Krevety už tu máme několikrát, třeba česnekové nebo jako variation and also podle Jamieho. Ale ichilli a třeba s rajčaty a špagetami, ale je toho ještě víc. Zadejte si HLEDAT a vyberte si podle chuti. Tyhle krevety k nám putovaly za Venezuely.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
20 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g krevet předvařených, vyloupaných
- 4 cloves garlic
- 1 feferonku
- 3 plátky ančoviček
- 120 g těstovin bucatini
- 210 g rajčatové omáčky Panzani
- 120 ml bílého vína
- 3 lžíce olivového oleje
- salt
- petrželku
- Dáme vařit těstoviny do osolené vody, vaříme podle návodu, tak 9 minut v případě těstovin bucatini.
- Česnek nakrájíme na plátky. Rajčátka přepůlíme, anchovičky nakrájíme.
- Na rozehřátém olivovém oleji opékáme krevety.
- Pěkně opečeme z obou stran. Krevety dáme stranou.
- Ančovičky promícháme s horkým olejem v pánvi, kde jsme restovali krevety. Někde jsem narazil, že je rozpustíme a ono tak opravdu vypadá.
- Orestujeme krátce česnek, který jsme přidali k ančovičkám.
- Přidáme nakrájená rajčátka a feferonku.
- pour in wine.
- Přidáme rajčatovou omáčku. Volba padla na panzani, ale stejně dobře se hodí krájená rajčata z konzervy.
- Promícháme a vaříme na mírném ohni tak 15 minutes. Prostě necháváme lehce probublávat.
- Těstoviny scedíme, ale necháme si tak 100 ml vody z vaření do zásoby pro případ potřeby.
- Toss.
- Vrátíme do pánve krevety.
- Promícháme a přidáme nasekanou petrželku.
- warms.
- served.
- Enjoy your meal.
Křehký vepřový bůček | Překvapení s rýží
Vepřový bůček? Dá se s ním udělat něco zajímavého? Někomu chutná pečený na cibuli a česneku, to patří k naší klasice. Ale jinak? Nalistoval jsem pár videí a hledal inspiraci. Zase je co objevovat. Třeba i s bůčkem, se kterým zrovna nebývám kamarád. Tak jsem se odvážil a nelituju. Tohle fakt stojí za vyzkoušení. A tím se tady nepodbízím.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
90 minutes |
|
|
|
Need: |
- 700 g vepřového bůčku bez kosti
- 1 cibuli
- 4 cloves garlic
- 4 g čerstvého zázvoru
- 3 jarní cibulky
- 2 lžíce cukru
- badyán
- celý černý pepř
- 4 lžíce soy sauce
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- Volíme masitý bůček, nebudeme přece servírovat vyškvařené sádlo... Pokud máte maso se žebry, tak ta odřízněte. Hodí se k něčemu jinému.
- Bůček nakrájíme na kostky.
- Kousky bůčku dáme na suchou rozpálenou rozpálenou pánev. Smažíme ze všech stran dozlatova.
- Při opékání převracíme, aby se bůček opekl ze všech stran.
- Mírně snížíme teplotu pod pánví s bůčkem a opékáme ještě tak 20 minutes, aby vytekla část tuku. Klidně můžete péct i déle, aby kousky byly opravdu ze všech stran opečené. A v průběhu ještě otáčejte. Ono v momentě, kdy se uvolní tuk, pečení se zpomaluje. V mezičase ještě obracíme. Tak tomuhle kamarádovi jsem dopřál opékání půl hodinky. Ono také záleží na výkonu vašeho vařiče. Ale pozor, bůček si hraje na ostřelovače a někdy brutálně vyprskne. Tak se nepopalte.
- Maso vyjmeme tuk z pánve slijeme.
- Cibuli přepůlíme a pak krájíme na čtvrtměsíčky. Česnek nakrájíme nadrobno.
- Cibuli na pánvi po opekání bůčku necháme zesklovatět. Ta omaštěná pánev to zvládne.
- add garlic. Toss, ale nedáme česneku víc jak minutu, aby nezhořkl.
- Opečený bůček vrátíme do pánve na cibuli s česnekem.
- Chop the scallions.
- Nakrájíme zázvor. Já ho sice neloupu, ale klidně to udělejte.
- Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
- Přidáme badyán a kuličky černého pepře.
- Přidáme pokrájenou jarní cibulku.
- Přidáme sójovou a pak ústřicovou omáčku. Toss.
- Zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze dvou třetinu ponořené.
- Přidáme na plátky pokrájený zázvor a promícháme.
- Zakryjeme a vaříme na středním ohni tak 50 until 60 minutes.
- Pak odkryjeme a tekutinu redukujeme na hustější konzistenci.
- Podáváme s rýží. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Bez rýže se můžete obejít, stačí zvolit jako přílohu třeba bagetu.
Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii
Je to tak trochu na hlavu? But where, jen jsem si inspiraci našel u Protinožců. Je totiž připravené jinak než by se dalo čekat. To mě láká. Clearly, že najdeme ty správné recepty i v češtině, jen spíše převládají stehna a já chtěl něco menšího, komornějšího, dá-li se to tak říct.
Need: |
- 400 g Upper chicken legs
- 50 g butter > část použijeme pod houby
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule
- 6 cloves garlic > i se slupkou
- 200 ml kuřecího vývaru
- 125 ml bílého vína
- 250 g baby brambor > celé i se slupkou
- 1 plechovku bílých fazolí
- 1 plechovku chopped tomatoes
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 200 g žampionů > ve hnědé variantě
- 2 Bobkov list
- sprig thyme
- 10 g bílého cukru
- Kuřecí horní stehna osolíme a opepříme. Zahřejeme máslo a olej v hrnci na středně vysokou teplotu.
- Kuřecí maso opékáme tak 10 minut nebo dozlatova. Vyjmeme na talíř.
- Připravíme si zeleninu s bylinkami.
- Na pánev s výpekem přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtiny, celerové stonky pokrájené na kousky, stroužky česneku ve slupce, bay leaves and thyme. Vaříme 5 minutes.
- Vrátíme kuřecí maso do hrnce.
- Přidáme rajčata...
- ... víno...
- ... vývar, promícháme a přivedeme k varu.
- Zakryjeme, stáhneme mírně teplotu a vaříme 30 minutes.
- Osmahneme houby na másle.
- Přidáme houby...
- ...fazole...
- ...cukr...
- ... a omyté baby brambory ve slupce.
- Snížíme teplotu na středně nízkou.
- Cover and cook so 20 minutes, nebo dokud brambory nezměknou.
- served.
Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal
Tohle je recept s příběhem. Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi pro císaře, který měl zrovna nějako práci v Itálii. A kuchař musel vařit z dostupných zásob. Tak prý vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde císařova vojska bojovala. Tenhle recept má samozřejmě varianty. Napoleon měl ke kuřeti ještě raky a lanýže, to už se dnes vynechává. To, že jsou v receptu rajčata jsem musel nějak chytře obejít. Pomohli mi Kluci v akci, kteří rajčata zbavili dužiny, takže by to mohlo projít. Kuře se čtvrtí nebo se krájí na menší kousky, sakra pro dva nemusí být celé kuře, takže další plus. Jak asi tušíte, z variant si vyberu a udělám to po svém. matters?
Servings | Prep Time |
2 osoby | 15 minutes |
Cook Time |
60 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 čtvrtky kuřete
- 1 cibuli
- 4 cloves garlic
- 4 rajčata
- 120 g žampionů volím hnědé, víc voní
- 500 ml bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 180 g zelených vypeckovaných oliv
- salt
- pepper
- butter
- smítku hladkolisté petržele
- smítku thyme
- 2 Bobkov list
- Chop the onion, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky.
- Svážeme svazek bylinek – petržel, tymián a bobkový list.
- Čtvrtky kuřete (bez křídel, to že je prý Napoleon neměl rád!) salt, pepper.
- Kuře na oleji opečeme dozlatova.
- Vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem. Pečeme tak 30 minutes.
- Na vypečeném tuku po kuřeti opečeme cibuli.
- Přidáme na plátky nakrájený česnek.
- simmer, vložíme žampiony a osmahneme.
- add tomatoes.
- Podlijeme vínem.
- Osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci másla.
- Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minutes.
- Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme).
- Přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
- Podáváme s rýží.