Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost

Tak tu máme krevety. Zase? Zase! Už po deváté. Zatím. Tak třeba tadytady a také tadytady a ještě tady. Ale teď se pouštím na tenký led. Povolávám rajčata a ne lecjaká. Krájená s bazalkou. Narazíte na ně všude a jeden čas jsem s nima narazil. Tak už dost, říkám si.

Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je pikantní záležitost, takže jsem sáhl po chilli a pálivých paprikách. A máme tady ouzo, které dá jídlu anýzový nádech. Nebojte, alkohol se během vaření odpaří.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je pikantní záležitost, takže jsem sáhl po chilli a pálivých paprikách. A máme tady ouzo, které dá jídlu anýzový nádech. Nebojte, alkohol se během vaření odpaří.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Krevety necháme rozmrazit. Dáme vařit špagety, budeme totiž později potřebovat vývar ze špaget.
    Připravíme si
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na střední teplotě, pěkně zvolna necháme zesklovatět a pak přidáme nasekaný česnek, restujeme ještě 30 vteřin, aby česnek ovoněl.
    Osmahneme cibuli
  3. Přidáme vločky chilli.
    Osmahneme česnek a chilli
  4. Přidáme nakrájené pálivé papriky.
    Přidáme papriky
  5. Přidáme krájená rajčata i s omáčkou.
    Přidáme rajčata
  6. Zalijeme ouzo.
    Přidáme ouzo
  7. Promícháme a zakryjeme. Podusíme na mírném ohni tak 10 minut.
    Zakryjeme
  8. Přidáme podle potřeby vývar ze špaget a promícháme. Zvýšíme teplotu a necháme chvíli probublávat.
    Přidáme vývar ze špaget
  9. Přidáme krevety. Pánev pak zakryjeme a vaříme asi 4 až 5 minut.
    Přidáme krevety
  10. Přidáme špagety.
    Přidáme špagety
  11. Podáváme.
    Podáváme
Tip:

CO JE OUZO? (Aneb Přišli s tím mniši z Athosu)

Základem pro výrobu Ouza je silná pálenka vyráběná z různých zemědělských plodin. Nejčastěji její destilace probíhá v tradičních měděných destilačních zařízeních. Když je pálenka hotova přichází na řadu ochucení. Základem jsou samozřejmě semena bedrníku anýzu, který dodává Ouzu jeho typickou chuť i vůni. Další ingredience jednotliví výrobci pečlivě střeží. Nejčastěji se však jedná o koriandr, hřebíček, skořici a badyán. Někdy je do Ouza přidáván navíc cukr. Dalším krokem při výrobě je ředění. Výrobci kvalitnějších nápojů ředí Ouzo vodou, ostatní ne příliš kvalitním lihem. Výsledný nápoj má pak běžně mezi 40 a 50 % alkoholu, minimálně pak 37,5 %. Své kořeny má Ouzo v destilátu tsipouro, trochu podobnému brandy. S destilátem tsipouro přišli mniši obývající klášter na hoře Athos. Když pak vyzkoušeli tento destilát ochutit anýzem, dali vzniknout nápoji úplně novému, Ouzu. Pravdou však je, že svůj název získalo Ouzo až později. Existují dokonce dvě hypotézy, jak ke svému názvu přišlo. Jedna tvrdí, že vznikl zkomolením italského uso Massalia, v překladu pro použití v Marseille. Tento nápis, který se vyskytoval na bednách určených na export se stal synonymem kvality. Když pak odpadla zmínka o Marseille a uso bylo zkomoleno na Ouzo, název byl prý na světě. Druhá, pravděpodobnější hypotéza pak tvrdí, že název vznikl z tureckého üzüm, které označuje hrozen. Moderní historie Ouza se začíná psát na začátku 19. století nedlouho po vyhlášení řecké nezávislosti. Od té doby je výroba Ouza v Řecku spojena hlavně s ostrovem Lesbos. Od roku 2006 je navíc tento tradiční nápoj chráněn EU. Takže jedině Ouzo vyrobené v Řecku nebo na Kypru může nést toto označení.
Co je to Ouzo efekt?
Při podávání Ouza můžeme být svědky tzv. ouzo efektu. Oč vlastně jde? Nápoj Ouzo je sám o sobě čirý, přidáme-li do něj však vodu, jako kouzlem se bíle zakalí. Vysvětlení je samozřejmě známo. Ouzo totiž obsahuje anetol, esenciální olej, který se do něj dostane při výrobě z anýzu. Tento olej je rozpustný v alkoholu, nikoliv však ve vodě.
Ouzo se v Řecku nejčastěji pije v tzv. ouzeries, což jsou jakési kavárny, kde se podává a pije hlavně Ouzo. Řekové ho zde pijí nejčastěji ředěné vodou nebo s ledem. K tomu přikusují vše od salátů až po nasolené sardinky, chobotnice či škeble. Všude jinde se likér Ouzo podává jako aperitiv, tedy před jídlem. V tomto případě se neředí vodou ani ledem, ale je podáván velmi studený.

Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí

Tohle je vcelku rychlá záležitost, vlastně smícháme jenom dvě plechovky a kolem uděláme menší taneček ostatních surovin. A kdo nemá rád rajskou, ani mu nedojde, že jednou z hlavních hráčů jsou právě rajčata.

Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozehřejeme olej s máslem a osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu.
    Osmahneme slaninu
  2. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji, aby zesklovatěla.
    Osmahneme cibuli
  3. Česnek rozmáčkneme plochou stranou nože a nahrubo nasekáme, pak přidáme k cibuli a česnek krátce osmahneme, jen tak, aby jídlo provoněl a aby nezhořkl.
    Osmahneme cibuli
  4. Přidáme lžičku sušeného oregana.
    Přidáme oregano
  5. Přidáme lžičku (nebo 2) mleté papriky. Promícháme.
    Přidáme papriku
  6. Ke směsi přimícháme krájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  7. Přidáme propláchnuté fazole. Promícháme.
    Přidáme fazole
  8. Přilijeme kuřecí vývar a promícháme. Chvíli necháme vařit.
    Přilijeme vývar
  9. Přidáme dva bobkové listy.
    Přidáme bobkové listy
  10. Opepříme, osolíme a přidáme chilli vločky (pozor na množství!). Vaříme 20 minut na středním plameni. Pokud je polévka přílš hustá, můžete přidat trochu horké vody. Vyjmeme bobkové listy.
    Opepříme
  11. Přidáme těstoviny, promícháme a vaříme 10 minut.
    Přidáme těstoviny
  12. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Tip:

K receptu patří i video, takže moment strpení.

Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak

Můžete tomu říkat kyselica nebo i jinak, je to recept podobnými polévkami inspirovaný, ale přece je jiný. Kyselica bývá světlá, protože je ze zeleného zelí, ale i u nás se objeví červená, která se logicky připravuje ze zelí červeného. Bývají v ní houby i brambory, nic takového tentokrát nečekejte.

Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno na oleji. Tak 3 minuty, cibule by měla zesklovatět.
    Osmahneme cibuli na oleji
  2. Přidáme nakrájenou klobásu. Orestujeme asi 3 minuty.
    Osmahneme nakrájenou klobásu
  3. Přidáme zelí.
    Přidáme zelí
  4. Přidáme nové koření a bobkové listy. Osolíme a opepříme. Promícháme a povaříme. Stačí 10 minut.
    Přidáme koření
  5. K zelí přilijeme teplý vývar.
    Přilijeme vývar
  6. Přidáme chilli vločky. Vše necháme vařit tak asi 20 minut. V případě potřeby přidáme trochu vody.
    Přidáme chilli vločky
  7. Vmícháme zakysanou smetanu.
    Přidáme zakysanou smetanu
  8. Mouku rozmícháme ve vodě a pak vmícháme do polévky.
    Přidáme mouku rozmíchanou ve vodě
  9. Promícháme a necháme vařit nezakryté asi 15 minut.
    Promícháme
  10. Podáváme.
    Podáváme

Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch, ale sladko-kyselá chuť

Tak tu máme zase salát, okurkový. A že si ty předchozí mohly říkat až docela dost kyselé, tak teď jdeme do sladka.

Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Okurku oloupeme na zebru a nakrájíme na plátky.
    Okurku nakrájíme
  2. Nakrájenou okurku posypeme solí, promícháme a necháme 30 minut stát. Pak okurky mírným tlakem zbavíme tekutiny. Tu vylijeme.
    Osolíme a necháme stát
  3. V misce smícháme cukr, vodu, ocet, cibuli nakrájenou zprvu podélně na čtvrtiny a pak napříč na plátky. Dobře promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Dochutíme pepřem a chilli.
    Nakrájíme cibuli
  4. Vše smícháme
  5. Okurky zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu alespoň 1 hodinu.
    Zalijeme a necháme 1 hodinu v chladu
Tip:

Pokud váháte nad mírou "šálek", tak to není žádný hrnek nebo šálek na kávu, mám takovou plastovou uniformovanou odměrku s ryskami, kde šálek = 250 ml, 1/2 šálku pak 125 ml atd. Podoba odměrky bývá různá, míry ale sedí.

Odměrka na "šálek"
Odměrka na "šálek" – "cup".

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Uložit

Uložit

Uložit

Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou

Ředkvičky buď musíte hned sníst, nebo je využít v salátu. Nebo je také můžete naložit. Dobře víte, že zavařování je obor, kterému se zatím úspěšně vyhýbám. Možná k mé smůle. Ale několik naložených položek už tady máme. Třeba pánské okurky jednadvě. Nebo také naloženou obloženou okurku. U té se strhla diskusní mela na topreceptech, kde jsem ji ukázal. Že se tam tolik pepře nesluší dát. Zatímco já si pochutnával na nášupu, ostatní mudrovali a kroutili hlavou. Nevěřícně, že trvám na svém. Tak se tentokrát pustíme do nakládání ředkviček. Sluší jim to náramně na sendvičích, nebo tak. Jestli chcete někoho překvapit, pusťte se do toho. Ale stejně tak udělejte, když si prostě chcete jenom pošmáknout.

Bageta zdobená ředkvičkami
Bageta s česnekovou pomazánkou a nakládanými ředkvičkami

Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Ředkvičky očistíme.
    Ředkvičky
  2. Ředkvičky nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme ředkvičky
  3. Smícháme vodu, ocet, cukr a sůl. Pro chuť můžeme přidat lžičku medu. Promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme.
    Nálev svaříme
  4. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na horní vrstvu ředkviček.
    Naskládáme ředkvičky
  5. Na vrstvu červené cibule dáme lžičku chilli vloček, lžičku celého černého pepře a lžičku hořčičných semínek. Přidáme bobkový list. Množství nám vyšlo na dvě sklenice.
    Koření
  6. Zalijeme zálivkou až po okraj a pevně uzavřeme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu a pak uložíme do ledničky. Občas přetočíme dnem vzhůru a vrátíme zpět. Můžeme konzumovat okamžitě, ale v ledničce nám vydrží naložené ředkvičky několik dní i déle.
    Zalijeme zálivkou
  7. Naložené ředkvičky podáváme třeba na sendviči nebo obloženém chlebu.
  8. Obložený toast
  9. Nakládané ředkvičky můžete přidat třeba na bagetu s česnekovou pomazánkou
    Bageta s pomazánkou z česneku a ředkvičkami

Kuře kung pao podle PanNan | Čína z Ameriky

PanNan je usměvavá žena z Needville v Texasu, takže tohle bude taková americká čína. Ty české číny jsou asi dost chronicky známé, obsahují obvykle směs zeleniny z nápisem Čínská směs nebo jenom Čína. Víme o co jde.  Ač ten pytlík mám, zkusil jsem poněkud jinačí variantu. Za zády s PanNan. A až ochutnáte tuhle dobrotu, zkuste třeba i jinou – čínu s Florentýnou, taky si pochutnáte. S Florentýnou máte hotovo za osm minut, tady si pár minut přidejme, ale rozhodně to stojí za to. Dobrou chuť.

