Hráškové rizoto s kuřecími hranolky | Italská inspirace
Hráškové rizoto
Zvyk přidávat do rizota cokoliv, je považováno za trestuhodnou troufalost. Nenechte se mýlit, Italové také nejedou jedno a totéž a leckdy si přidají třeba i sušená rajčata. Základem je ovšem správná rýže – kulatá, třeba Arborio.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
20minut
Jak na to:
  1. Máslo rozpustíme v pánvi, zesklovatíme nakrájenou šalotku.
  2. Přidáme rýži a za stálého míchání vaříme 1 minutu.
  3. Zalijeme vínem a promícháme. Mícháme, aby se víno redukovalo na polovinu.
  4. Zalijeme trochou vývaru a promícháme. Jakmile se tekutina vstřebá do rýže, přilijeme další část vývaru. Rýže potřebuje 16 až 18 minut, zakryjeme ji a dusíme, aby absorbovala tekutinu. Po čase přidáme ještě zbývající vývar a strelizovaný hrášek. Promícháme a opět zakryjeme. Rýže by měl být pevná na skus. V závěru ji osolíme a opepříme.
  5. Mezitím si připravíme kuřecí hranolky. Kuřecí stehenní řízek nakrájíme na kousky podobající se hranolkům, osolíme, přidáme mletý rozmarýn a petrželku. Obalíme v hladké mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a opečeme v rozpáleném oleji.
  6. Podáváme s kuřecími hranolky.
Poznámky k receptu

Kuřecí hranolky připravíme obdobným způsobem jako rychlé kuřecí řízky, jen maso rozdělíme na podélné kousky o šíři asi 1 cm. Nerovnosti kousků nejsou na škodu, nejsme fabrika na přesné obrábění kovů, ale kuchaři.