Marinovaná vepřová žebírka | Doma jako v hospodě

Nemusíte si dělat doma hospodu, takhle to určitě není myšleno. Ale vepřová žebírka jsou prý hitem hospod. Koupíte nejlevnější maso, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako steak z hovězího. Jenže tento koncept funguje jen tehdy, když si víte dobře rady s přípravou. Ovšem záleží na marinádě. Tak tady můžete být trochu v pasti, protože složení je libovolné. Prostě podle chuti. Smícháte kečup s hořčicí, přidáte med, grilovací koření a pivo, osolíte, opepříte a máte základní chuť hotovou. Tak nějak to tvrdí šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley. Jo, dávám mu za pravdu.

Marinovaná vepřová žebírka | Doma jako v hospodě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
U řezníka nápisem na fasádě mě nalákali. Masitá vepřová žebírka. No, nekupte to. Plochá žebra, která se dají obírat jako za středověku. Chytnete do ruky a okusujete. Tentokrát na marinádu smícháme rajčatovou passatu s hořčicí, přidáme med, grilovací koření a pivo, osolíme, opepříme, worchestr a trochu granulovaného česneku. Jo, aby to bylo pestřejší, ještě si v marinádě zahrála chilli omáčka se zázvorem. Jo, to pivo by mělo být černé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
135 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
135 minut
Marinovaná vepřová žebírka | Doma jako v hospodě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
U řezníka nápisem na fasádě mě nalákali. Masitá vepřová žebírka. No, nekupte to. Plochá žebra, která se dají obírat jako za středověku. Chytnete do ruky a okusujete. Tentokrát na marinádu smícháme rajčatovou passatu s hořčicí, přidáme med, grilovací koření a pivo, osolíme, opepříme, worchestr a trochu granulovaného česneku. Jo, aby to bylo pestřejší, ještě si v marinádě zahrála chilli omáčka se zázvorem. Jo, to pivo by mělo být černé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
135 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
135 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si passatu a hořčici.
    Passata
  2. Smícháme rajčatovou passatu s horčicí.
  3. Přidáme pepř a sůl.
    Okořeníme
  4. Přidáme chilli, trochu grilovacího koření a granulovaný česnek.
    Přidáme chilli
  5. Přidáme med. Vše dobře promícháme.
    Med
  6. Zalijeme černým pivem. Tak, aby se vytvořila marináda. Zbytek piva si odložete na pozdější překévání pečených žebírek.
    Černé pivo
  7. Připravíme si žebra, ta uzená jdou rozříznout nožem.
    Žebra
  8. Žebírka dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Uzavřeme dáme do chladu tak 2 hodiny.
    Dáme do boxu
  9. Žebírka naskádáme do pečící misky. Dáme do trouby předehřáté na 135 °C. Pečeme 60 minut. Pak žebra otočíme a zvýšíme teplotu na 150 °C. Podlijeme trochou černého piva. Pečeme ještě 30 minut. Pak znovu otočíme a pečeme ještě 30 minut.
    Naskládáme
  10. Pak ještě přelijeme černým pivem a pečeme 15 minut při teplotě 190 °C.
    Pečená žebírka
  11. Podáváme s dalamánkem a křenem.
    Marinovaná žebírka

Špekáčky na černém pivě s cibulí

Další špekáčková záležitost. Zkuste ochutnat. Co k přípravě určitě potřebujete, je litinová pánev nebo pánev se silným dnem. Pochopíte proč.

Špekáčky na černém pivě s cibulí
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete sáhnout po velkých špekáčcích, nebo volit i ty klasické, které jsme si opékali na klacku u táborového ohně nebo někde na zahrádce.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Špekáčky na černém pivě s cibulí
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete sáhnout po velkých špekáčcích, nebo volit i ty klasické, které jsme si opékali na klacku u táborového ohně nebo někde na zahrádce.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na kolečka nakrájenou cibuli.
    Osmahneme cibuli
  2. Přidáme k cibuli ještě nakrájenou papriku a chvíli restujeme.
    Přidáme papriku
  3. Na zeleninu položíme špekáčky, do kterých jsme napříč udělali mělké zářezy z obou stran.
    Přidáme špekáčky
  4. Zalijeme černým pivem a přivedeme k varu.
    Přidáme pivo
  5. Necháme mírně probublávat, aby se tekutina redukovala. Vaříme tak 35 až 45 minut.
    Vaříme
  6. Pak z pánve vyndáme cibuli s paprikou a opečeme samotné špekáčky z obou stran. Tohle je úkol pro litinu nebo pánev se silným dnem.
    Špekáčky opečeme
  7. Za pár minut je hotovo.
    Za pár minut je hotovo
  8. Podáváme s hořčicí a kečupem. Jako přílohu můžete zvolit vícezrnnou bagetku, dalamánek nebo chleba.
    Podáváme

Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě

Někdy se zachce mít na talíři něco dost „brutálního“, což můžou špekáčky na pivě zcela dobře zahrát. Nebojte se, že vám do kuchyně vlítne kontrolor zdravé výživy. Tentokrát budou špekáčkům dělat společnost brambory. A o slovo se hlásí pálivá paprika. Pivo vás může děsit, ale strach není na místě. Fakt.

Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Všechno, co potřebujeme, si připravíme.
    Ingredience
  2. Smícháme asi 150 ml piva s prolisovaným nebo nadrobno nakrájeným česnekem, tomatovou pastou, provensálským kořením, grilovacím kořením a můžeme přidat i trochu soli a pepře. Pozor, kořenící směs na grilování už obsahuje sůl, tak si to hlídejte.
    Připravíme omáčku.
  3. Brambory nakrájíme na půlměsíčky, tak, že je rozkrojíme podélně na polovinu a pak na třetiny do klínků – tedy šikmým řezem. Špekáčky nakrájíme stejným způsobem.
    Brambory a špekáčky.
  4. Pálivou papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory, špekáčky, papriku a cibule dáme do zapékací misky, přihodíme koktejlová rajčátka.
    Praprika a rajčata.
  5. Zalijeme zálivkou z černého piva. Dobře promícháme.
    Zalijeme omáčkou.
  6. Předehřejeme si troubu na 250 °C a dáme péct asi 20 minut. Po desti minutách snížíme teplotu na 200 až 220 °C. Záleží na troubě.
    Dáme péct.
  7. Pak přilijeme ještě asi 150 ml piva, promícháme a pečeme 40 minut.
    Přiddáme pivo.
  8. Při pečení občas promícháme. Zálivka by se měla proměnit v hustou omáčku.
    Promícháme při pečení.
  9. Porci servírujeme zdobenou jemně nakrájenými půlkolečky žluté cibule. Dozdobíme petrželkou.
    Servírujeme s cibulí.