Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem

Neopakuji se, mírně se jen vracím k tématu rolád, masových rolád, aby bylo jasné. Cukrářské mi nějak nejdou (a nemám k tomu ani odvahu). Takže už tu máme masovou roládupárkovou roládu. Teď pojedeme dál. A podávat můžete třeba se salátem z kysaného zelí.

Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso smícháme s vejce, pepřem a solí. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Smícháme
  2. Přidáme strouhanku, podle uvážení, záleží na hustotě masové směsi.
    Přidáme strouhanku
  3. Prohněteme.
    Prohněteme
  4. Baby špenát dáme do pánve s rozpuštěným máslem.
    Špenát
  5. Krátce orestujeme. Tak 2 minuty.
    Špenát na másle
  6. Připravíme si další potřebné.
    Ingredience
  7. Rozbalíme těsto a poklademe na ně masovou směs.
    Rozprostřeme
  8. Rozprostřeme mortadellu na maso.
    Poklademe mortadellu
  9. Poklademe plátky chedaru.
    poklademe chedar
  10. Přidáme orestovaný špenát.
    Přidáme špenát
  11. Rozšlehaným vejcem potřeme okraje těsta, aby nám roláda držela lépe zabalená.
    Potřeme vejcem okraje
  12. Roládu zabalíme a pak celou potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a necháme v troubě tak 25 až 30 minut. Podle toho, jak dozlatova se roláda upeče.
    Zabalíme
  13. Hotovo.
    Upečeno
  14. Ochutnejte.
    Ochutnejte
  15. Podáváme třeba se zelným salátem.
    Roláda
Tip:

Mortadella je mortadela. Takže nepropadejte pravopisné depresi. Je to druh jemného měkkého vepřového salámu, obsahujícího kostky vepřové slaniny a koření. Mortadela pochází z Itálie, kde je boloňská mortadela od roku 1998 chráněným zeměpisným označením na úrovni Evropské unie.

Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí

Měl jsem na ně chuť. A když mi přistála do mailu inspirace na korejský kuřecí kebab, bylo už rozhodnuto. Jen ingredience jsou odlišnější. Vypouštím ty korejské, prostě česká improvizace.

Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Popracujeme ji metlou.
    Smícháme marinádu
  2. Nakrájíme kuřecí maso na kousky podle libosti.
    Nakrájíme maso
  3. Maso dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Pozorný pozorovatel pochopí, že tentokrát jsem použil krabičku od zmrzliny. Zaklopíme, dobře protřeseme a necháme odležet v chladu tak aspoň dvě hodiny. Když dáte marinádě celou noc, odvděčí se vám větším propojením chutí.
    Naložíme
  4. Nakrájíme na kousky papriku a cibuli.
    Nakrájíme papriku
  5. Bambusové špejle namočte před navlékáním aspoň na třicet minut do vody. Lépe se budou špízy ze špejlí stahovat. Na špejle navlékneme maso, papriku a cibuli podle toho jak vám padnou do ruky, ale střídání těch ingrediencí je lepší.
    Navlékneme
  6. Dáme na grilovací desku. Špízy ještě jemně polijeme zbylou marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 250 °C. Umístíme tak doprostřed trouby. Pečeme asi 20 minut.
    Příprava na pečení
  7. Vyjmeme z trouby, špízy otočíme a ještě polijeme marinádou. Vrátíme do trouby a přepneme na gril, pokud ho vaše trouba má. Myslím, že už každá je taková. Grilujeme 10 minut. Špízy jsou pořád ve středu trouby. Pak vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít. Ale než to uděláte, mrkněte a zkontrolujte, zda jsou špízy na tu akci připravené. Už můžou být hotové.
    Otočíme
  8. Podáváme s oblíbeným dipem. V mém případě je to chilli omáčka s česnekem. Trochu ostřejší, ale o to jde. Ke špízům podáváme dalamánek nebo chleba.
    Podáváme
Tip:

Kebab, kabob nebo špízy. Jména různá, příprava stejná a pochutnání v každém případě.

Fantastická kuřecí křídla na Fantě | Proč to nezkusit?

Někoho to zarazí, někoho možná i pobouří, ale proč to nezkusit. Už tady máme křídla s colou a bylo to fajn. Můžete se mnou kolaborovat, můžete laborovat. Příště zkusím nasadit rovnou pomerančovou šťávu. Uvidíme, jak se křídla zkaramelizují.

