Skvělé papriky plněné orzo | Vegetariánská verze
Podáváme zdobené petrželskou a nakrájenými rajčaty, které osolíme a opepříme
Co vás asi zaskočí je, že chybí maso. Fakt není! Takže vegetariáni, vzhůru do kuchyně! Možná vám bude připadat, že se toto jednoduché jídlo dělá až moc dlouho, ale všechno chce svůj čas.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
60minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Rajčata nakrájíme nadrobno. Přidáme oregano, sýr, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Promícháme.
  3. Kuřecí vývar přivedeme k varu a přidáme orzo. Vaříme tak asi 3 minuty. Orzo scedíme, vývar si uchováme.
  4. Orzo přidáme do rajčatové směsi a smícháme dohromady.
  5. Vývar nalijeme do zapékací misky. Paprikám odřízneme vršky a zbavíme je membrán a semínek. Spodní část paprik seřízneme, aby mohly stát v zapékací misce. Papriky naplníme směsí orzo s rajčaty. Vložíme do misky s vývarem.
  6. Zakryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut.
  7. Pak sundáme alobal a posypeme směs v paprikách sýrem. Pečeme ještě asi 15 minut, dokud sýr nezezlátne.
  8. Přendáme papriky na talíře a dozdobíme nasekanou petrželkou nebo bazalkou. Přidáme nakrájené rajče, které ještě osolíme a opepříme.
Poznámky k receptu

ORZO je těstovina, která tvarem připomíná rýži.
Je vhodná jako zavářka, příloha nebo do salátů.  Zaklínadlem je semolina. Co to je? Semolina je mouka z tvrdé pšenice, z čehož plyne také další používaný název tohoto druhu těstovin, a to těstoviny z tvrdé pšenice. Tvrdá pšenice je druhým nejrozšířenějším druhem. Pěstuje se v Evropě, Austrálii a Kanadě. K výrobě většiny tuzemských těstovin se používá pšenice obecná.Tvrdá pšenice je jako základní surovina na výrobu těstovin dražší, avšak vhodnější. Takže orzo nepořídíte v ceně kolínek. Těstoviny vyrobené ze semoliny se nelepí, nerozvařují, jsou tvarově stálejší.  Těstoviny se vaří „al dente“ (na skus) v dostatečně slané vodě, mírně se ochladí a přidá se trocha panenského olivového oleje. Vařením „al dente“ se rozumí takové vaření, při němž těstovina uvnitř zůstane mírně nedovařená.