Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami

Dneska to chtělo rybu. Doporučují to odborníci na zdravou výživu, lékaři i moje chuťové buňky. Takže jsem ulovil mořskou štiku kapskou, kterou znalci nazývají Merluccius capensi/paradoxus. Lovená v jihovýchodním Atlantiku, oblast FAO 47, vlečnou sítí. To jsou paradoxy, o paradoxovi víme skoro všechno.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než bude připravená, pustíme se do prvního kola.
  2. Nakrájené brambory zalijeme lžící olivového oleje, přidáme asi 1/4 lžičky soli, lžičku tymiánu a opepříme. Pořádně promícháme.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme olej a rozprostřeme brambory. Dáme do trouby a pečeme dozlatova, asi 30 až 35 minut.
  4. Smícháme cherry rajčátka s olivami, kapary, česnekem a lžičkou olivového oleje. Přidáme 2 lžíce vinného octa a lžičku čerstvého tymiánu. A nastává střídání stráží. Opečené brambory dáme stranou a na plech rozprostřeme rajčátkovou směs. Můžeme ještě zakápnou olejem, pokud máte sprej, je to fajnovější. Necháme v troubě restovat asi 10 minut.
  5. Smícháme asi 3 lžičky olivového oleje, lžičku čerstvého tymiánu, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/4 lžičky soli a pepř. Touto směsí potřeme filety štiky.
  6. Potřené filety umístíme na plech s rajčátky a pečeme ještě 5 minut, pak k rybě přidáme i opečené brambory a pečeme ještě 5 minut. Ve finálových minutách už zmírníme teplotu trouby na 180 °C.
  7. Mořská štika na pánvi
Tip:

Piktogram na balení filetů doporučuje pečení ryby v troubě asi tak 5 až 7 minut. To úplně stačí.

Kuřecí špízy s vůní citronu v rajčatové postýlce

Marinovaný kuřecí řízek na středovýchodní způsob, něco jako kebab, takové podobné můžete ochutnat i v Řecku.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Přípava není nijak složitá a pokud jste v časové tísni, můžete marinování zkrátit na 15 minut, kdy citronová šťáva zcela pronikne masem. Delší marinování je ovšem daleko lepší. Ostatně, pokud začnete s prvním krokem ráno, moc se nezdržíte a pak už masíčko počká na čas oběda... Chvilku vás ještě zdrží grilování na pánvi, když si budete hlídat teplotu.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Přípava není nijak složitá a pokud jste v časové tísni, můžete marinování zkrátit na 15 minut, kdy citronová šťáva zcela pronikne masem. Delší marinování je ovšem daleko lepší. Ostatně, pokud začnete s prvním krokem ráno, moc se nezdržíte a pak už masíčko počká na čas oběda... Chvilku vás ještě zdrží grilování na pánvi, když si budete hlídat teplotu.
Kuřecí špízy s vůní citronu v rajčatové postýlce
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme 2 lžíce citronové šťávy, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku oregana, 1/2 lžičky soli 1/2 lžičky pepře. Přidáme 1 lžíci oleje a dobře promícháme. Kuřecí prsní řízek vložíme do mikrotenového sáčku, přilijeme marinádu. Opatrně promneme, aby se marináda pěkně dostala na celou plochu masa, balíček zajistíme ještě jedním sáčkem. Dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
  2. Kuřecí řízek vyjmeme z marinády, tu můžeme rovnou vyhodit, svoji službu udělala. Řížek rozřízneme na kousky a navlékneme na jehly nebo špejle. Grilovací pánev rozehřejeme na vysokou teplotu, přidáme špízy. Teplotu po chvíli zmírníme, aby se špízy pekly, ale nepálily. Grilujeme 6 až 15 minut, špízy průběžně otáčíme.
  3. Smícháme 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku prolisovaného česneku, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky mletého černého pepře. Postupně přidáváme 2 lžíce oleje a mícháme. Petrželku nasekáme, rajčátka nakrájíme a polijeme připraveným dresinkem.
  4. Ochucená rajčátka rozprostřeme na talíři a na ně položíme grilované kuře.