Husí polévka | Martinský vývar

 

Kolikrát tak asi podniknete v roce péct husu. Na svatého Martina, nebo tak kolem, možná na Nový rok.  Je to docela obří pták, když jste na to dva a tak může být řešením, že si pořídíte jenom stehna a paráda je hotová. Nebo se smíříte s tím, že budete husu mít na několik večeří. A pak utrum! Když už teda byla husička pečená, vzpomněl jsem si, že pečené kosti někdo už používal na vývar nebo tak něco, pátral jsem a vypátral recept na Husí polévku z kostí. Přejmenoval jsem ji na Martinský vývar. Zkusíme to?

K polévce stačí podávat chleba, je dost sytá.
K polévce stačí podávat chleba, je dost sytá.

.

Potřebujete:

kosti a skelet z pečené husy

cibuli

šalotku

mrkev

petržel

celer

řapíkatý celer

bobkový list

celé nové koření

celý pepř

sůl

čerstvý tymián

 

Jak na to:

Klasika jako u kuřecího vývaru, který najdete tady. Kosti dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou mrkev, petržel, nakrájený celer (tentokrát jsem použil bulvu, on ten řapíkatý nakonec také přijde ke slovu), celou cibuli i se slupkou, bobkový list, nové koření (tři kuličky), celý pepř (pět kuliček) a na mírného ohni vaříme minimálně 2 hodiny.  Půj hodiny před koncem přidáme ještě snítky čerstvého tymiánu. Kdo chce silný vývar, přidá tak ještě hodinu. Každopádně ty dvě hodiny stačí, pak už to může být docela síla…

Vývar scedíme, zeleninu vyhodíme, kosti obereme a vrátíme do vývaru. Nakrájíme si mrkev na kostičky, řapíkatý celer a cibuli, osmahneme na másle a přidáme do vývaru. Povaříme. Můžete přidat ještě na kolečka nakrájenou šalotku. Provaříme.

Můžete přidat vaječné nudle.

Dosolíme a dopepříme.

Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou a s chlebem.

Hotovo.

Dobrou chuť.

husí polévka 05 P1090761

 


KROK SUN KROK

Nejdřív si uděláme vývar. Klasika – kosti ve vodě s nakrájeným celerem, mrkví, petrželí a celou cibulí.
Nejdřív si uděláme vývar. Klasika – kosti ve vodě s nakrájeným celerem, mrkví, petrželí a celou cibulí.
Nakrájíme cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
Nakrájíme cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
Rozpustíme máslo.
Rozpustíme máslo.
Osmahneme zeleninu na másle.
Osmahneme zeleninu na másle. Povaříme ve vývaru.
Polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Polévku posypeme nasekanou petrželkou.

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..