Dušená kuřecí játra

 

Malý pokus o rychlou večeři, vlastně i jednoduchou. Když už nevíte coby, játra jsou slušné řešení, pokud zrovna nejste vegetarián. Variací může být tolik, že je nespočítáte, můžete si popustit uzdu fantazii, a vždy bude ve finále skvělá večeře.

Rychlá večeře.
Rychlá večeře.

.
Need:
50 g slaniny
2 najemno nakrájené jarní cibulky
400 g kuřecích jater
lžíci olivového oleje
5 stroužků česneku (lze vynechat)
salt
pepper
flour
vodu nebo kuřecí vývar

Here we go:
Játra propereme a očistíme. Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu a když začne sklovatět, zmírníme teplotu, přidáme olej a na kousky pokrájená játra. Opékáme tak, aby se játra zatáhla, prostě “zešedla”, mohou se i mírně opékat. Teď je chvilka pro přidání pokrájené jarní cibulky. Ta nesnese dlouhé restování, takže než b se opekla játra, měli byste ji dost připálenou. Cibulka změkne a stačí dvě minuty na opečení. Osolíme a opepříme, můžeme přidat rozetřený nebo nastrouhaný česnek. Promícháme a minutu ještě restujeme. Pak zalijeme trochou vody nebo vývaru, tak, aby se játra mohla dusit, takže tak asi centimetr. Dusíme, nevaříme! Přikryjeme a dusíme, záleží na sporáku jak si s tím poradí, čekám tak dvacet minut a chvilkami zamíchám, přileji vodu pokud je potřeba, což většinou bývá. Můžete použít i vývar nebo do vody přidat trochu bílého suchého vína.
Rozmícháme si lžíci a půl hladké mouky ve studené vodě, a přidáme k dušeným játrům. Pak ještě dolijeme horkou vodu, aby bylo omáčky tak akorát. Necháme mírně bublat tak pět minut.
Finished!
Enjoy your meal.

K dušeným játrům se hodí vařená rýže, kterou, když už můžete, ozdobíte třeba listem petržele. Rýži si začněte připravovat tak v momentě, kdy už se játra dusí, potřebuje asi patnáct minut…

Leave a Reply