Pórková polévka se žampiony | Zkuste experimentovat
Pórková polévka se žampiony
Je to zase polévka pro dva, ale najedí se i čtyři. No, tři určitě. Pokud vaříte pro víc lidí, pak jenom přidáte pórek, žampiony a trochu másla navíc. Jo, a asi vývaru bude potřeba také víc, že?! A v tom případě i mouky, dvojnásobná porce pro dvojnásobnou polévku, řekl bych. Ale to si musíte už odhadnout sami či samy.
Porce Doba přípravy
2osoby 5minut
Porce Doba přípravy
2osoby 5minut
Doba vaření
35minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Pórek i žampiony nakrájíme nadrobno (nechte si jeden žampion stranou).
  2. Do rozehřátého másla přidáme pórek se žampiony a orestujeme, pak teplotu snížíme, zakryje a dusíme tak 10 minut. Občas promícháme.
  3. Přidáme sůl, pepř, promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme.
  4. Přilijeme trochu vývaru, aby se mouka nepřichytila na dno kastrolu.
  5. Snížíme teplotu, zakryjeme, ještě přidáme vývar a vaříme (dusíme) na středním ohni 20 minut. Kašovitou hmotu tu a tam promícháme. Podle požadované konzistence ještě přidáme trochu vývaru a provaříme. Nechte polévku bublat ještě 3 minuty, to by mělo stačit.
  6. Polévku odstavíme a necháme chvilku vychladnout. Půjdeme do mixování, takže si nemusíte připadat jako při míchání asfaltu. Tyčovým mixerem vytvoříme pyré.
  7. Do téměř hotové polévky ve finále přidáme smetanu a prohřejeme, nevaříme!
  8. Mezitím plátky žampionů osmahneme na másle se špetkou kmínu.
  9. Podáváme ozdobené plátky žampionů.