to maso dobře spojí a mně se na vejce skoro vždycky povede zapomenout. Asi si nastříkám varování na zeď.

cevabchichi

ŽÁDNOU ZÁHADU ZAMČENÉHO POKOJE nebo jinou detektivku a fígle v tomhle jídle nehledejte. Můžete ho servírovat jako klasiku, s cibulí, hořčicí a vařenými brambory, ale můžete také si to dost zjednodušit  – podávat s chlebem a dijonskou hořčicí, když už máte  vařených brambor po krk, čerstvou cibuli nesnášíte (nebo kdokoli u stolu) a ona to není večeře, ale cosi jako svačinová záležitost jen tak. Nebo si dopřejte tatarku a pokud nedáte, tak třeba i kečup. Ostatně dipů lze připravit celá spousta. Záleží na chuti a fantazii.

.
Potřebujete:
500 g  mletého masa
1  najemno nakrájenou cibuli
3 stroužky česneku
2 lžičky sladké papriky
trochu chilli
sůl
pepř
1 vejce
trochu hladké mouky
strouhanku podle potřeby
můžete přidat špetku majoránky

Jdeme na to:
Maso smícháme s cibulí a česnekem, přidáme trochu strouhanky (dobrá je kukuřičná nebo kukuřičná speciál se sladkou paprikou, ale stejně dobře poslouží klasika), přidáme celé vejce, které samozřejmě rozklepneme, osolíme, opepříme a směs propracujeme, nejlépe rukama. V prstech také budete cítit, zda je potřeba  ještě přidat strouhanku. Z masové hmoty vytvoříme válečky, mně se nepovedou nikdy takové ty „průmyslově“ stejné, aspoň je to legračnější. Válečky vyválíme ve hladké mouce a pečeme v oleji. Vrstva oleje by měla být tak asi do poloviny, zprvu nechte olej rozpálit, vložte válečky a po chvíli zmírněte teplotu. Opekáme z obou stran.
Hotovo!
Dobrou chuť.

Dejte si k tomu jenom chleba nebo vařené brambory, zeleninový salát, nasekanou cibuli. Vše je dovoleno.

cesnek

 

 

 

 

 

 

 

ČESKÝ ČESNEK. Když se podaří koupit slušné palice, má to sílu, ale nesmíte to zase přehnat. Myslete i na to, zda po tomto jídle jdete mezi lidi nebo ne.

chevabchichi3

TAK JO, když už se tím patláte, můžete válečky ve finále před ponořením do horkého oleje vyválet ve hladké mouce. Zachrání to všechno, pokud si nejste zrovna jisti správnou konzistencí, masová směs se vám lepí na ruce a tak. Ale klidně se bez mouky můžete obejít, když chcete „chlupaté“ válečky, máte je mít, mouka k zahlazení nerovností není zas tak potřeba.

cevabchichi2

SMAŽÍME VE VYŠŠÍ VRSTVĚ OLEJE, prostě tak akorát, stačí, když budou válečky do poloviny ponořené. Ale hlídáme teplotu. Napřed by měl být olej dost dobře rozpálený, pak teplotu o trochu zmírněte. Když nechcete vyrobit černé uhlí, je dobré si chvilku u pánve postát a hlídat, aby se válečky propékaly a ne spalovaly.

Napsat komentář