Klasika: guláš, jenomže nikoli se šesti – slovo mají těstoviny

Tohle jídlo  si objednáte skoro v každé hospodě, pokaždé chutná jinak, ostatně hospodský guláš má svoji vlastní specifickou chuť, ale nebudeme se snažit o totéž. Uděláme si gulášek svůj vlastní. Že to není objev? Řekové vaří guláš, který je jako polévka a pokud v taverně zjistí, odkud jste, hned vám řeknou, že nedostanete to, čemu doma guláš říkáte. Guláš po česku je prostě český guláš. S Maďary to má trochu společného. Ale to není na škodu, že jo?! A nic nebrání tomu se do guláše pustit. Že máte svůj recept? To je mi jasné, ale tady mi nic nebrání o něm mluvit. Říká se, že cibule má být v guláši  tolik co masa. Skoro je to tak. A musí být vždycky guláš jenom s knedlíkem? Jasně, že k němu můžete přikusovat krajíc čerstvého voňavého chleba nebo dát slovo těstovinám.

 

gulasek1
.
Potřebujete:
500 g  předního hovězího
5 cibulí (žlutou můžeme ještě doplnit šalotkou)
vepřové sádlo
3 stroužky česneku
2 lžičky sladké papriky
trochu kmínu
sůl
pepř
špetku majoránky
sušené houby (můžete vynechat)

Jdeme na to:
Maso nakrájíme na menší kostky, na sádle pak osmahneme, aby se maso zatáhlo. Ke konci přidáme trochu kmínu. V kastrolu rozpustíme další část sádla a pak osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Když je cibule téměř hotová, přidáme dvě lžičky sladké papriky a pořádně promícháme, pak zalijeme trochou horké vody, aby paprika nezhořkla a smícháme s připraveným masem. Přilejeme horkou vodu, osolíme a opepříme. Přidáme nastrouhaný nebo utřený česnek a dusíme pod pokličkou. V této chvíli můžeme přidat trochu sušených hub (ty napřed namočíme na chvíli a scedíme). Nebo místo hub třeba sterilovaný hrášek. Gulášek zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme ve studené vodě a necháme ještě povařit. Dochutíme majoránkou.
Hotovo!
Dobrou chuť.

Dejte si k tomu jenom chleba nebo vařené brambory, zeleninový salát, nasekanou cibuli. Vše je dovoleno.

gulasek4

CIBULE je základ guláše, stejně jako její rovnocenný partner – maso. Nakrájíme ji nadrobno. Ke žluté cibuli můžeme přidat i šalotku.

gulasek2

MASO SE MÁ ZATÁHNOUT a toho docílíme opečením na sádle. Maso by mělo zešednout. Můžeme samozřejmě napřed založit cibulku a pak přidat masové kostky, ale aby se cibule nepálila, je lepší cibuli i maso osmahnout  odděleně. Pak vše smícháme a dusíme na mírném ohni.

gulasek3

V PŮLI CESTY, napřed cibuli s masem dusíme v menším množství vody.

gulasek5

PŘÍLOHA v podobě těstovin narušuje klasiku knedlíkovou. Zkuste je, uvidíte, že je to také dobrá volba.


 

A navíc třeba:

houby

TROCHA SUŠENÝCH HUB udělá z gulášku zajímavé jídlo, můžete je přidat, ale nemusíte.

Hrasek_jemny400g

HRÁŠEK může dodat gulášku také zajímavou chuť.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..