Kuře kung pao podle PanNan | Čína z Ameriky
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
10 minut
Kuře kung pao podle PanNan | Čína z Ameriky
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Prsní řízek nakrájíme na kostky, které obalíme v kukuřičném škrobu.
    Obalíme ve škrobu
  2. V pánvi wok rozehřejeme olej, do kterého přidáme sezamový olej. Kuřecí maso opečeme do zlatava. Tak asi 7 minut.
    Na oleji opečeme
  3. Kuřecí maso vyjmeme z pánve a dáme stranou. Do pánve dáme nadrobno nakrájené jarní cibulky, bílou i zelenou část. Orestujeme a pak přidáme prolisovaný česnek a chilli vločky. Promícháme a restujeme tak 20 sekund.
    Cibulku, česnek a chilli orestujeme
  4. Mezitím si při opékání kuřecího masa připravíme omáčku. Smícháme ocet, sójovou omáčku a cukr.
    Omáčku smícháme
  5. Omáčku vlijeme do pánve s cibulkou.
    Přidáme omáčku
  6. Vrátíme do pánve kuřecí maso.
    Maso dáme do pánve
  7. Přidáme pražené arašídy. Vše dobře promícháme a chvíli povaříme.
    Přimícháme arašídy
  8. Podáváme s rýží, rýži přelijeme masem s omáčkou.
    Servírujeme s rýží

Utopené párečky | Utopenci trochu jinak

Je to zkouška, takže vytahuji laboratorní váhy a jdu do toho. No, dělám si legraci, ale ověřit si fungování receptu v množství pro dvacet lidí není zrovna nejlepší. Vyzkouším to nejprve na sobě. A fakt, že recept přistál na webu dokazuje, že zkouška dopadla výborně.

Utopené párečky | Utopenci trochu jinak
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Utopenci mají charakteristickou chuť, párečky, to je jiná, jemnější záležitost.
Porce
1 osoba
Porce
1 osoba
Utopené párečky | Utopenci trochu jinak
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Utopenci mají charakteristickou chuť, párečky, to je jiná, jemnější záležitost.
Porce
1 osoba
Porce
1 osoba
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoba
Jak na to:
  1. Svaříme vodu s octem, cukrem a kořením.
  2. Do sklenice dáme párečky, nakrájenou cibuli, česnek a kolečka jalapeňo.
  3. Zalijeme nálevem a po vychladnutí dáme do ledničky na nejméně 24 hodin.
  4. Podáváme s bagetkou nebo dalamánkem.
    Párečky servírujeme s dalamánkem

Korejský okurkový salát se sezamem | Na mimořádné lince Praha – Soul | Oi Muchim

Korejská kuchyně je jiná, než bychom geograficky soudili. Jiná než na Filipínách, ve Vietnamu, na Bali nebo v Thajsku, nemluvě o Indii. Připravujeme si už s oblibou asijská jídla, ale to je stejné, jako bychom vařili jídla označená jako evropská a moc to dál nerozlišovali. Každý kout Země má své chutě i způsoby přípravy. Inspiraci jsem našel u blogerky JinJoo. JinJoo o sobě říká: „Jsem máma a bývalý počítačový expert, který se nyní stal na plný úvazek bloggerem.“ Miluje jídlo a také jedinou dceru. Blog začala psát před šesti lety, aby se podělila se svou dcerou, která šla na vysokou školu. Jo, dřív mámy dávaly dcerám sešity nebo pod domácku vyrobené kartotéky s recepty a radami, dneska je doba jiná.  Ale vášeň k jídlu zůstala.

