Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
Copak podnikneme s prejtem, tedy konkrétně s jelítkovým prejtem? Narážím na recepty se zapékaným a do toho se mi moc nechce. Pečené jelítko se šťouchanými bramborami, které měli premiér s prezidentem v Lánech, to také nebude. Potřebuju přece jen měkčí jídlo pro člověka, který má problémy s kousáním. Když jsem narazil na to, že z prejtu může být i dobrá smaženice, bylo rozhodnuto. A jdeme do laboratoře, podniknout pokus, který musí vyjít. A když zbyde, můžete si dát ještě studenou smaženici ke snídani. Třeba na opečeném plátku dalamánku.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Jasně, můžeme jelítka prostě minout a nic s nimi nepodnikat, případně si je dát jako jelita. Ale můžete to být začátek ještě další dobré večeře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Jasně, můžeme jelítka prostě minout a nic s nimi nepodnikat, případně si je dát jako jelita. Ale můžete to být začátek ještě další dobré večeře.
Smaženice z jelitového prejtu a červených fazolí | Se šťouchanými brambory
Několik dní jsem se cpal dobrotami, které připravovala naprosto suverénně a nenápadně zároveň kamarádka Alenka, jíž láska zavála do příjemného kraje v Lotrinsku. Tak mě to jídlo pohltilo, že jsem si ani nevzal recepty. A to jsem teda měl! No, budeme hledat podobné a nějak si hrát, protože suroviny budou také trochu z jiného fochu. A také je to jiný recept. Takové krok sun krok. Že je to trochu podivné, když v Lotrinsku ochutnávám alsaské recepty? No, jsme na pomezí (do Alsaska je to co by kamenem dohodil), takže se tady kuchyně prolínají.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Recept na kuřátka se špeclemi jsem teda nenašel ani podobný, ale trochu se přiblížím tímhle kuřátkem ve vinné omáčce (Coq au Vin). Kovaní francouzští gurmáni by mě určitě hnali potěhem, ale podnikneme ten pokus, proč ne?! Takže zase vařím pro dva.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Recept na kuřátka se špeclemi jsem teda nenašel ani podobný, ale trochu se přiblížím tímhle kuřátkem ve vinné omáčce (Coq au Vin). Kovaní francouzští gurmáni by mě určitě hnali potěhem, ale podnikneme ten pokus, proč ne?! Takže zase vařím pro dva.
Kuře ve vinné omáčce (Coq au Vin) | Alsaská inspirace z Lotrinska
Stehna opláchneme, osušíme a dáme do kastrolu. Přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, bobkové listy a tymián. Zalijeme červeným vínem a necháme tak 4 hodiny odpočinout v chladu.
Stehna vyjmeme z marinády, kterou dáme stranou. Rozhodně nevyhazujte! Budeme ji potřebovat, kromě cibule.
V novém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něm při střední teplotě opečeme na půlměsíčky nakrájenou novou cibuli. Stačí tak 8 minut, cibuli opečeme dohněda, částečně.
Cibuli vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme na osminky nakrájené žampiony. Na střední teplotě opékáme asi tak 8 minut. Pak žampiony přidáme stranou k opečené cibuli.
Do stejného kastrolu dáme máslo a po rozpuštění přidáme kuřecí stehna, která opepříme a osolíme. Po chvíli přidáme nakrájenou anglickou slaninu. Pečeme na střední teplotě tak 10 minut.
Vyjmeme stehna a přidáme 2 lžíce mouky, rozšleháme a přidáme 200 ml kuřecího vývaru a marinádu, z které jsme vyndali cibuli, opět prošleháme a provaříme.
Vrátíme kuřecí stehna, zvýšíme teplotu a provaříme. Pár minut. Pak zakryjeme, snížíme teplotu a ještě dusíme 15 minut.
Vmícháme žampiony a opečenou cibuli. Po chvíli přidáme nasekanou petrželku. Prohřejeme.
Když jsem narazil na tenhle recept, bylo jasné, že se mu budu věnovat v kuchyni. Fígl je v tom, že zatímco někdo guláš ke konci zahušťuje moukou, tady je mouka hned na začátku. Tak jak tohle dopadne?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Byť je to guláš klobásový, ve hře je vlastně točený maďarský salám. Je s paprikou a vlastně je to takový "nekonečný" bratr klobásy. Je dostatečně měkký a chutný. Vodu si připravte a přidávejte postupně. Záleží na tom, jakou chcete mít konzistenci.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Byť je to guláš klobásový, ve hře je vlastně točený maďarský salám. Je s paprikou a vlastně je to takový "nekonečný" bratr klobásy. Je dostatečně měkký a chutný. Vodu si připravte a přidávejte postupně. Záleží na tom, jakou chcete mít konzistenci.
Sádlo rozehřejeme a osmahneme na něm nadrobnou nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a osmahneme (jako při přípravě jíšky), sejmeme z plotny a vmícháme mletou papriku.
Po minutě zalijeme 200 ml vody a vrátíme na plotnu.
Přidáme salám nakrájený na kolečka a promícháme. Vmícháme nadrobno nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájenou bramboru. Zalijeme 100 ml vody a necháme vařit, aby mrkev i brambora změkly. Tak asi 20 minut na mírném varu. Mícháme, aby se guláš nepřichytil na kastrolu.
Přidáme rajčatové pyré a prolisovaný česnek. Dochutíme pepřem a majoránkou. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 10 minut. Podle hustoty přidáváme zbylou vodu.
Podáváme posypaný jemně nakrájenými měsíčky cibule, s knedlíkem nebo bagetou či dalamánkem.