Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Vejmrda
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o“tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa”. Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, that “křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Need:
How do you:
  1. Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, salt, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinut. Klidně si vejmrdu připravte den předem, potřebuje čas, aby se chutě pěkně propojily.
  2. Podáváme k ovarovému kolenu.
  3. Zbylo? Does not matter, stačí dát do sklenice a v chladu vydrží i měsíc.
Recipe Notes

Český rozhlas vypustil do světa recept podle Mirky Kuntzmannové, který říká:

Suroviny na vejmrdu: 

½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
salt

Příprava vejmrdy: 

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

A příloha OnaDnes má zajímavý recept na kapra s vejmrdou. A na vejmrdu doporučuje:

1 jablko

2 menší křeny

1 lžíci octa

1 lžíci cukru

Postupujeme tak, že oloupeme křen a jablko zbavíme jádřince. Oboje nahrubo nastrouháme. Osolíme, přidáme lžíci cukru a lžíci octa. Mix thoroughly and let stand for several hours.

*

Na topreceptech mi k receptu připsala Dajda komentář: „Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda.“ Tak to stojí určitě za vyzkoušení.