Žižkovský moravský vrabec | Alternativa
Moravský vrabec
Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
80minut
Potřebujete:
Vrabec
Dušené zelí
Jak na to:
  1. Připravené kostky boku a masa smícháme s nakrájenou cibulí na půlkolečka a nasekaným česnekem. Okmínujeme a osolí. Podlijeme trochou vody. [Narazil jsem na radu, že směs masa s cibulí, česnekem a kořením můžete nechat odležet v chladu přes noc. To stojí za zkoušku.]
  2. Směs masa trochu podlijeme a zakryjeme.
  3. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 50 minut.
  4. Pak odkryjeme, snížíme teplotu na 190 °C a ještě pečeme dozlatava. Během pečení podléváme a převracíme masovou směs.
  5. Zelí si můžeme připravit obtížněji nebo snadněji. Volím kysané zelí v pytlíku. Nebudu dělat hrdinu. Vysypeme z pytlíku, osolíme, okmínujeme, přidáme trochu cukru.
  6. Pak zalijeme trochou vody a dusíme. Do měkka, takže nejspíš 25 minut. Můžete kontrolovat, aby tam bylo přiměřeně vody (zelí ale nesmí ve vodě plavat!) a přilévat, když je potřeba.
  7. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou a osmahneme.
  8. Pak přilijeme tekutinu ze zelí, provaříme.
  9. Vše vmícháme do zelí.
  10. Zelí dochutíme octem. Promícháme a provaříme.
  11. Vrabce podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.