Gyros na dvou pánvích

 

Zase nějaká brutalita, řeknete si, když s tímhle na vás vyrukuju. A pytlík se směsí koření? Kdo se teď opotil nebo otřásl, ani nebude pokračovat dál. Jenomže zavrhnout šmahem všechny tyhle pomocné přípravky není prozíravé. Některé fungují, některé napůl a některé ne. Ale hlavně je to o chuti. A producenti se dneska snaží, takže běžně nabízejí tyhle směsi bez látek zvýrazňujících vůni a chuť, obejdou se bez konzervantů i barviv. Někdo jde do varianty i bez soli. A netrapme se tím, že takové vaření někteří odborníci zavrhují. Pokud si můžeme práci usnadnit, proč to nedělat?! Buď jedete fest eko, v tom případě si všechno vypěstujete doma a čerstvé, nebo si vypomáháte bylinkami sušenými a taky někdy sáhnete po namíchané směsi.

gyros3

.

Need:

dvě pánve, jednu klasickou a druhou grilovací, ale zvládnete všechno i s jedinou pánví, jen se dvěma je to o trochu víc crcání, ale má to svůj styl

Můžete jet podle receptu na sáčku a dopadnete dobře, můžete také trochu vylepšovat, třeba čerstvým česnekem nebo bylinkami.

300 g vepřového masa (plec, kýta, panenka)
1 lžíci kořenící směsi na gyros
1 red onion
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce černých oliv bez pecky
2 lžíce loupaných rajčat (můžete nakrájet na drobno, nebo je přepůlit, pokud je třeba, použijte ty konzervované)

 

How do you:

Maso nakrájíme na proužky, smícháme s kořením, můžete střídmě osolit (ale sůl už ve směsi je!) a dáme odležet. Hodí se k tomu mikrotenový sáček, maso v něm snadno prohněteme s kořením, šoupneme ho na hodinku do chladničky, vejde se všude.
Pak rozpálíme grilovací pánev (trocha oleje tomu neuškodí) a ze všech stran maso ogrilujeme. Té chvilky, kdy grilujete a neobracíte, můžete využít k nakrájení cibule.

Do klasické pánve dáme olej, pánve prohodíme a osmahneme kolečka cibule, jen chvilku, pak přidáme maso. Po chvíli přidáme olivy a rajčata. Necháme ještě chvilku orestovat.
Finished!
Enjoy your meal.
Gyros můžete podávat s opečeným toastovým chlebem, nebo s pitou.
A třeba ještě přidejte tzatziki.

Na tzatziky potřebujete salátovou okurku, jogurt řeckého typu a sůl.
Okurku nakrájejte na kostičky, smíchejte s jogurtem, osolte a máte hotovo.
Opravdu báječná kombinace a kousek Řecka vám rozjasní den.

gyros2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published,,en,Required fields are marked,,en,Name,,en,Website,,en,Save my name,,en,email,,en,and website in this browser for the next time I comment,,en,Privacy Policy,,en. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.