Slávky jako v Řecku, udělejte si doma pecku | Mušle na víně

 

Byla to taková moje vlastní výzva, mušle na víně. Když jsem je ochutnal v Řecku, bylo jasné, že počáteční nedůvěru brzy zlomím. Obavy, že se to nepovede byly menší než z toho, že když se to nepovede, můžete z toho mít problémy. Ale neděste se jako já, mušle neboli slávky jedlé si klidně dopřejte.  Je to jednoduché, rychlé a efektní.

Slávky na víně
Slávky na víně

.

Potřebujete:

1000 g živých mušlí – slávek

100 ml olivového oleje

2 až 3 šalotky

8 až 10 stroužků česneku

hladkolistou petrželku (když zapomenete, připravíte se o další chuť)

500 ml bílého suchého vína

pepř

sůl

bagetu

 

Jak na to:

Rozpálíme olivový olej, přidáme šalotku nakrájenou na větší kousky a česnek nakrájený na plátky. Pomícháme a orestujeme. Vhodíme slávky a zalijeme vínem, přidáme nakrájenou petrželku (jejda! na fotkách mi chybí, protože jsem ji v zápalu zkušebního vaření nechal ležet vedle, příště už tam bude!), osolíme, opepříme a zlehka zamícháme. Přikryjeme a vaříme tak 5 až 7 minut. Důležité je, že slávky, které se během vaření neotevřou, vyhodíme! (Trochu s tím počítejte při lovu, teda při nákupu. Ono 100 g slávek přijde tak na 16 korun, kilo tedy na 160 korun, což by pro dva mělo bohatě stačit i s tím rizikem, že některé slávky jdou z kola ven. Vyhazujte, neriskujte, nešetřete na nepatřičném místě.)

Podáme s bagetou.

Hotovo.

Dobrou chuť.


 KROK SUN KROK

Nakrájenou šalotku  s česnekem na plátky orestujeme na oleji
Nakrájenou šalotku s česnekem na plátky orestujeme na oleji
Do orestované šalotky vložíme mušle.
Do orestované šalotky vložíme mušle.
Zalijeme bílým suchým vínem a vaříme 5 až 7 minut, zakryté. Správně by už teď měla být s mušlemi i nasekaná petrželka. Na fotce chybí, ale přidejte ji.
Zalijeme bílým suchým vínem a vaříme 5 až 7 minut, zakryté. Správně by už teď měla být s mušlemi i nasekaná petrželka. Na fotce chybí, ale přidejte ji.
Mušle zalijeme omáčkou a můžeme podávat.
Mušle zalijeme omáčkou a můžeme podávat.
Slávky na víně s bagetou. Vzpomínka na Řecko.
Slávky na víně s bagetou. Vzpomínka na Řecko.
Tyhle mušle neservírujte, musí z kola ven, neotevřely se při vaření!
Tyhle mušle neservírujte, musí z kola ven, neotevřely se při vaření!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..