Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma

Sole of fish. Ochutnal jsem na Korfu a nemělo to chybu. Takže nutkání si podobný úžasný pokrm připravit i doma je namístě. Tenhle recept znají i v Mexiku a kdovíkde také. Asi všude kolem Atlantiku a Středozemního moře. Ale nějak se mi příčí název brutálně přeložit do češtiny. To vyskočíte z kůže. Kdo by chtěl jíst podešev z ryby nebo šlapku z ryby? Jenže, jenže! Sole je druh ryby (mrkněte do poznámky), kterou možná znáte jako jazyk, tedy mořský jazyk. To už není tak děsivý název. Nemaje jazyk, musíme si vystačit s treskou. Solidní náhrada, mám ten dojem. I tak se vám možná rozváže jazyk…

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme asi 20 až 30 minut. Vaříme samozřejmě podle velikosti brambor.
  2. Smícháme strouhanku s moukou, osolíme a přidáme špetku až dvě (podle chuti) bílého pepře.
  3. Vejce rozkvedláme.
  4. Olivový olej zahřejeme na pánvi. Tak akrorát, což vás teď asi klepne, co je to akorát. Není to moc ani málo, takže spíše vyšší střední stupeň. Záleží na síle vaší plotýnky či sporáku.
  5. Filety namáčíme do vajíčka, aby byly dobře namočené z obou stran.
  6. Pak přeneseme do směsi mouky a strouhanky a dobře obalíme.
  7. Smažíme.
  8. Při smažení druhé strany filetů ještě můžeme mírně opepřit černým pepřem a dosolit. Filety pak dáme stranou.
  9. Do pánve, kde jsme smažili rybu přidáme kousek másla. Necháme rozpustit.
  10. Přidáme uvařené brambory.
  11. Přidáme trochu citronové šťávy...
  12. ... a posléze nasekanou petržel.
  13. Promícháme, přidáme černý pepř a špetku soli. Smažíme tak 5 minut na mírném ohni.
  14. Brambory přidáme k rybě a zalijeme šťávou z pánve.
Tip:

Pro zajímavost:
MAKRO píše, že mořský jazyk neboli jazyk obecný (Solea vulgaris, angl. common sole) platí po celém světě za luxusní rybu. Oblasti přirozeného výskytu se táhnou od jižního Norska po Senegal, mimo to žije také ve Středozemním moři. Půjčím si fotku z Encyklopedie Britannica, snad mi to prominou:


A tady je pro úplnost ještě kousek odborného popisu:
Oválné, velmi vysoké tělo s malou zakulacenou hlavou. Obě oči jsou na pravé straně těla, jsou velmi malé. Okraj přední skřetové kosti je srostlý s kůží hlavy. Hřbetní ploutev se táhne podél celého těla, tvoří ji 75 – 93 měkkých ploutevních paprsků. Jo, a asi půl života stráví zahrabaná v písku nebo spíše bahně na dně. Ve dne si tak hoví, v noci vyráží na lov. Pokud ji tedy nevyloví sítěmi, taženými po dně, pak může přistát i na našem talíři. To má po ftákách, ale my si zase hodně pochutnáme. Tak už to prostě je.
Tyhle informace k rybě na talíři nepotřebujete, možná by strávníky i trochu odradily, ale ryba je to fakt chutná. Takže, pokud se dostanete za hranice, třeba do Řecka, ochutnejte ji. Třeba ji ulovíte i nás v nějaké rybárně. Pak s chutí do toho!

Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen

Dietní jídlo? Jo,také, prostě jsem dostal chuť na rybu. Navíc jsou zase na indexu rajčata (jsou propašované jen jako ozdoba), takže to musí být bez rajčat. Našel jsem inspiraci v Kalifornii. Tak jsem se také dozvěděl, že pstruh je nejčastější sladkovodní ryby na toskánských rybích trzích. Víte, že jasné studené toky v horách v Casentino nad Arezzo daly Toskáncům pstruhy. A informace z Kalifornie prozrazuje i původ receptu. Je z města Pontassieve. Leží na břehu řeky Arno, která o pár kilometrů dále dorazí do Florencie. Kout, který mě láká. Tak si připravíme pstruha jako Toskánci. Jen to má maličký háček: náš pstruh je holandský. Tedy koupíte-li si rybu prodávanou pod názvem holandský pstruh, vězte, že se jedná o marketingový trik. Skutečné jméno této ryby je stříbrnice atlantská. Pstruh holandský (Argentina silus), je ve skutečnosti ryba příbuzná koljušce. V žádném případě nejde o pstruha ani o lososovitou rybu. Ale pravda, stříbrnice se aspoň vyskytuje v pobřežních vodách Holandska, jinak podél celé západní Evropy od Norska po Biskajský záliv. To jsme se od toskánských potoků dostali hodně daleko. Můj pstruh-nepstruh je z Faerských ostrovů. Hotová detektivka.





Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut

Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut

Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.


Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut

Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut

Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.

Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 220 C. Česnek prolisujeme.
    Prolisujeme česnek

  2. Rozmarýn nasekáme.
    Nasekáme rozmarýn

  3. Smícháme rozmarýn s česnekem, solí a bílým pepřem.
    Smícháme

  4. Brambory nakrájíme na plátky, tak o síle 2 mm.
    Nakrájíme brambory

  5. Plátky brambor poklademe na dno pekáčku. Plátky skládejte tak, aby se překrývaly. Část česnekové směsi dáme na vrstvu brambor.
    Poklademe do pekáče

  6. Položíme ještě jednu vrstvu plátků brambor, opět přidáme část česnekové směsi. Zakapeme olivovým olejem a přidáme kousky másla.
    Dáme vrstvu

  7. Zakryjeme a pečeme 20 minut.
    Zakryjeme

  8. Odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.
    Ještě další brambory

  9. Ryby okmínujeme z obou stran.
    Okmínujeme

  10. Do dutiny vložíme rozmarýnovou větvičku.
    Vložíme rozmarýn

  11. Položíme ryby na pečené brambory, položíme na ně ještě rozmarýn, zakapeme olejem a dáme péci.
    Rybu dáme do pekáčku

  12. Pečeme 10 minut. Pak vyjmeme z trouby.
    Pečeme

  13. Necháme ještě 10 minut odpočinout.
    Hotovo

  14. Podáváme rybu na plátcích pečených brambor. Cherry rajčátka jsou ozdobou, která být nemusí, ale, když si je přidáte, pochutnáte si.
    Podáváme

Tip:

Aha:
Sříbrnice evropská má dlouhé štíhlé tělo s velkýma očima. Ryba se nechová. Žijí v hloubce 20 až 1000 m, zdržují se u dna. Když byla zmínka o koljušce, ta plave v našich vodách, jde o rybku dosahující délky nejvýše 10 cm. Původně ji do našich vod vypustili akvaristé.
Tohle je náš hrdina. Holandský pstruh, tedy stříbrnice.

Holandský pstruh
Holandský pstruh

...




Kuře zahalené rajčátky s kapary

Kuřecí maso je evergreen, aspoň v mé malé kuchyni. Takže tu máme další kousek. Na kousky si také zahraje v receptu kuřecí stehenní řízek. A že je to jídlo pro dva, vás nemusí odrazovat. Snadno si poradíte i s porcemi pro čtyři.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Osamělý stehenní řízek? Ale pro dva lidi bude opravdu stačit.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Osamělý stehenní řízek? Ale pro dva lidi bude opravdu stačit.
Kuře zahalené rajčátky s kapary
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Řízek nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem, opékáme asi 5 minut.
    Kuře osmahneme
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla a po chvíli i nadrobno nasekaný česnek. Restujeme tak ještě přes minutu.
    Vmícháme cibuli a pak česnek
  3. Přidáme kapary, nakrájená rajčata s omáčkou, víno a ocet. Promícháme, přidáme estragon. Přivedeme k varu a povaříme, aby se omáčka redukovala.
    Vmícháme kapary
  4. Rajčata
  5. Zmírníme teplotu a zakryjeme. Dusíme 10 minut.
  6. Podáváme s rýží. Posypeme nasekanou petrželkou.
    Podáváme s rýží