Korejský okurkový salát se sezamem | Na mimořádné lince Praha – Soul | Oi Muchim
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Překvapující v tomto salátu je sojová omáčka. Tady rovnou přiznávám, že si nic nevymýšlím, nepředělávám, dokonce se skoro sešly u mě v kuchyni všechny ingredience, takže záměna je minimální. Jenom doporučuji pro začátek s chilli raději špetku, uvidíte, jestli si to říznete později víc. Půl lžičky mi nevadilo, byť jsem musel konstatovat, že je to dost ostré. JinJoo pojmenovala recept Oi Muchim, to Oi znamená korejsky okurku. Je to jiná chuť, peprnější, ale rozhodně se nebojte sojové omáčky, chilli je dost výrazné, tak kořeňte opatrně.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba nečinnosti
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba nečinnosti
20 minut
Korejský okurkový salát se sezamem | Na mimořádné lince Praha – Soul | Oi Muchim
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Překvapující v tomto salátu je sojová omáčka. Tady rovnou přiznávám, že si nic nevymýšlím, nepředělávám, dokonce se skoro sešly u mě v kuchyni všechny ingredience, takže záměna je minimální. Jenom doporučuji pro začátek s chilli raději špetku, uvidíte, jestli si to říznete později víc. Půl lžičky mi nevadilo, byť jsem musel konstatovat, že je to dost ostré. JinJoo pojmenovala recept Oi Muchim, to Oi znamená korejsky okurku. Je to jiná chuť, peprnější, ale rozhodně se nebojte sojové omáčky, chilli je dost výrazné, tak kořeňte opatrně.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba nečinnosti
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba nečinnosti
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Okurku nakrájíme našikmo asi na 3 mm silné plátky. Smícháme sojovou omáčku s cukrem a octem, přidáme chilli a sezam. Necháme cukr dobře rozpustit. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na kousky.
    Okurkový salát- ingredience
  2. Cibulku přidáme k okurce a přelijeme směsí sojové omáčky a octa. Promícháme a jemně posypeme mletými chilli vločkami.
  3. Překryjeme fólií (nebo dáme do umělomotného boxu) a necháme minimálně 20 minut vychladit.

Divoká kedlubnová polévka | Kdopak by se ohně bál

Jasná zpráva zásobám: Všechno musí pryč! Ale tohle není žádný výprodej, to je jenom likvidace zbylé zeleniny. No, likvidace zní dost děsivě, ale je škoda nechat všechno ladem a pak vyhodit. Vše spotřebujeme pěkně beze zbytku. Takže tu máme kedlubnu, pálivé papriky, kousek květáku, jarní cibulku a mrkev. Od každého trochu, zbylo z minulých experimentů vaření. A ještě k tomu vývar z uzeného masa.

Divoká kedlubnová polévka | Kdopak by se ohně bál
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
A ještě jedna podstatná věc. Nejspíš bych jinak sáhl po vývaru, který mám v zásobě. Zeleninovém nebo i kuřecím. Jenom mi připadalo škoda vylít ten vývar z uzeného masa, které si zahraje v jiném jídle. Upozornění: tahle polévka je fakt ostrá, takže divoká je označení, které jí sedí příhodně. Její divokost můžete zmírnit náhradou části pálivé papriky nepálivou. Pokud trochu váháte i tak, můžete polévku podávat s bagetku. Vegetariáni si pomohou zeleninovým vývarem a budou ignorovat klobásu, i tak si pochutnají.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Divoká kedlubnová polévka | Kdopak by se ohně bál
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
A ještě jedna podstatná věc. Nejspíš bych jinak sáhl po vývaru, který mám v zásobě. Zeleninovém nebo i kuřecím. Jenom mi připadalo škoda vylít ten vývar z uzeného masa, které si zahraje v jiném jídle. Upozornění: tahle polévka je fakt ostrá, takže divoká je označení, které jí sedí příhodně. Její divokost můžete zmírnit náhradou části pálivé papriky nepálivou. Pokud trochu váháte i tak, můžete polévku podávat s bagetku. Vegetariáni si pomohou zeleninovým vývarem a budou ignorovat klobásu, i tak si pochutnají.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše potřebné.
    Příprava surovin
  2. Kedlubnu nakrájíme na malé špalíčky, mrkev nadrobno, papriky zbavené semen nakrájíme na jemná kolečka, cibulky jarní cibulky nakrájíme napříč na jemné plátky.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme cibulku a přidáme kedlubnu, mrkev a papriky, orestujeme, přidáme ještě mleté chilli vločky a zalijeme trochou vývaru. Zakryjeme a dusíme asi 15 minut, aby zelenina změkla.
    Orestujeme zeleninu
  4. Chilli
  5. Přendáme zeleninu do kastrolu, přidáme asi 2 šálky vývaru, opepříme, přivedeme k varu a pak na mírném ohni dusíme zakryté asi 20 minut.
    Vlijeme vývar
  6. Vývar z uzeného masa (vařil jsem na mírném ohni 30 minut) měl v sobě bobkový list a kuličky pepře a nového koření. Protože uzené maso je solené, v receptu už sůl chybí.
  7. Na lžíci oleje opečeme na kolečka nakrájenou klobásu.
    Klobásku opečeme
  8. Květák rozebereme na růžičky a blanšírujeme. Stačí 3 až 5 minut povařit v osolené vodě.
    Květák blanšírujeme
  9. Polovinu dušené zeleniny i s částí vývaru rozmixujeme tyčovým mixerem na pyré.
    Zeleninu rozmixujeme
  10. K dušené zelenině nalijeme pyré a chvilku povaříme. Podle konzistence můžeme ještě přidat trochu vývaru.
    Pyré
  11. Přidáme blanšírovaný květák.
    Květák přidáme
  12. Přidáme opečenou klobásu, zakryjeme a necháme dojít.
    Do polévky dáme klobásu
  13. Podáváme samostatně nebo s bagetou.
    Servírujeme

