Mořská štika s hráškem a brokolicí | Asie doma

Byl to takový nápad. Může být přece ryba a to nejen v pátek. Pátral jsem po něčem, co vypadá chutně, je to rychlé a hlavně pro mě zajímavě nové. Zaujal mě recept Fish and vegetable stir-fry u mých oblíbených Australanů a smířlivě jsem vyrazil do marketu. A hele, narazil jsem na všechno, co tak potřebuji. I pak choi i lusky hrášku. Takže jedeme na rybu se zeleninou. S rybou si bezpochyby poradíte, zvolil jsem kanadskou mořskou štiku, lovenou v Tichém oceánu vlečnou sítí v oblasti FAO 67, což je podle údajů na obalu někde poblíž USA. Lámat si tím hlavu ale nebudeme. Dneska to byla štika, zítra může být treska.

Mořská štika s hráškem a brokolicí | Asie doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je inspirace a citace zároveň. Už mě napadají varianty a vy na ně také přijdete. Když narazíte na zelené cibule, neděste se, že je neseženete. Jsou to poněkud větší cibule, kterým obvykle říkáme jarní, jenže jsou o dost větší. A už se na pultech objevuje zelená cibule docela často. Bývám zvyklý spíše na takové nitě než pořádné bulvy. Když nenarazíte na tyhle goliášky, poslouží i ta drobnější. A ještě pozor! Nesolím. Ona k chuti vystačí sojová omáčka. Ani ten největší soliman neprotestoval.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Mořská štika s hráškem a brokolicí | Asie doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je inspirace a citace zároveň. Už mě napadají varianty a vy na ně také přijdete. Když narazíte na zelené cibule, neděste se, že je neseženete. Jsou to poněkud větší cibule, kterým obvykle říkáme jarní, jenže jsou o dost větší. A už se na pultech objevuje zelená cibule docela často. Bývám zvyklý spíše na takové nitě než pořádné bulvy. Když nenarazíte na tyhle goliášky, poslouží i ta drobnější. A ještě pozor! Nesolím. Ona k chuti vystačí sojová omáčka. Ani ten největší soliman neprotestoval.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše potřebné.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme zeleninu. Hrášek šikmo přes lusky, brokolici rozebereme na menší růžičky a ještě rozdělíme třeba na polovinu nebo i čtvrtinu. Pak choi rozčtvrtíme a pak napříč ještě pokrájíme. Zelenou cibuli nakrájíme na plátky kam až to jde, zelenou část pak pokrájíme také, hodí se.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Připravená zelenina.
    Nakrájíme zeleninu
  4. Omytou a osušenou rybu rozdělíme na kousky velikosti sousta.
    Naporcujeme rybu
  5. Olej rozpálíme na pánvi. Po částech restujeme kousky ryby.
  6. Lépe se kousky obracejí a opečou. Neplníme celou pánev!
    Smažíme
  7. Vždy orestované kousky odložíme stranou.
    Odkládáme
  8. Mezitím si uvaříme nudle podle návodu. Což dá tak 12 minut.
  9. Do pánve s olejem, ve kterém jsme připravovali rybu přidáme hrášek, brokolici, cibuli, pak choi.
    Přidáme zeleninu
  10. Restujeme tak 5 minut.
    Restujeme
  11. Smícháme sojovou omáčku s chilli omáčkou.
    Připravíme omáčku
  12. K restované zelenině přidáme kousky ryby.
    Přidáme opečenou rybu
  13. Zalijeme připravenou omáčkou. Jemně promícháme.
    Zalijeme
  14. Postupně přidáme široké nudle.
    Přidáme nudel
  15. Nudle
  16. Jemně opět vše promícháme.
    Hotovo
  17. Podáváme zdobené čerstvým koriandrem.
    Podáváme

Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole

Jestli jste byli někdy v Americe, a jestli jste navštívili čínskou restauraci, možná jste narazili na jídelním lístku na kuře generála Tso. Ale má několik jiných jmen, tak nevím.  Recept putoval z provincie Hunan, kde příroda vypadá jako ve filmu Avatar, také si jeho tvůrci vzali místní národní parky s trčícími skálami, obrostlými stromy a mizícími v mlze, za inspiraci. Magický je i zrod pokrmu, který čínský generál nikdy nejedl. Žil totiž v 19. století a jídlo mělo vzniknout až ve 20. století, v kuchyni šéfkuchaře Penga, oblíbené vládními špičkami. A když Mao dopochodoval až do Pekingu, Peng Chang-Kuei našel azyl pro sebe i svoji „reakční kuchyni“ na Tchaiwanu, kde pokračoval v kariéře oficiálního kuchaře až do roku 1973, než se přestěhoval do New Yorku, kde si otevřel restauraci. Peng svůj recept pojmenoval po slavném hunanském rodákovi Tso, což je logické, vždyť dalším rodákem byl právě Mao. Americký start recept prý nebyl moc slavný, hostům se zdálo kuře až příliš sladké. No, jestli jste někdy jedli americké moučníky, musel by vám cukr lézt i z uší, tak nevím. Ale recept doznal několik změn, aby klientele restaurací vyhovoval. Tak Tso začal slavné tažení na kulinářském poli, má dokonce několik jmen i obměn a variant, americká námořní akademie ho podává pod jménem Kuře admirála Tso, byť Tso ze střední Číny sotvakdy velel na moři.

No, pojďme se pustit do vaření. Pokud mě chcete kamenovat za svérázné pojmenování, počkejte až ochutnáte.

Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mezitím nakrájíme kuřecí řízky na menší kousky.
  2. Kuřecí maso obalíme v mouce.
    Moukou obalíme
  3. Pak kousky obalíme v rozšlehaných vejcích.
    Obalíme ve vejcích
  4. Potom maso ještě obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích.
    V kukuřičných vločkách obalíme
  5. Maso, obalené v trojobale, poklademe na mřížku, pokapeme olejem (nebo lze použít sprej) a dáme péct ve střední části trouby. Pečeme asi 13 až 15 minut. Dáme si také vařit rýži. Pokud jako přílohu chystáte brokolici, ještě můžete chvilku počkat, blanšíruje se tak 3 minuty (vaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve studené vodě).
    Poklademe na mřížku
  6. Mezitím smícháme kuřecí vývar, sójovou omáčku, cukr, omáčku hoisin, ocet a kukuřičný škrob. Dobře rozmícháme, aby se cukr i škrob rozpustil. Pokud jste zvolili sušené chilli papričky, je čas je použít do omáčky. Povaříme 2 až 3 minuty.
    Omáčku připravíme
  7. Omáčkou přelijeme kuřecí kousky tak, aby je obalila.
    Obalíme kouskyy v omáčce
  8. Podáváme na rýži rozprostřené na talíři. Kuřecí kousky ještě mírně přelijeme omáčkou, přidáme chilli papričky, posypeme sezamem a nasekanou natí jarní cibulky.
    Podáváme s rýží a sezamem