Květáková polévka

 

Když vaříte květák, třeba si připravíte ten oblíbený smažený, zůstává voňavý vývar, který je skvělým základem pro polévku.  Pamatuju se, že jsme ji doma mívali kdykoliv byl na stole právě smažený květák. A vždycky jsem se na ni těšil. Počítejte s tím, že voda už je mírně osolená. A také, že potřebujete pár růžic do polévky. Ty si oddělte předem a sáhněte po nich až budete vařit polévku, neměly by být rozvařené – pokud to není záměr. Ale lepší je, když v polévce růžičky poznáte.

Květáková polévka může vzniknout jako "vedlejší" produkt při přípravě obalovaného květáku.
Květáková polévka může vzniknout jako „vedlejší“ produkt při přípravě obalovaného květáku.

.

Potřebujete:

vývar z květáku

několik květákových růžic

máslo

hladkou mouku

smetanu nebo mléko

muškátový květ

sůl

hladkolistá petržel

 

Jak na to:
Připravíme si napřed světlou jíšku – tak dvě lžíce másla necháme rozpustit, přidáme dvě lžíce hladké mouky, promícháme a chvilku zahříváme, neměla by zhnědnout. Pak přilejeme trochu vývaru – té vody, v níž jsme uvařili květák na obalování a rozmícháme. Vrátíme drobné růžice květáku,  povaříme a můžeme zjemnit mlékem nebo smetanou, nakonec dochutíme muškátovým květem a dozdobit posekanou petrželkou.

Hotovo!

Dobrou chuť.

Napsat komentář