Jo, omrknul jsem recepty s kapustou, ta totiž bude mít svůj den příště, ale klidně jí pár listů uberu, takže se hodí. Kuřecí vývar už se mi nevešel do lahví a lednice, tak s ním také musím zatočit. A helemese, kouká na mě klobása, to už je moc argumentů pro to pustit se do polévky. Když pomineme klobásku, tak je to skoro vlastně vegetariánská záležitost. Ale s vývarem by to u vegetariánů asi neprošlo, ledaže by byl zeleninový. Ostatně, to by se také dalo zkusit.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Ale Portugalci by asi koukali, co jsem s tím udělal. Takže jsem zapojil fantazii a tohle není žádná rekonstrukce receptu. Začínám zase na pánvi, ale tentokrát nasadíme kastrol dřív. Ale pozor, polévka je trošku ostřejší, to díky pálivé paprice.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Ale Portugalci by asi koukali, co jsem s tím udělal. Takže jsem zapojil fantazii a tohle není žádná rekonstrukce receptu. Začínám zase na pánvi, ale tentokrát nasadíme kastrol dřív. Ale pozor, polévka je trošku ostřejší, to díky pálivé paprice.
Kapustová polévka | Portugalská inspirace v české variaci
Klobásku nakrájíme na kolečka a na oleji na střední teplotě opečeme. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a na jemné plátky nakrájený česnek. Ještě přihodíme nakrájenou pálivou papriku.
A ještě nadrobno nakrájenou mrkev, prohřejeme a necháme chvilku na teple.
Přendáme obsah pánve do kastrolu, zalijeme vývarem. Přivedeme k varu.
Přidáme na kousky nakrájenou kapustu (listy napřed zbavíme košťálových žil). Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Vše dobře promícháme a přivedeme opět k varu. Podle potřeby, tedy je-li polévka až příliš hustá, přilijeme vodu.
Ještě přidáme rýži.
Zakryjeme. Teplotu snížíme na mírný stupeň, vaříme 15 minut, aby změkla rýže.
Právě jsem dotáhnul kuřecí vývar, protože, jak už asi víte, se navaří, ale táhne. Tak jo, bude ho víc, ale ta chuť mě zlákala k jasné akci – polévka z vývaru, to bude skvělá záležitost. A protože po „objevu“ cizrny jsem její velký fanda, dáme to dohromady.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Recept jsem omrknul u protinožců, v australském časopise Delicious, nemlich tak stejném jako tu před pár lety vycházely Delikasy. Kdo měl v ruce kopírák, to nebudu řešit. Rozhodující je vývar a cizrna. Tak jdeme na to. A že vařím polévku v pánvi? No, přišlo to tak. Dvě porce se na ní dají uválčit, se čtyřmi už bych měl problémy.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Recept jsem omrknul u protinožců, v australském časopise Delicious, nemlich tak stejném jako tu před pár lety vycházely Delikasy. Kdo měl v ruce kopírák, to nebudu řešit. Rozhodující je vývar a cizrna. Tak jdeme na to. A že vařím polévku v pánvi? No, přišlo to tak. Dvě porce se na ní dají uválčit, se čtyřmi už bych měl problémy.
Cizrnová polévka se slaninou | Delikátní záležitost
Anglickou slaninu překrájenou na kousky opečeme na suché pánvi při střední teplotě, asi 7 minut.
Přidáme do pánve jemně na plátky nakrájný česnek a lístky rozmarýnu. Promícháme a restujeme asi 2 minuty.
Přidáme cizrnu a zalijeme vývarem.
Vaříme na mírnějším ohni asi 20 minut.
Z pánve odebereme asi šálek vývaru s cizrnou a rozmixujeme na pyré.
Dáme si vařit vodu na těstoviny a v osolené vodě je uvaříme, farfalle potřebují 10 minut. Množství těstovin odhadněte, ale neměly by v polévce převažovat.
Pyré promícháme s obsahem v pánvi a vše dochutíme solí a pepřem. A chvilku provaříme.
Do talířů dáme těstoviny a přelijeme je polévkou. Dozdobíme rozmarýnem.
