Chili

Chili con carne | Texas v Česku

Už jsem tenhle texaský recept připravoval několikrát, je tedy divné, že tady ještě není. Napravím to hned. Všichni píšeme chilli, ale Texasané ho píší jako chili. S jedním L. Má mnoho variant, především podle druhu masa, je také verze pro vegetariány, která se jmenuje chili sin carne, tedy chili bez masa. Můžeme se se španělským jménem jídla odkazovat na Mexiko, ale kdysi byl Texas součástí Mexika. A recept se datuje rokem 1850, to už byl Texas Texasem. Když si poručík Colombo dává chili, tak si dává vlastně to, co si dneska uvaříme.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Chili con carne | Texas v Česku
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme si
  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
    Zpěníme cibuli
  3. Přidáme nasekaný česnek a koření.
    Přidáme česnek a kmín
  4. Promícháme a necháme provonět. Pozor, česnek potřebuje malou chvíli, jinak zhořkne.
    Promícháme
  5. Přidáme mleté maso.
    Přidáme maso
  6. Dobře osmahneme.
    Maso osmahneme
  7. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme nakrájenou papriku
  8. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  9. Přilijeme vývar.
    Přidáme vývar
  10. Přidáme cukr a majoránku.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme pepř a osolíme.
    Okořeníme
  12. Přidáme scezené fazole.
    Přidáme scezené fazole
  13. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 20 minut.
    Zakryjeme
  14. Přidáme protlak pokud chcete víc rajské pasty v chili.
    Přidáme protlak
  15. Provaříme tak 10 minut.
    Provaříme
  16. Necháme stát ještě 10 minut, aby se chutě propojily.
  17. Podáváme s rýží nebo třeba jen s chlebem. Zdobíme jarní cibulkou.
    Podáváme

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..