Fantastická kuřecí křídla na Fantě | Proč to nezkusit?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, narazil jsem na inspiraci u mých oblíbených Australanů. Tohle jídlo není pro Hilton. Ani hotelový řetězec ani pro barbie Paris. Jen pozor, je to jídlo nasladko. Někteří to zapuzují. Sladké maso? No, zkuste a uvidíte, že nejde o záležitost zabalenou v cukru.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
90 minut
Fantastická kuřecí křídla na Fantě | Proč to nezkusit?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, narazil jsem na inspiraci u mých oblíbených Australanů. Tohle jídlo není pro Hilton. Ani hotelový řetězec ani pro barbie Paris. Jen pozor, je to jídlo nasladko. Někteří to zapuzují. Sladké maso? No, zkuste a uvidíte, že nejde o záležitost zabalenou v cukru.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Křídla opereme, rozdělíme v kloubu. Můžete ostranit ty konce, které stejně nenabídnou ani slzu masa.
  2. Křídla dáme do boxu.
  3. Zalijeme limonádou.
  4. Přidáme sojovou omáčku.
  5. Box zakryjeme a protřepeme. Necháme marinovat v chladu tak hodinku nebo i dvě. Občas protřepeme.
  6. Troubu si předehřejeme na 160 až 180 °C.
  7. Marinovaná křídla poklademe na pečicí papír a zvolna pečeme asi 30 minut. Podle vzhledu zjistíte, zda další pečení bude probíhat při teplotě 180 °C nebo 160 °C. Křídla obrátíme a pečeme ještě tak 50 minut. Pak křídla naposledy převrátíme a pečeme ještě tak 10 minut.
  8. Podáváme s dalamánkem a oblíbenou omáčkou.
Tip:

Složení limonády Fanta, kdyby někoho děsila éčka:

voda
cukr
pomerančová šťáva z koncentrátu - 3 %
pomerančový extrakt
E290 - Oxid uhličitý
E330 - Kyselina citronová
přírodní aroma - pomerančové
E300 - Kyselina L-askorbová
E412 - Guma guar
E160a(i) - Směs karotenů

Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika

Asi máte podobný recept ve své domácí kuchařce. Ale to přece nebrání tomu vám nabídnout další variaci. Klasikou míním tvarohovou pomazánku, exotikou pak to jenom ošlechtíme.

Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná věda, jenom smícháme, mícháme a namažeme. Ale je to rychlé a dobré.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná věda, jenom smícháme, mícháme a namažeme. Ale je to rychlé a dobré.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné ingredience.
    Připravíme si
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
    Cibuli nakrájíme
  3. Tvaroh smícháme s cibulí.
    Tvaroh smícháme s cibulí
  4. Přidáme tuňáka a salát. Je dobré z plechovek slít tekutiny. Pokud budete potřebovat řidší konzistenci, můžete část vmíchat do směsi.
    Přidáme tuňáka
  5. Dobře promícháme.
    Dobře promícháme
  6. Osolíme a opepříme. Ještě dobře promícháme.
    Osolíme a opepříme
  7. Pomazánku si dáme do sklenice a dáme do chladu.
    Pomazánku si dáme do sklenice
  8. Podáváme s chlebem nebo dalamánkem.
    Podáváme s chlebem nebo dalamánkem

Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí

Poňoukalo mě to už dost dlouho. Zdá se to jednoduché a ono to jednoduché také je. Jen je s tím dost crcání, ale proč se do toho nepustit jenom kvůli tomu? Jestli vás napadne, že je to aspik, tak jste skoro u cíle. Ale aspik je to průhledné. Huspenina neboli sulc je víc. Pokud byste hledali ve slovníku pro případ nějaké anglické inspirace, hledejte jellied meat nebo meat jelly. A narazíte na recepty středoevropské až východnější. Zkouška jen tak od oka moc nedopadla. Tak znova a líp. Jednoduše uvaříme, nasekáme, zalijeme a necháme vychladnout. Jo, teď jsem za chytrýho.

Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Suroviny si můžete složit podle nabídky u řezníka. V balíčku, kterou mi nabídl market byla polovina kolene, stočené vepřové kůže a rozdělená vepřová nožička. Tak jsem si přikoupil ještě dvě nožičky. Je dobré požádat obsluhu, aby vám nožičky alespň přepůlili. Jinak se budete potýkat s tím, jak je dostat do hrce. Poradil jsem si s vydatnější masitostí, koupil si v uzenářství takzvané skládané šunkové koleno. Ono toho z nožiček moc neoberete, nevím, jak vy, ale mě to nelákalo. Něco masa dalo koleno, ale s tím bych asi sotva vystačil. Mrkev vařte zvlášť, času je k tomu dost.
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Suroviny si můžete složit podle nabídky u řezníka. V balíčku, kterou mi nabídl market byla polovina kolene, stočené vepřové kůže a rozdělená vepřová nožička. Tak jsem si přikoupil ještě dvě nožičky. Je dobré požádat obsluhu, aby vám nožičky alespň přepůlili. Jinak se budete potýkat s tím, jak je dostat do hrce. Poradil jsem si s vydatnější masitostí, koupil si v uzenářství takzvané skládané šunkové koleno. Ono toho z nožiček moc neoberete, nevím, jak vy, ale mě to nelákalo. Něco masa dalo koleno, ale s tím bych asi sotva vystačil. Mrkev vařte zvlášť, času je k tomu dost.
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Vepřové naskládáme do hrnce.
    Vepřové připravíme do hrnce
  2. Připravíme si ostatní ingredience.
    Připravíme si ostatní ingredience
  3. Maso zalijeme vodou, aby bylo vepřové zcela pod hladinou.
    Maso zalijeme vodou
  4. Přidáme na čtvrtky nakrájené cibule, stroužky česneku, kuličky černého pepře a bobkové listy. Osolíme.
    Přidáme koření
  5. Vaříme a posléze odebíráme pěnu (to je stejné jako při vaření vývaru). Po chvíli stáhneme teplotu, tak aby tekutina mírně probublávala.
    Odebíráme pěnu
  6. Necháme probublávat, tak, aby se maso uvařilo doměkka. Tak minimálně dvě hodiny. Pak necháme vychladout. Z hladiny sebereme tuk a vývar scedíme. Případně obereme maso, které se nabízí. No, spíš je to na odpis, ale ověřte si to. V balíčku byly i pruhy kůží, tak je po uvaření necháme stranou. Budou k užití. Vše ostatní, včetně cibule i česneku, vyhodíme.
    Necháme probublávat
  7. Nasekáme koupené vepřové koleno a část uvařené kůže. A přidáme kousky obraného masa (hlavně z kolene).
    Nasekáme koleno a kůže
  8. Nakrájíme uvařenou mrkev (vařenou zvlášť) a sterilizované okurky i natvrdo vařené vejce.
    Nakrájíme
  9. Naskládáme do nádoby ve vrstvách, které pak chceme mít jako strukturu v huspenině. Dalo by se s tím jistě i víc kouzlit, záleží na kreativitě i času. Tedy jakože necháme chladnout po částech, aby pevné částice zůstaly tam, kde je chceme mít a neklesly ke dnu. Ale to je jen úvaha.
    Naskládáme
  10. Vše připraveno na zalití vývarem. Mrkev je ve spodní vrstvě (takže bude s vejci nahoře) a na horní vrstvě (ta bude přikrájení dole).
    Naskládáno
  11. Pokud se vám zdá, že je tekutina řídká, můžete část vývaru přivést k varu a pak přidat dvě lžičky želatiny. Po rozpuštění želatiny (čtěte dobře návod!) smícháme se zbylým vývarem. Přichutíme ještě pepřem, osolíme a přidáme ocet. Dobře promícháme a necháme chvíli dojít.
    Želatina
  12. Vývar nalijeme do nádoby s připravenými ingrediencemi.
    Budeme zalívat
  13. Zalijeme vývar až po okraj nádoby.
    Necháme ztuhnout
  14. Můžeme ještě opepřit. Necháme ztuhnout. Nejlépe v chladu přes noc.
    Opepříme
  15. Huspeninu vyklopíme třeba na potravinovou fólii a můžeme krájet. Fólie se hodí i k tomu, že zbývající huspeninu můžeme vrátit zpět do nádoby a můžeme uchovat v ledničce.
    Vyklopíme
  16. Podáváme s cibulí a chlebem. Jako zálivku smíchejte ocet s vodou v poměru, který vám vyhovuje. Ještě zálivku opepřete podle chuti.
    Domácí huspenina s cibulí a octovou zálivkou
Tip:

Zjednodušeně:
Příprava huspeniny: Dávkování surovin a příprava už jsou součástí různých krajových receptů. Pro všechny recepty je ale stejné: nakrájet vše na kousky (kromě vajec, ty se mohou dát na dno mísy), uvařit v menším množství vody, zamíchat, dochutit kořením, nalít do mísy a nechat vychladnout.
Co jsem ještě nasbíral:
Prý už nejpozději ve středověku kuchaři objevili, že zesílený masový vývar může být vyroben jako želé. Podrobný recept na aspik se nalézá v dost staré sbírce receptů Le Viandier, napsané v nebo kolem roku 1375. Měl ji sepsat Guillaume Tirel, alias Taillevent, ale odhaduje se, že byla napsána už deset let před jeho narozením. No, to jsou věci. K dalším se řadí latisky psaná Liber de Coquina (z počátku 14. století) a anglická Cury (s datací roku 1390). A tomu, čím rozumíme huspeninu se jinde říká kholodets, studen, dragli, aspic a má to ještě spoustu dalších jmen. Je to velmi populární jídlo v Chorvatsku (zejména na severozápadě, kde se říká "hladetina" nebo "hladnetina"), v Polsku (kde se nazývá galareta), v Rumunsku (piftie, racitura), v Lotyšsku (aukstā gaļa) "šaltiena"), na Slovensku (huspenina, studeno), v Maďarsku (kocsonya, což se vztahuje nejen na huspeninu z vepřového), v Řecku (se říká pichti), v Rusku, Bělorusku, Ukrajině (kholodets, kholodne) Ve Vietnamu ("thịt nấu đông", což mi googl nabídl v překladu jako "zmrazené maso"). No ještě zmiňme opět Francii. Na počátku 19. století vytvořila Marie-Antoine Carême ve Francii chaud froid. Chaud froid znamená "horkou zimu" ve francouzštině, odkazuje na potraviny, které byly připraveny horké a podávané studené. Aspik byl používán jako chaud froid omáčka v mnoha studených ryb a drůbežích pokrmů. Omáčka přidala vlhkost a chuť k jídlu. Carême vynalezla navíc různé druhy aspiku a způsoby jeho přípravy.A to už je na seminární práci.
Tak si radši nechte chutnat.