Hovězí nudličky s rýží a žampiony, kterým můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. A proč ne?!

Dneska budeme pokoušet hovězí maso s rýží. Měl jsem na něj chuť, ale pořád se nedovedl rozhodnout co s tím, jakou by mohlo mít podobu. A nakonec padla volba na hovězí nudličky. Tak se do nich dáme. Jen tak mimochodem, tuhle kombinaci chutí  prý vymyslel dvorní kuchař Kateřiny Veliké Sergej Stroganov, ale údajně je autorem  francouzský kuchař šlechtické rodiny Stroganovů a možná taky někdo jiný. No, chutná, tak co se budeme hrabat v minulosti, že?!

 

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jistě znáte svíčkovou Stroganoff, existují desítky variant a pořád se tomu tak říká. Nevíte přesně? „Je to vlastně minutkový guláš, maso tedy není potřeba dlouze dusit, klidně může zůstat uvnitř růžové,“ říká michelinský šéfkuchař Roman Paulus.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jistě znáte svíčkovou Stroganoff, existují desítky variant a pořád se tomu tak říká. Nevíte přesně? „Je to vlastně minutkový guláš, maso tedy není potřeba dlouze dusit, klidně může zůstat uvnitř růžové,“ říká michelinský šéfkuchař Roman Paulus.
Hovězí nudličky s rýží a žampiony, kterým můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. A proč ne?!
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozpálené pánvi opečeme hovězí nakrájené na nudličky, žádnou hromadu, ale pěkně v jedné vrstvě, i postupně. Pečeme tak 3 minuty, aby nudličky zhnědly.
  2. Snížíme teplotu a přidáme do pánve máslo, po rozpuštění přidáme cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky a česnek a restujeme, aby cibule zesklovatěla. Ještě přidáme sladkou papriku a promícháme.
  3. Pak přidáme opečné masové nudličky, na plátky pokrájené žampiony, horkou vodu, vaničku silné hovězí šťávy (určitě by byl lepší hovězí vývar, ale do toho jsem se ještě nepustil, čeká na svoji příležitost), worchestrovou omáčku a rajčatové pyré. Přivedeme k varu a necháme zakryté dusit, aby maso změklo, tak asi 45 až 50 minut.
  4. Mezitím si uvaříme rýži, stačí tak 20 minut před dovařením masa. Tu vaříme v osolené vodě. Jo, pokud vám v receptu chybí sůl, určitě není nutná, ale pro solné zatvrzelce nebude problém si vše přisolit. Ale i zavilý prosazovatel, že všechno má být přesolené, neprotestoval. Ani ho nelákala solnička. Překvapení!
  5. Když je maso hotové, vmícháme do směsi zakysanou smetanu. Postupně a decentně, takže ve výsledku by mělo být maso na talíři vidět a neplavat ve smetaně.
  6. Rýži dáme na talíř a tentokrát se nebudeme snažit o kopeček, rozprostřeme ji po talíři. Navrch dáme masové nudličky se žampiony a dozdobíme nasekanou petrželkou.
KROK SUN KROK
  1. Maso nakrájíme na nudličky.
    Maso
  2. Nudličky opečeme nasucho.
    Opékáme
  3. Opékáme z obou stran, v jedné vrstvě.
    Opečeme nasucho z obou stran.
  4. Pomůžeme si vařečkou nebo špachtlí a s nudličkami pohybujeme po pánvi, aby se nepřipekly.
    Pouze špachtlí.
  5. Nudličky dáme stranou.
    Dáme stranou.
  6. Výpek na pánvi vás nemusí děsit, postupně se rozpustí.
    Výpek.
  7. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na jemné měsíčky.
    Cibule.
  8. Cibuli dáme na pánev a přidáme prolisovaný česnek.
    Přidáme česnek.
  9. Cibulku osmahneme.
    Osmahneme.
  10. Žampiony nakrájíme na plátky.
    Žampiony.
  11. Do orestované cibule přidáme papriku.
    Přidáme papriku.
  12. Přidáme opečené nudličky, žampiony a promícháme. Přidáme vodu a kelímek husté šťávy.
    Přidáme žampiony.
  13. Promícháme.
    Promícháme.
  14. Přidáme worchester.
    Worchesterová omáčka.
  15. Přidáme rajčatové pyré.
    Pyré.
  16. Promícháme. Přikryjeme a dusíme.
    Promícháme
  17. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
    Zakysaná smetana.
Tip:

Tento recept má ještě jednu variantu. Do směsi nudliček a žampionů ještě přidáme pórek a červenou papriku. A máme 2. variantu.

