Zapečená feta | Řecká inspirace

Byla na jídelním lístku v taverně Wave na Corfu uvedená mezi položkami Předkrmy. Ale dá se nabídnout i jako oběd. Tak jsem si to vyzkoušel, ale zařadil ji mezi hlavní chody. Můžete experimentovat s nasazením, jak libo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Zapečená feta | Řecká inspirace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. V misce smícháme překrojená rajčátka, překrojené olivy, na drobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, petrželku, oregano, olivový olej a opepříme podle chuti.
    Vše smícháme
  2. Zalijeme olejem
  3. Fetu dáme do dostatečně velkého kusu alobalu.
    Fetu dáme do alobalu
  4. Sýr zasypeme připravenou směsí
  5. Alobal je v zapékací misce, můžete ale použít jen tu misku.
    Dáme zapéci
  6. Dáme zapéci do trouby předehřáté na 200 až 220 °C. Pečeme 15 minut, pak přepneme na gril a grilujeme tak 5 minut.
    Zapečeme
  7. Podáváme. Můžete posypat ještě nasekanou petrželkou. Podávat můžete s bagetou nebo dokonce hranolkami.
    Podáváme

Skorořecký kuřecí salát s rajčaty | Reminiscence dovolené

Tak dlouho jsem si lámal hlavu, jak naložím s kuřecím prsním řízkem, až jsem si vybavil řeckou dovolenou a už to šlo skoro samo. Že vám nikdy jeden řízek nezbyde? No, nejspíše ne, jenomže při vaření pro dva je to skoro zákon. Pokud si u řezníka koupím jenom potřebné množství, je všechno OK. Ale, když si řízky koupím v marketu, v čase, kdy už mají řezníci zavřeno, pak obvykle dostanu balení se třemi řízky. A jeden pak zbyde.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Tenhle salát není řecký, jenom se tak tváří, ale to nám může být vlastně fuk, když si pochutnáme. Má přídech Řecka. Olivy, fetu... A když jsem natrefil na šišatá rajčata, vzpomínky zesílily. S těmito ingrediencemi se setkáte v Řecku na každém kroku. Tak pokročíme.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Tenhle salát není řecký, jenom se tak tváří, ale to nám může být vlastně fuk, když si pochutnáme. Má přídech Řecka. Olivy, fetu... A když jsem natrefil na šišatá rajčata, vzpomínky zesílily. S těmito ingrediencemi se setkáte v Řecku na každém kroku. Tak pokročíme.
Skorořecký kuřecí salát s rajčaty | Reminiscence dovolené
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kuřecí řízek osolíme, opepříme a zalijeme lžící oleje. Necháme 10 minut odpočívat.
  2. Rozpálíme grilovací pánev a prsa prudce opečeme, tak asi 2 minuty z každé strany, až se objeví na mase rýhy grilovací pánve.
    Opékáme na grilovací pánvi
  3. Řízek přendáme na plech a pečeme asi 10 až 15 minut. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
    Přendáme na plech
  4. Připravíme si další ingredience.
    Cosi připravíme
  5. Nakrájíme červenou cibuli. Podélně ji rozpůlíme a pak napříč nakrájíme měsíčky. Cibuli dáme do vody a necháme máčet tak 5 minut. Pak ji scedíme a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou.
    Cibuli dáme do vody na 5 minut
  6. Rajčata nakrájíme na měsíčky (takže na půlku podélně a pak krájíme napříč) a přepůlíme olivy.
    Nakrájená zelenina
  7. Vychladlé kuřecí maso natrháme nebo nakrájíme na kousky, přidáme cibuli, rajčata a olivy.
  8. Osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu, ocet, lžíci oleje, natrhané nebo nasekané lístky máty a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.
  9. Salát natrháme nebo naskládáme a vytvoříme na talíři hnízdo, do kterého přidáme kuřecí salát.
    Kuřecí salát jako z Řecka

Makrela na pánvi s pomerančovou salsou

Nejsem rybář, ale to nevylučuje, že se v mé malé kuchyni neobjeví nějaká ryba. Nelovím tudíž ani v moři, ani v našich vodách. Ovšem rybu si dám. Nejspíše to bude pstruh, ale už jsem měl i žraloka, kapra (jo, vánoční polévka se bez něho neobejde!), tuňáka i tresku. A také grundle i lososa. Makrela bude mít tentokrát premiéru (ovšem až na to, že uzenou verzi jsem už před lety zapékal s bramborem a už se chystám na podobnou akci). Nechal jsem jsem se nalákat receptem Sary Buenfeld, a upravil ho podle svého.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Pstruha nejspíše také připravujete na másle. Je to určitě nejrychlejší a nejjednodušší způsob. A makrelu? Tu si připravíme na směsi oleje s máslem. Máslo i mouku jsem si přidal, připadá mi to lepší. Tyhle kámošky připlavaly z Německa, jak se píše na obalu. Uvidíme, jak se jim bude dařit podle anglické inspirace v českém provedení.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Pstruha nejspíše také připravujete na másle. Je to určitě nejrychlejší a nejjednodušší způsob. A makrelu? Tu si připravíme na směsi oleje s máslem. Máslo i mouku jsem si přidal, připadá mi to lepší. Tyhle kámošky připlavaly z Německa, jak se píše na obalu. Uvidíme, jak se jim bude dařit podle anglické inspirace v českém provedení.
Makrela na pánvi s pomerančovou salsou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Makrelu ulovenou v obchodě už máme předpřipravenou. Je na vás, zda ji zbavíte hlavy a ocasu. Brambory nakrájíme na měsíčky a uvaříme v osolené vodě. Novým bramborám by mělo stačit 20 minut, možná i méně.
    Makrely celé
  2. Ryby opláchneme a osušíme.
    Upravené makrely
  3. Smícháme mouku s uzenou paprikou, solí a pepřem. Touto směsí posypeme (obalíme) makrelu z obou stran. Dáme stranou.
    Makrely obalíme
  4. Smícháme kousky pomeranče s drobně nakrájenou šalotkou, nasekanými olivami a petrželí a dobře opepříme. Jak na kousky pomeranče? Určitě intuitivně, ale pokud váháte, mrkněte na tip.
    Připravíme salsu
  5. Zelené fazolky povaříme 3 minuty v osolené vodě.
  6. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a makrelu osmažíme z obou stran, z každé asi 6 až 8 minut.
    Makrely osmažíme
  7. Podáváme s pomerančovou salsou, novými bramborami a zelenými fazolkami.
    Makrely servírujeme
Tip:

Pomeranči seřízneme vršek a spodek, kůru i dužinu oloupeme, rozdělíme na jednotlivé dílky, které podélně rozpůlíme uprostřed.

Seřízneme konce pomeranče
Seřízneme pomeranč z obou konců

Oddělíme
Odstraníme kůru, dužinu a dílky rozdělíme

Rozkrojíme
Pomerančové dílky rozkrojíme podélně v polovině mezi bočními membránami

Připravíme salsu
Všechny ingredience nasekáme nadrobno

Smícháme všechno dohromady
Dobře opepříme, smícháme dohromady a můžeme servírovat