Lečo bez vajíček, ale s pivem | Prečo? Ezért!

Kdo si pamatuje lečo ze školní jídelny kdysi před léty, možná se mírně ošije. Jenomže tam nebyla a ani nemohla být o nějakém pivu řeč. Každopádně i já mám smíšené pocity z oné hmoty, kterou nás krmili. Teď smícháme ingredience tak, aby vznikly pocity libé. Recept časopisu Food & Wine nepomíjí alkohol v jídle, takže není na indexu ani pivo. Pojďme si to vyzkoušet. Maďar by nám lečo přiblížil asi takhle: A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Nerozumíte vlastně ani slovo, jako já? Maďarsky fakt nic, rozumím slovenskému leču, německé verzi i té ruské. On si s tím neporadí moc ani překladač Googlu, nabízí slovo ratatouille. No, profíci.

Lečo bez vajíček, ale s pivem | Prečo? Ezért!
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Lečo bez vajíček, ale s pivem | Prečo? Ezért!
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno, co potřebujeme.
    Příprava
  2. Slaninu nakrájíme na proužky a dáme do kastrolu na mírné teplotě opéci. Tady si můžeme pomoct i několika kousky špeku, aby se pěkně slanina opékala. Restujeme asi 8 minut, až budou kousky slaniny opečené dohněda.
    Opečeme slaninu
  3. Nakrájíme si zeleninu. Cibuli na kolečka, stejně tak papriky.
  4. Do opečené slaniny přidáme kroužky cibule a opékáme asi 5 minut, aby zezlátla. Teplotu mírně zvýšíme.
    Orestujeme cibuli
  5. Vmícháme nakrájené papriky a přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a občas promícháme. Stačí asi 5 až 6 minut, aby papriky změkly.
    Papriky a česnek vmícháme
  6. Nakrájíme salám na kolečka a rajčátka na menší kousky.
    Nakrájíme si salám a rajčata.
  7. Přidáme k paprikám točený salám, vločky chilli a sladkou papriku. Promícháme a vaříme 2 minuty.
    Přidáme papriku.
  8. Do kastrolu nyní přidáme nakrájená rajčátka, promícháme a necháme na mírném ohni vařit asi 5 minut.
    Rajčata dáme do kastrolu.
  9. Přilijeme pivo a přidáme bobkový list. Zvýšíme teplotu, aby se směs začala opravdu vařit. Necháme ji pár minut bublat, aby se pivo redukovalo, a pak přikryjeme pokličkou a zmírníme teplotu.
    Pivo.
  10. Vaříme zakryté na mírném ohni 15 minut. V závěru pak osolíme a opepříme.
    Přidáme bobkový list.
  11. Podáváme s chlebem, opečeným chlebem nebo bagetkou.
    Servírujeme s bagetou.

