Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma
Postupů na patatas bravas je docela dost, často se brambory smaží, liší se i suroviny, takže zkusíme takovou jednodušší variantu s časem do 30 minut. Tudíž opravdu jenom inspirace. Chtělo by to celou klobásku choriza, ale nějak mám k dispozici jenom nakrájené. No, budeme pracovat s tím, co máme.
Porce Doba přípravy
2osoby 5minut
Porce Doba přípravy
2osoby 5minut
Doba vaření
25minut
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme na kostky, propereme, slupku můžeme nechat, záleží na bramborách.
  2. Kostky brambor přidáme do osolené vody a vaříme do měkka.
  3. Červenou cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek. Orestujeme zakryté na lžíci oleje. Na mírné teplotě! Občas promícháme. Restujeme tak 8 minut, pára udělá své.
  4. Přidáme 200 ml červeného vína, osolíme a opepříme. Povaříme, aby se víno trochu redukovalo.
  5. Pak přidáme nakrájená rajčata i se šťávou a povaříme.
  6. Přidáme vinný ocet. A také špetku mletých chilli vloček. Vaříme tak asi 8 minut.
  7. Uvařené brambory dáme na pánev s rozehřátým olejem a mírně opečeme.
  8. Přidáme cirznu.
  9. Přidáme nakrájené chorizo a nakrájenou petrželku. Dobře promícháme.
  10. Brambory s chorizem podáváme přelité rajčatovou směsí.
Poznámky k receptu

Tak jak?
Patatas bravas (španělsky: [patatas bɾaβas]), nazývané také patatas a la brava nebo Papas bravas, je pokrm původem z Španělska. Typicky se sestává z bílých brambor, kteréb nakrájíme na nepravidelných tvarů o 2 cem, pak smažené v oleji a podávané teplé s omáčkou, třeba pikantní rajčatovou omáčkou nebo aioli. Tento pokrm se běžně podává v restauracích a barech po celém Španělsku.