Hrátky s karbanátky | Mleté maso pořád jinak a vůbec to neomrzí
karbanátky
Podnikněme výpravu za další klasikou, jejíž servírování nabízí řadu variant, takže se nenudíte. Proti běžným receptům, která známe, jsem přidal navíc bramboru a svižnější přípravu – cibuli, spolu s česnekem a bramborou jsou rozsekal na mixeru. Nesmíte ale dopustit, aby vám vznikla kaše. Stačí chvilka a máte jemné kousky, které se snadno zapracují do masa.
Porce Doba přípravy
4porce 25minut
Porce Doba přípravy
4porce 25minut
Doba vaření
10minut
Potřebujete:
Karbanátky
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na menší kousky, stejně tak i bramboru, česnekové stroužky přepůlíme a vše společně rozsekáme v mixeru na jemnou drť. Nevadí, když při sekání zůstanou ve směsi viditelné kousky cibule i brambory. Pozor: nesmí vzniknout kompaktní kaše.
  2. Dáme vařit oloupané a nakrájené brambory na přílohu. Vodu osolíme a přidáme trochu kmínu, případně několik snítek tymiánu.
  3. Cibulovou směs smícháme s mletým masem a prohněteme. Přidáme část strouhanky a směs opět propracujeme. Osolíme a opepříme. Do směsi zapracujeme lehce našlehané vejce a postupně přidáváme strouhanku, aby se vytvořila kompaktní, ale dobře tvárná hmota.
  4. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu.
  5. Z masové směsi vytvoříme karbanátky o síle asi jeden až jeden a půl centimetru. Osmažíme na oleji, z každé strany tak 3 až 4 minuty. Karbanátky pak necháme okapat na papírové utěrce.
  6. Servírujeme s bramborami s trochou másla, hořčic a nakrájenou cibulí. Můžete také zvolit bramborovou kaši, případně k bramborám a karbanátkům servírovat jemně dušený hrášek s karotkou. A konečně – karbanátky jsou skvělé i jenom s chlebem.