Thajský okurkový salát

Jestli máte chutě, že nevíte coby, zkuste thajský okurkový salát. Nejspíš bude na místě vzniku ostřejší, protože je v něm dost rýžového octa. Tak uvidíme, jak si poradím já i chuťové pohárky. A můžete si k jídlu připravit i hůlky. No, s mýma volšovýma rukama  se bez nich raději obejdu.

Thajský okurkový salát
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Trochu si pohrajte s okurkou, je to zpestření a oku to lahodí. Pokud se nebojíte, přidejte rovnou třetinu šálku rýžového octa a zapomeňte na vodu. Já jsem si připravil verzi light – s vodou. A pokud vám chybí sůl, počítejte s tím, že arašídy obvykle pořídíte rovnou solené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Thajský okurkový salát
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Trochu si pohrajte s okurkou, je to zpestření a oku to lahodí. Pokud se nebojíte, přidejte rovnou třetinu šálku rýžového octa a zapomeňte na vodu. Já jsem si připravil verzi light – s vodou. A pokud vám chybí sůl, počítejte s tím, že arašídy obvykle pořídíte rovnou solené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Potřebujete:
Dresing
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravte si všechny ingredience.
    Připravte si.
  2. Okurku škrabkou ozdobte několika zářezy. Na chuť to vliv nemá, ale vypadá to skvěle.
    Ozdobíme.
  3. Okurku nakrájíme na plátky. Co možná nejtenčí, ale nepropadejte panice, že nejste struhadlo.
    Okurky nakrájíme.
  4. Připravíme si dresing. Smícháme všechny ingredience. Sezamový olej dát nálevu barvu, ocet ostřejší chuť. Vločky chilli jsou i tak trochu na ozdobu.
    Dresing.
  5. Arašídy nožem nasekáme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka, je dobré pro oko, když budete krájet našikmo.
    Nakrájíme.
  6. Dresing přelijeme na nakrájené okurky.
    Zálivku zalijeme na okurky.
  7. Přidáme nasekané arašídy a jarní cibulku. Promícháme několikrát, aby se nálev dostal ke všem částem okurek. Dáme vychladit. Před servírováním ještě promícháme.

Hovězí maso po indicku | Vzpomínka na Madrás, Chennai, Čennaj

Když narazíte v receptech na Madrás, je to už jenom ozvěna starých časů. Město, které založili Angličané v jižní Indii už nese od roku 1996 jméno Čennaj, v anglickém přepisu samozřejmě Chennai. Takže kuřecí madrás nebo hovězí madrás, to už je trochu nostalgie.

Hovězí maso po indicku | Vzpomínka na Madrás, Chennai, Čennaj
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Najít recept není tak těžké, ale nějak se to hemží kokosem, nebo kokosovým mlékem, což by jistě stálo za vyzkoušení, ale dneska se do toho pouštět nebudeme. Uděláme jednodušší verzi. S rýží a rajčatovým salátem s cibulí.
Hovězí maso po indicku | Vzpomínka na Madrás, Chennai, Čennaj
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Najít recept není tak těžké, ale nějak se to hemží kokosem, nebo kokosovým mlékem, což by jistě stálo za vyzkoušení, ale dneska se do toho pouštět nebudeme. Uděláme jednodušší verzi. S rýží a rajčatovým salátem s cibulí.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Na pánvi zahřeme olej a maso nakrájené na kostky na něm opečeme.
  2. Přidáme česnek nakrájený na kousky, koriandr, kmín, kurkumu, zázvor (s tím trochu opatrně, je dost aromatický) a chilli. Vaříme za stálého míchání 1 minutu. Přidáme rajský protlak a vývar. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme dokud maso nezměkne. 40 až 60 minut, sami uvidíte, stačí ochutnat.
  3. Podáváme s rýží a salátem z rajčat a červené cibule.