Králík pečený na zelí s brambory
Pečený králík na zelí s brambory
Pečený králík mě provázel v dětství, je to taková milá vzpomínka. Tak šup s ním do pekáče, ať se můžu olizovat zase až za ušima. Jednoduchý recept, jenom to chce svůj čas. Ale stojí to za to si počkat.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
120minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Nakrájíme část slaniny, tak asi polovinu.
  3. Část nakrájené slaniny dome do pekáčku.
  4. Nakrájíme cibule nadrobno.
  5. Na slaninu do pekáčku přidáme cibuli a zelí. Dobře rozprostřeme.
  6. Do lůžka ze zelí položíme králičí stehna.
  7. Kolem masa rozložíme brambory a plátky bůčku.
  8. Opepříme a osolíme.
  9. Na maso a brambory s bůčkem ještě rozložíme zbývající anglickou slaninu. Můžeme zalít trochou vody.
  10. Zakryjeme a dáme do trouby předehřáté na 180 °C péct. Pečeme asi 90 minut.
  11. Odkryjeme, králíka uvolníme, aby bylo mase na vrchu a dáme znovu do trouby již odkryté na 30 minut.
  12. Na posledních 10 minut zvýšíme teplotu tak na 220 °C, aby maso dostalo barvu.
  13. Podáváme.
Poznámky k receptu

A MÁME TADY ZÁHADU:
No celá záležitost mě přišla na 1000 korun, ale musíte brát v potaz, že jsem si cestou ještě koupil fungl nový pekáč v Orionu.
Pekáč Grande Orion
Prodejce (výrobce) uvádí na webu:
Pekáč odlévaný masivní s uchy a s velmi kvalitním nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT, na kterém připravíte výborné pečeně, omáčky, zapečenou zeleninu… Materiál: hliník s vynikajícím nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT a s profilovaným dnem, skleněná poklice s otvorem pro únik přebytečné páry. Doporučujeme použití kuchyňské chňapky. Rozměry: 35×22,5×8/12 cm. Vhodný na všechny typy spotřebičů včetně indukce. Při použití v troubě poklice max. do 200 °C. ALE na krabici uvádí, že s poklicí se do trouby můžeme odvážit při maximální teplototě 180 °C. No, babo raď, je to ve hvězdách, asi někde v souhvězdí Orion.