Rychlá česnečka | Metodou CDD

Požadavek byl jasný a překvapivý. Udělej nějakou polévku. Takže vaříme z toho, co dům dal. Je to metoda CDD, v restauraci bych si nic takového neodvážil nabídnout, ledaže by se to jmenovalo jako Specialità di vita nebo tak nějak. Dalibor se naučil hrát na housle, já zkouším polévku. Inspirovala mě Kateřina Kamberská svou Uzenou česnečkou s celestýnskými nudlemi. Nudle v téhle polévce nečekejte, ale zaujalo mě, že do česnečky Kateřina přidává lžičku uzené papriky. Ale jinak si můžete se mnou udělat uzenou česnečku or kuřecí ostrou česnečku. Ale třeba i česnečku s kančí klobásou.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
30 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
30 minutes
Uzenou papriku jsem měl po ruce, a také zelenou (nebo bílou?) peppers. A vývar z vepřové plece také, a pancetu uzených kostiček, ale také základ – brambory a co tu ještě máme? Paprikovou klobásu a nožičku párku. Brzdil jsem se, když jsem spatřil ještě polovinu pórku z přípravy číny, ale odolal jsem, aby to nedopadlo jako, když vařila kočička s pejskem. Limit do třiceti minut jsem tentokrát bohatě splnil.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
30 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
30 minutes
Uzenou papriku jsem měl po ruce, a také zelenou (nebo bílou?) peppers. A vývar z vepřové plece také, a pancetu uzených kostiček, ale také základ – brambory a co tu ještě máme? Paprikovou klobásu a nožičku párku. Brzdil jsem se, když jsem spatřil ještě polovinu pórku z přípravy číny, ale odolal jsem, aby to nedopadlo jako, když vařila kočička s pejskem. Limit do třiceti minut jsem tentokrát bohatě splnil.
Rychlá česnečka | Metodou CDD
Need:
Units:
How do you:
  1. Základní suroviny.
  2. Brambory nakrájíme a vložíme do ještě chladného vývaru. A přivedeme k varu.
  3. Přidáme kostičky pancety, abychom umocnili sílu vývaru. A také to dobře vypadá na talíři, a hlavně chutná.
  4. Přidáme bobkový list a kuličky pepře.
  5. Nasekáme česnek, opravdu hodně, protože je to přece česnečka.
  6. Nakrájíme klobásu i párek.
  7. Slice peppers.
  8. Přidáme uzenou papriku. Jestli jste to nikdy nedávali do česnečky, děláte trochu chybu.
  9. Simmer, bramborám by to mělo i s dalším vařením stačit.
  10. Do polévky dáme uzeniny.
  11. Add chopped peppers.
  12. Česnek samozřejmě přidáme také.
  13. Vaříme na středním plameni.
  14. Na závěr zvýšíme teplotu a necháme pár minut vařit.
  15. Finished.

Zelňačka s klobásou | Správný života budič | Vše v jednom hrnci

Záměrem byla slovenská zelňačka, ale chybějící ingredience mě nasměrovaly na úspornější a přece stejně chutnou polévku. Je to takový eintopf, ale neberte to jako nadávku. Už tu máme several variant, třeba 2.0 a také něco pro Watsona avyprošťovák,cs a pořád je co vylepšovat.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Tentokrát si zahraje pikantní maďarská klobása v duu se špekem s chilli. Takže ostřejší než obvykle. A nesmíme zapomenout na čepičku ze zakysané smetany. Kdo nerad pikantní, ale chce i tak poctivou zelňačku blížící se slovenské kvalitě (pokud ji tato verze nepředčí), zapomeňte na chilli.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Tentokrát si zahraje pikantní maďarská klobása v duu se špekem s chilli. Takže ostřejší než obvykle. A nesmíme zapomenout na čepičku ze zakysané smetany. Kdo nerad pikantní, ale chce i tak poctivou zelňačku blížící se slovenské kvalitě (pokud ji tato verze nepředčí), zapomeňte na chilli.
Zelňačka s klobásou | Správný života budič | Vše v jednom hrnci
Need:
Units:
How do you:
  1. Klobásu nakrájíme na kolečka, smoked bacon (je to vlastně uzený vepřový bok s chilli) cut into small cubes.
  2. Na rozpáleném kastrolu osmahneme slaninu, pustí dostatek tuku. Poté ji vyjmeme.
  3. Na tuku ze slaniny osmahneme klobásu. Opět dáme stranou.
  4. Zbylý výpek doplníme kousek sádla a osmahneme cibuli dosklovata.
  5. Přidáme lžíci sladké papriky.
  6. Toss, rychle, aby paprika nezhořkla.
  7. Přidáme lžíci hladké mouky.
  8. Dobře promícháme a máme základ pro jíšku.
  9. Zalijeme trochou vývaru a dobře prošleháme, pak přilijeme zbytek vývaru.
  10. Přidáme na kostičky nakrájené brambory.
  11. Vrátíme zpět do hrnce opečenou klobásu se slaninou.
  12. add the cumin, bylinky a bobkový list. Salt and pepper.
  13. boil so 5 minutes.
  14. Přidáme zelí. Z pytlíku můžete odlít šťávu, aby polévka nebyla přílš kyselá. Zelí můžete překrájet, já to nedělám.
  15. cook for about 20 minutes, so the potatoes soften.
  16. Pokud je polévka přílš hustá, přidáme trochu vody.
  17. Promícháme a necháme po přivedení do varu vypnuté dojít.
  18. Podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Tip:

*) Tekutý bujón Vitana. Vcelku dobrá záležitost, namísto kostek i vaniček. Je bez konzervanů, při vaření pak chybí takový ten dříve klasický odér. Takže doporučuji.

Slovenská kapustnica, tedy po našem zelňačka se připravuje třeba z vývaru z uzených žeber, ve hře může být více druhů masa, třeba hovězí zadní, vepřová plec, vepřová žebra a pak ještě jednu ingredienci slovenské kuchařky přidávají - sušené švestky. Někdy jsou ve slovenské polévce i houby...

Novoroční čočka | Tradition is tradition

Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé aNew Year's lens už tu máme a hned několikrát. Atady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo Turkish? Máme tu verzi novoroční čočky 2023

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings
2-4 osoby
Cook Time
60 minutes
Servings
2-4 osoby
Cook Time
60 minutes
Zase se o něco pokouším. broth, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings
2-4 osoby
Cook Time
60 minutes
Servings
2-4 osoby
Cook Time
60 minutes
Zase se o něco pokouším. broth, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Novoroční čočka | Tradition is tradition
Need:
Units:
How do you:
  1. Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
  2. Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minutes. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
  3. Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
  4. Přidáme na rozpálené sádlo.
  5. Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
  6. Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
  7. Zamícháme a vytvoříme jíšku.
  8. Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
  9. Zalijeme vývarem.
  10. Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minutes.
  11. Přidáme bobkový list a tymián.
  12. Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Toss.
  13. Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
  14. Opečeme na sádle klobásu.
  15. Připravíme volské oko.
  16. Podáváme s kyselou okurkou.

Poctivá zelňačka | Pro dva

Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Poctivá zelňačka | Pro dva
Need:
Units:
How do you:
  1. Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
  2. Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. I guess 40 minutes.
  3. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, why not?
  4. Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
  5. Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
  6. Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
  7. Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minutes.
  8. Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
  9. Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
  10. served. Enjoy your meal.