 

Kuřecí nugety s preclíkovou krustičkou a pečenými bramborami

Má kuře nugety, když už jsme u toho? Možná ani to Zlaté. Ale o tyhle nugety dnes půjde. Nejsme zlatokopové… Pánev sice máme po ruce, ale nebudeme rýžovat. Jasně, že si nugety uděláme z kuřete, volil jsem stehenní řízky, nejsou tak suché a vlastně pořád vláčné, ale stejně tak si můžete pomoci prsními řízky. Jak libo. A protože v nějakém receptu narazil na preclíkovou strouhanku, no spíše jako ingredienci k obalování kuřecích paliček, vyzkoušíme si je i v případě nugetů.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 13 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 13 minut
Doba vaření
45 minut
Něco jako klasické řízky, řeknete si, žádný objev století. Jasně! Nám ovšem nejde o Nobelovu cenu, ani o olympijskou zlatou, ale o to, abychom si pochutnali. Ty řízky jsou jen trochu menší a kuřecí. A křupavé!
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 13 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 13 minut
Doba vaření
45 minut
Něco jako klasické řízky, řeknete si, žádný objev století. Jasně! Nám ovšem nejde o Nobelovu cenu, ani o olympijskou zlatou, ale o to, abychom si pochutnali. Ty řízky jsou jen trochu menší a kuřecí. A křupavé!
Kuřecí nugety s preclíkovou krustičkou a pečenými bramborami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nebudeme jenom smažit, ale taky pečeme v troubě. Předehřejeme ji na 180 °C, připravíme si plech s pečicím papírem. Připravíme si také misku s moukou, misku s vajíčky, do kterých přidáme granulovaný česnek a nasekaný koriandr a ještě potřebujeme misku s drcenými preclíky (když je proženete mixerem, taky dobré, jinak stačí je rozmašírovat válečkem v mikrotenovém sáčku). Ale než se pustíme do nuget, začneme bramborami, aby to časově klaplo.
  2. Brambory nakrájené na osminky předvaříme v osolené vodě – stačí 20 minut. Přecedíme, osušíme a lehce opečeme na oleji. Stačí několik minut. Pak je propláchneme studenou vodu. Necháme okapat a hranolky přendáme na plech vyložený pečicím papírem, jemně postříkáme olivovým olejem (hodí se k tomu sprej). Pečeme dozlatova.
  3. Stehenní řízky nakrájíme na kousky – nugety, osolíme a mírně opepříme, podle chuti. Maso obalujeme postupně v mouce, pak ve vejcích a nakonec v drti preclíků. Takže klasický trojobal, byť trochu jiné složení.
  4. Obalené nugety osmažíme na oleji z obou stran. Stačí několik minut. Takže máme dosmaženo a v troubě už čekají brambory.
    Hotové nugety
  5. Servírujeme. Přidejte ještě nějaký dobrý dip, třeba okurkový, pokud rádi decentní chutě nebo klidně i sladkou chilli omáčku.
Tip:

Zkuste třeba okurkový dip. S bramborami můžete udělat ještě jiný fígl, bez vaření, bude to trochu rychlejší. Udělejte si hranolky dvakrát prané.

Poznámka: Nekupujte si ty placaté nepodarky pod značkou Bohemia, ty se jenom jako preclíčky tváří, jsou jiné značky, kde preclíky vypadají opravdu jako preclíky, třeba Vest, český výrobek, nebo Lorenz, ty jsem si přivezl z Řecka – obojí doporučuji.

Preclíky
Preclíky, které se hodí