Tomatové chutney | Snadné a skvělé | Ochutnej čatní, čatný nebo chutney
Sklenička
Inspirátorem je kuchařský novátor a televizní hvězda z Anglie Jamie Oliver. Jestliže on říká, že je to „super easy“, buďme střízlivější, ale stejně mi potvrdíte, že je to opravdu snadné. Pokud máte víc strávníků, rovnou si ingredience znásobte dvěma.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
40minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
  2. Nakrájíme cibuli na čtvrtinu a pak na tenké plátky, rajčátka nakrájíme na osminky a ještě překrájíme, chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme napříč na drobné kousky.
  3. Vše dáme na pánev nebo do kastrolu. Přidáme cukr.
  4. Přidáme ocet.
  5. Dobře všechno promícháme.
  6. Vaříme na mírném ohni 30 až 40 minut nebo dokud se nevytvoří marmeládová konzistence. Občas promícháme. Pokud chcete hladší hmotu, pomůže tyčový mixer. Tuhle mechanizaci stačí nasadit asi 5 minut před koncem vaření.
  7. Hotovo!
  8. Pak už stačí dát do sklenice a nechat vychladit. Může v ledničce údajně vydržet až čtyři týdny v pohotovosti. Záleží ovšem na množství.
Poznámky k receptu

Hodí se k placičkám z kysaného zelí. Ten recept tady nemůže chybět. Zkuste ho.

Výlet do encyklopedie:

Čatní, též čatný, (původně hindsky चटनी, anglicky chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl. Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad (včetně mravenců nebo larev). Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.