Plná cibulačka

Plná cibulačka po francouzsku | Návrat k osvědčenému receptu

Polévka má být dobrá. Tak zkuste třeba tuhle cibulačku plnou cibule, nic jako, že samá voda, ale fakt hustější záležitost – teď to myslím ve smyslu konzistence. Vracím se k receptu skoro přesně po roce, kdy jsem měl úspěch s francouzskou cibulačkou pro dva. Ten byl ještě jenom v příspěvcích, teď ji plně nasazuji do regulérních receptů. Je to obdoba, více propracovaná, prostě jsem se už někam posunul dál. A proč až po roce? No, v malé kuchyni při spoustě toho, co chci ještě vyzkoušet, je prostě jízdní řád trošku jiný, než kdybych vařil stejná jídla pořád.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Obvykle francouzská cibulačka tu českou prostě převálcuje. Právě proto, že je plná cibule, takže hodna svého jména. V hlavní roli je cibule, vlastně dvojroli, chcete-li. Červená a žlutá. Záleží na chuti, zda si vyberete cibule tak půl na půl, nebo případě převládne jedna z barev. Tento recept je cibulově jedna ku dvěma, jedna větší červená a dvě střední žluté cibule. U obou při krájení bulíte, jen ta červená je chuťově jemnější než ostřejší žlutá. A je to docela svižná záležitost. Do půlhodinky máte polévku na stole, aniž byste museli otírat z čela krůpěje potu, že jste nějak museli příliš spěchat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Obvykle francouzská cibulačka tu českou prostě převálcuje. Právě proto, že je plná cibule, takže hodna svého jména. V hlavní roli je cibule, vlastně dvojroli, chcete-li. Červená a žlutá. Záleží na chuti, zda si vyberete cibule tak půl na půl, nebo případě převládne jedna z barev. Tento recept je cibulově jedna ku dvěma, jedna větší červená a dvě střední žluté cibule. U obou při krájení bulíte, jen ta červená je chuťově jemnější než ostřejší žlutá. A je to docela svižná záležitost. Do půlhodinky máte polévku na stole, aniž byste museli otírat z čela krůpěje potu, že jste nějak museli příliš spěchat.
Plná cibulačka po francouzsku | Návrat k osvědčenému receptu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibule překrojíme podélně a pak napříč nakrájíme na měsíčky.
    Cibule nakrájíme
  2. V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli, aby zesklovatěla. Dáme na chvíli stranou, zakryjeme poklicí. Cibule sama dojde. Tu chvíli si určete, ale stačí 3 minuty.
    Cibuli orestujeme
  3. Vrátíme zpět na vařič, přilijeme víno, promícháme a necháme vařit. Pokud máte k dispozici jen sušený tymián, přidáme ho teď. Osolíme a opepříme.
    Víno přidáme
  4. Přidáme tymián
  5. Když se víno mírně vyvaří, zalijeme cibuli kuřecím vývarem a provaříme. Teď je chvilka na čerstvý tymián. Můžete přidat ještě trochu vody, pokud se polévka redukovala víc než jste čekali. Teplotu zmírníme a vaříme ještě tak 4 až 5 minut. Dochutíme případně ještě solí a pepřem. Po odstavení můžeme zakrýt poklicí.
    Přidáme vývar
  6. Přidáme tymián čerstvý
  7. Plátky toastového chleba vykrojíme (libovolný tvar), osmahneme na oleji a ještě na pánvi je posypeme strouhaným sýrem, pánev zakryjeme a dáme stranou, toasty se sýrem samy dojdou.
    Opečeme toast
  8. Podáváme. Do polévky dáme na talíři toasty se sýrem, dozdobíme pažitkou.
    Plná cibulačka s toasty
  9. Plná cibuová polévka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..