Pikantní kuřecí prsní řízek s růžičkovou kapustou a těstovinami

Růžičková kapusta mě lákala až nalákala. Pikatnost jídlu dodávají vločky chilli a časově jde o nenáročnou večeři, takže pokud máte po ruce domácí kuřecí vývar, můžete se pustit do vaření. Recept je pro dva, ale jednoduše si ingredience znásobíte pro větší rodinu. Spíše přidáte hlavně víc masa a kapustiček.

pikantní kuřecí řízek11_P1080242

Překvapivě jednoduchá a efektní večeře, určitě žádná nuda…

.

Potřebujete:

kuřecí prsní řízek (vystačil jsem si opravdu s jedním)

2 lžíce oleje (nasadil jsem řepkový, může být i slunečnicový)

3 lžíce másla

lžičku soli

1/2 lžičky mletého černého pepře

střední červenou cibuli

4 stroužky česneku

10 kapustiček

šálek kuřecího vývaru

vločky chilli

1 a 1/2 lžičky citronové šťávy

listovou petržel

1/3 šálku strouhaného parmezánu

těstoviny

 

Kuřecí prsní řízek mi někdy při vaření dělá neplechu a je tužší, proto maso předem zvláčňuji naložením do podmáslí nebo stačí i do obyčejného jogurtu. Maso šoupnu do mikrotenového sáčku, přidám podmáslí nebo jogurt, zakroutím tomu krkem, prohňahňám, aby maso pěkně obalilo, zakroutím tomu krkem, čímž se vytvoří jistý tlak – ale nepřežeňte to, jinak budete mít v ruce bombu, která praskne a veškerý obsah najde všude možně na sobě i v kuchyni. Sáček pojistím ještě jedním, pevnějším a šup s tím do chladničky na nějaký čas. Stačí dvě hodiny, když to stihnete udělat ráno, večer je maso nachystané. Pak ho opláchnu ve studené vodě a jde se na věc. Chvilku mi trvalo pořídit mušle, které jsem k jídlu umanutě chtěl, ale teprve, když jsem to vzdal a smířil se s jinými těstovinami, zakopl jsem na poslední chvíli v obchodě právě o mušle, takže spokojenost.

 

Jak na  to:

Kuřecí řízek posolte a opepřete z obou stran, na pánvi si rozehřejte lžíci oleje se lžící másla na střední teplotě a řízek opečte, asi 4 až 5 minut z každé strany. Pak maso dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat. Potom nakrájejte řízek na plátky.

Nakrájete si červenou cibuli nadrobno, nasekejte česnek i petržel a kapustičky nakrájejte na čtvrtiny (konce košťálů kapustiček můžete předtím seříznout).

Do pánve, kde jste pekli kuře přidejte zbývající lžíci oleje, přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a orestujte, přidejte nasekaný česnek, kapustičky nakrájené na čtvrtiny, vývar a vločky chilli (opatrně, jsou pořád ostré, tak jen tolik, kolik snesete – prostě decentně!). Promíchejte, přiklopte poklicí a vařte asi 5 minut, aby kapustičky změkly.

Pak přidejte na plátky nakrájený kuřecí řízek, citronovou šťávu, nasekanou petržel, parmezán a zbývající dvě lžíce másla, osolte a opepřete. Promíchejte a dejte stranou, nechte ještě chvilku zakryté.

V osolené vodě uvařte těstoviny, moje mušle se podle návodu na sáčku vaří 12 až 14 minut, tak jim to dopřejte. Když jste je začali vařit v momentě než jste začali restovat cibuli, vyjde vám to časově akorát…

Přidejte k porci plátek citronu a je hotovo.

Dobrou chuť.

 

KROK ZA KROKEM

pikantní kuřecí řízek_P1080215

Kuřecí prsní řízek osolený a opepřený osmahneme z obou stran na lžíci oleje a lžíci másla. Plamen je na střední teplotě. Na každé straně pečeme asi 4 až 5 minut. Pak maso dáme stranou a necháme 5 minut odpočívat.

pikantní kuřecí řízek2_P1080220

Do výpeku přilejeme zbývající lžíci oleje a vložíme najemno nakrájenou červenou cibuli a orestujeme.

piikantní kuřecí řízek3_P1080224

Přidáme po chvilce nasekaný česnek a zamícháme.

pikantní kuřecí řízek4_P1080225

Do cibulky s česnekem přidáme na čtvrtina nakrájené růžičkové kapustičky a kuřecí vývar.

pikantní kuřecí řízek5_P1080227

Přidáme vločkové chilli. Promícháme, přiklopíme a vaříme asi 5 minut.

pikantní kuřecí řízek6_P1080229

Maso nakrájíme na plátky.

pikantní kuřecí řízek7_P1080233

Plátky masa vložíme do pánve s kapustičkami.

pikantní kuřecí řízek8_P1080235

Přidáme zbývající dvě lžíce másla, citronovou šťávu a nasekanou listovou petržel. Osolíme a opepříme.

pikantní kuřecí řízek9_P1080238

Přidáme nastrouhaný parmazán. Promícháme.

pikantní kuřecí řízek 9a10_P1080244

 

Hotovo. Přidáme na talíř k uvařeným mušlím, dozdobíme plátkem citronu.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..