Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty
Žižkovské buchty
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Doba přípravy
30minut
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
90minut
Potřebujete:
Základní recept
Tvarohová náplň
Povidlová náplň
Jak na to:
  1. V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, stačí tak 10 minut.
  2. K vyběhlému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka.
  3. Přidáme rozpuštěné máslo.
  4. Přidáme vejce a žloutek, zbytek cukru a vanilkový cukr.
  5. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
  6. Poprášíme moukou.
  7. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Alespoň hodinu. Během kynutí tak dvakrát promísíme.
  8. Z těsta vytvoříme válec na pomoučněném vále.
  9. Nakrájíme příčně na dílky.
  10. Z každého dílku vytvoříme placičku. Doprostřed vložíme náplň a těsto pak spojíme, aby náplň byla uvnitř.
  11. Dáme na plech těsně vedle sebe. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily. Potřeme máslem i vršek naskládaných buchet a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
  12. V polovině pečení ještě potřeme máslem. Pečeme dozlatova.
  13. Opatrně rozebítáme z plechu. Posypeme cukrem moučkou.
  14. A můžeme podávat.
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh smícháme s rozinkami.
  2. Přidáme oba cukry podle chuti.
  3. Přidáme citronovou šťávu a kůru. A stejně maličko zastříkneme rumem.
Povidlová náplň
  1. Povidla dochutíme rumem.
  2. Smícháme se skořicí.
  3. Máme připravené obě náplně.