Tip:
V původním receptu jsou zajímavé těstoviny – cavatelli. Jsou to drobné mušličky, až je uvidím, jsou moje. Do polévky se skvěle hodí. A vypadají třeba takhle:
Když už nevím coby, nejdu (kupodivu) do OBI, ale pátrám jak připravit něco originálního nebo aspoň originálnějšího a chutného. Někde stačí impuls, třeba v podobě pěkných špekáčků u řezníka. Jsou ručně vázané. To nám k chuti asi moc nenapoví, ale aspoň víme, že u výroby musel být řezník. Nebo se mu říká uzenář?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Špekáčkový guláš s rýží | Překvapení, které funguje
Nakrájíme špekáčky i klobásku na kolečka, v kastrolku si rozehřejeme máslo a uzeniny na něm opečeme.
Mělo by stačit 5 až 7 minut. Napřed opékáme špekáčky, pak přidáme klobásku, které potřebuje na opečení méně času.
Opečené špekáčky a klobásu vyjmeme z kastrolu a dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno, také česnek a chilli papričku.
Cibulku, česnek i papričku orestujeme na másle, ve kterém jsme opékali uzeniny.
Do restované směsi s cibulí přidáme papriku, kopr, kmín a po rozpuštění papriky přilijeme trochu vývaru. Přidáme opečené špekáčky a klobásku, promícháme. Mírně můžeme osolit a opepřit. Ale počítejte s tím, že v uzeninách je soli docela dost.
Přilijeme zbytek vývaru, přivedeme k varu a dusíme asi 15 minut. Pokud je v guláši víc tuku, odebereme ho lžící.
Smícháme mouku s vodou.
Rozmíchanou mouku vlijeme do guláše a necháme provařit několik minut. Pak podle chuti přidáme asi polovinu kelímku zakysané směsi, promícháme a odstavíme.
Servírujeme s rýží. Pokud máte chuť, můžete přidat ještě trochu zakysané smetany.
Tip:
Guláš s rýží vypadá podezřele, ale je to dobré. Možná by rýže mohla asistovat i při klasickém guláši, ale to je třeba vyzkoušet.
Tenhle pokus musí vyjít. Ostatně, kdyby nevyšel, tak tu recept nebude. Takže, jako vždy ozkoušeno vlastnoručně v prťavé kuchyni, kde se nedá moc otáčet. Hodí se, že potřebujete vlastně jenom jednu pánev. Užívejme si, nejen při vaření! Na scénu přichází kuře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Křupavé a křehké chilli kuřátko | Stačí jedna pánev – wok
Potřebujete:
450gkuřecího masaprsní a stehenní řízek nakrájíme na kousky
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, mouku smícháme se solí a pepřem.
Maso v mouce obalíme ze všech stran.
Zahřejeme pánev wok a dáme do ní olej, který rozehřejeme na vyšší teplotu. Do horkého oleje vhodíme celé chilli papričky a restujeme 30 sekund. Pozor, prská to! Papričky vyjmeme a dáme stranou, třeba na papírovou kuchyňskou utěrku.
Kousky kuřecího masa dáme do uvolněné pánve wok a restujeme asi 8 minut, dokud maso nedostane zlatavou barvu.
Přidáme zázvor nakrájený na jemné plátky a česnek, který jsme nakrájelii také najemno a restujeme ještě asi 2 minuty.
Pokud máte chuť na arašídy, přidejte jich hrst do pánve. Ale můžete tento krok vynechat.
Pokud je v pánvi ještě tuk, maso, zázvor i česnek vyjmeme z pánve, dáme stranou, třeba znova na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom mohli odstranit přebytečný tuk.
Z pánve odstraníme tuk a kuřecí kousky a papričky do ní vrátíme. Ještě ke směsi dáme jarní cibulku, nakrájenou na třícentimentrové kousky (větší bílou část podélně rozkrojíme). Přilijeme sojovou omáčku a vaříme, při součaném pohybováním pánve po vařiči asi 1 minutu. Tím třesením pánví se omáčka promíchá s ostatním stejně jako bychom míchali. Místo třesení můžete promíchat dřevěnou špachtlí.
A můžeme hned servírovat.
Můžete si k tomu připravit také rýži, pokud se chcete hostům víc zavděčit. I na stole to pak vypadá bohatější. A pokud jsou hosté mlsavější, připravte jim také třeba jednoduchý okurkový salát.
Tip:
Okurkové saláty jsou dobrou záležitostí. Rychlé, svěží, chutné. Inpiraci najdete tady, což je japonská záležitost, nebo tady a vypravit se můžet i do Thajska tudy.