Perfektní šťouchané brambory, přesně jak mi chutnají

 

Foukám si do plachet? Foukám, ale proč si to nedopřát? A proč si nedopřát skvělé šťouchané brambory? Na internetu vám jich vyjede spousta, přidávám další kousek. Asi se od sebe moc lišit nebudeme, pokud vycházíme ze stejných nebo podobných ingrediencí. Já je ale vařím, tak tady nemohou chybět. Vařím je pro dva. Tak si když tak úměrně zvyšte dávky ingrediencí.

koule 03 kase P1080995

Potřebujete:

3 brambory

1/2 lžičky soli

4 až 5 lžiček smetany na šlehání

2 lžičky másla

2 lžičky mléka (je-li potřeba)

jarní cibulku, zelenou část

sůl

pepř

 

Jak na to:

Oloupané a nakrájené brambory dáme do studené vody, měly by být zcela ponořené. Přidáme 1/2 lžičky soli a přivedeme k varu. Občas mě láká k bramborám při vaření ještě něco přidat, co jim přidá chuť navíc. Třeba stonek řapíkatého celeru. Můžete, nemusíte. Pak celer z brambor vyndáte, tady skončil svoji úlohu.

Zahřejte máslo se smetanou.

Uvařené brambory sceďte a přelijte horkou smetanou s máslem. A teď vás čeká trochu práce: pusťte se do brambor šťouchadlem. Můžete pracovat vytrvale a brambory vyšťouchat dohladka, ale to jsme rovnou mohli dělat bramborovou kaši. Nechávám hrubější strukturu, máslo a smetana se pěkně s bramborami propojí, pokud chcete jemnější strukturu, přidejte mléko.

Zelenou část jarní cibulky nakrájejte na jemná kolečka a přidejte k bramborám. Osolte a opepřete. Jemně promíchněte, aby se cibulka dostala mezi brambory a nezůstala na povrchu.

Hotovo.

Dobrou chuť.

Tyhle šťouchané brambory můžete podávat jako přílohu k Richardovým koulím z mletého masa.


KROK SUN KROK

koule 06 kase 03 P1080990

Jasné je, že brambory uvaříte v osolené vodě, měly by být úplně ponořené. Pak scedíte. A rozšťoucháte. Žádná věda…

koule 05 kase 02 P1080992

Přidáte teplou smetanu s rozpuštěným máslem, promícháte a když už si myslíte, že je to OK, tak přidáte nakrájenou zelenou část jarní cibulky, osolíte a opepříte.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..