max

Max Stramm | Thus Strammer Max | Inspiration from Germany

Today we are in the kitchen together two. A little duel. No, rivalry played a role here, But in the end I withdrew. So I'm in the role of the photographer and tasters.

Max Stramm | Thus Strammer Max and inspiration from Germany
Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Tradičně Strammer Max pochází z kuchyně berlínské a saské. Je to o chlebu, šunce a vajíčku nebo, jak vidno, krkovičce. V poznámce jsou ještě další varianty, protože jsem vytrvalý hledač. Variant je dost, dokonce i ve velikosti XXL. Záleží na nápadu.
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
15 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
15 minutes
Max Stramm | Thus Strammer Max and inspiration from Germany
Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Tradičně Strammer Max pochází z kuchyně berlínské a saské. Je to o chlebu, šunce a vajíčku nebo, jak vidno, krkovičce. V poznámce jsou ještě další varianty, protože jsem vytrvalý hledač. Variant je dost, dokonce i ve velikosti XXL. Záleží na nápadu.
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
15 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
15 minutes
Need:
Units: Servings: osoby
How do you:
  1. We will prepare.
    start
  2. Osmahneme cibulku do zlatova.
    Cibulka
  3. Přidáme plátky krkovice, která na cibulce změkne a celé jídlo provoní. Krkovice změkne tak asi 7 until 10 minutes.
    krkovice
  4. We'll make fried egg.
    volské oko
  5. Salt and pepper.
    osolíme
  6. Přidáme na oko cibulku nebo pažitku.
    Přidáme cibulku
  7. Namažeme plátky chleba hořčicí.
    namažeme hořčicí
  8. Na hořčici položíme plátky krkovice a na ně volská oka. A přidáme ještě okurky jako oblohu.
    poklademe
  9. Přidáme plátky rajčete ozdobené kolečky cibule. A ještě přidáme sterilovanou okurku.
    cibule
  10. Enjoy your meal.
    dobrou chuť
Tip:

Na okraj:
Irena Papežová Bělská na své stránce Taste Actually přináší příběh z německé kuchyně, ze které vybírám:
Je to velmi vydaná svačina a zřejmě i kvůli použití vajec vznikl název, který v podstatě znamená „k akci připravená mužská pýcha“. Nutno dodat, že řada Němců, aspoň tady v Bonnu, už vlastně vůbec o tomhle přeneseném významu neví. Nejprve musím na másle opéct krajíce tmavšího kváskového chleba, nejlépe žitného. Nemusí se opékat na pánvi, jde to i v troubě. Krajíce chleba potřu máslem a dám je zapéct do trouby pod gril, dokud nejsou lehce křupavé. Radši to kontroluju, protože to jde rychle. Na ještě teplý opečený chleba přijde plátek syrové šunky, tedy uzené nebo sušené. Na pánvi ještě udělám volská oka. Na jeden standardní krajíc dávám jedno až dvě. Vajíčka posolím, opepřím a posypu je čerstvou pažitkou. Finished.
Existuje spousta dalších variant třeba se sýrem, cibulí nebo rajčaty. Názvy Stramme Lotte, Strammer Moritz nebo Stramme Luise nemají už žádný další význam ale signalizují, že syrová šunka je nahrazená šunkou vařenou, sekanou nebo salámem.
Na německé wikipedii:
Strammer Max je jednoduché jídlo vyrobené ze smíšeného chleba, šunky a sázeného vejce. Strammer Max, původně součást saské a berlínské kuchyně, se nyní v Německu hojně používá v domácí kuchyni a v hospodách. K přípravě jsou potřeba plátky chleba buď namazané máslem nebo opražené v másle, na které položíme syrovou šunku nebo slaninu a nakonec poklademe smaženým vejcem. V závislosti na receptu se šunka místo plátky chleba smaží nebo nakrájí do kostek. Mezi občasné přídavky patří sýr, cucumber slices, plátky rajčat nebo cibulové kroužky. Další variantou jsou jaterní sýr, pečená cibule a smažená vejce.
Ve variantách, které někdy mají různá jména, jako Strammer Moritz, Stramme Lotte, Stramme Luise nebo Strammer Otto, je surová šunka nahrazena vařenou nebo Leberkäse, Plockwurst, salámem nebo podobně. Termín Strammer Max byl vytvořen kolem roku 1920 v Sasku s významem „vztyčený penis“. Názvy později odvozené jako Stramme Lotte nebo He-Otto nemají žádný zvláštní význam.
Srovnatelné pokrmy jsou rýnský krüstchen, Bauerntoast nebo nizozemský Uitsmijter (pojmenovaný po nizozemském slově „vyhazovač “). Ten je částečně připraven z ryb.
Na stránce Chefkoch je jednoduchý štramák Max:
Plátky chleba potřete jemně máslem a na chléb položte plátek šunky. Nyní můžete (kdo chce) přidejte nakrájené okurky a opepřete. Přeložte plátkem sýra (goudy nebo ementálu). Vložte sendviče do trouby na 10-15 minut při přibližně 150 stupních. Dokud sýr trochu nepovolí. Připravte volská oka a před podáváním je vložte na upečený chléb. Můžete obložit okurkou a paprikovými proužky.