Uzená vepřová žebírka jen tak do ruky | Letní obíračka na piknik a zimní po návratu z vánice

Úplně triviální věc, pokud si myslíte. K žebírkům mě nalákala řeznice, vypadaly skvěle (jestli myslíte, že žebírka i řeznice, klidně to potvrdím). Už jsem žebírka připravoval v trochu ostřejším modu, tentokrát se umírním. První i druhé doporučuji!

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Plát uzených žebírek, obalený dostatečně masíčkem, jsem odmítnul nechat si naporcovat. Dobrý řezník se prostě musí zeptat. Protože plát vypadal tak akorát do pekáčku, rozhodl jsem se pro pečení vcelku. Ale klidně si ho nechte rozdělit, nic tím nepokazíte. A to umírnění v úvodu trochu opravím, povolal jsem k akci kajenský pepř, můžete nasadit i chilli.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Plát uzených žebírek, obalený dostatečně masíčkem, jsem odmítnul nechat si naporcovat. Dobrý řezník se prostě musí zeptat. Protože plát vypadal tak akorát do pekáčku, rozhodl jsem se pro pečení vcelku. Ale klidně si ho nechte rozdělit, nic tím nepokazíte. A to umírnění v úvodu trochu opravím, povolal jsem k akci kajenský pepř, můžete nasadit i chilli.
Uzená vepřová žebírka jen tak do ruky | Letní obíračka na piknik a zimní po návratu z vánice
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozprostřeme na dně pekáčku. Do pekáčku ještě přihodíme 2 stroužky česneku.
  2. Prolisujeme 3 stroužky česneku, smícháme se solí a kajenským pepřem. Tuto směs rozprostřeme na vrchní straně plátu žebírek.
  3. Na cibulový podklad položíme plát uzených žebírek. Vše zalijeme vodou, tak asi sahala do poloviny výšky žebírek. U malého pekáčku jsou to tak 2 centimetry.
  4. Dáme do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme tak 15 minut. Pak plát obrátíme a pečeme dalších 15 minut. Potom vrátíme plát žebírek do původní polohy, snížíme teplotu asi na 180 °C a pečeme. Po 30 minutách povrch masa přelijeme vodou z pekáčku. Po dalších 60 minutách je hotovo.
  5. Podáváme s chlebem a křenem.
    Podáme třeba s chlebem

Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2

Nalaďme se na dovolenkovou vlnu. Jasná je stopa, odkud nápad přichází. V taverně Waves v Agios Stefanos na Korfu si můžete objednat Seafoodspaghetti, tuším, že za osm euro. Ale nepřepočítávejte kurz, není to důležité. Byť to, co následuje má jen ve dvěstěgramové hmotnosti krevet má cenu 199 korun. Je důležité, co připravíte a především ­– jak to chutná. Jen krevety byly v Řecku větší, navíc ještě mušle. Ale držme se při zemi.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu na špagety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a přidáme stroužek česneku. Do vařící vody přidáme krevety a povaříme asi 3 minuty, krásně zrůžoví.
    Krevety uvaříme
  2. Krevety pak vylovíme a dáme stranou. Do stejné vody dáme špagety a vaříme podle návodu, maximálně 15 minut.
    Krevety vylovíme
  3. Špagety dáme vařit
  4. Krevety osolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru a lžičku oregana. Dobře promícháme.
    Ochutíme krevety
  5. Do pánve dáme olivový olej a po rozpálení přidáme máslo a nadrobno nakrájenou bílou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
    Cibuli osmahneme
  6. Pak přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky a prolisovaný česnek. Orestujeme, ne déle než 2 minuty.
    Ještě přidáme papričky
  7. Zalijeme bílým vínem a necháme chvilku vařit, pak přidáme krevety a promícháme. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme ve víně
  8. Přidáme uvařené špagety, nasekanou petrželku a lžičku oregana. Ještě osolíme a opepříme. Promícháme a prohřejeme. Na závěr přidáme trochu nasekané petrželky a podáváme.
    Podáváme smíchané

Kuřecí stehna se slaninou na zelí | Další z možností

Péct maso na zelí, to bývá kratochvílí mnoha kuchyní. Také už jsem se toho dopustil, tentokrát to zkusíme s červenou feferonkou a bílým vínem.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Je to jako eintopf, tedy všechno v jednom pekáčku. Naskládáte a pak už jenom pečete.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Je to jako eintopf, tedy všechno v jednom pekáčku. Naskládáte a pak už jenom pečete.
Kuřecí stehna se slaninou na zelí | Další z možností
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozprostřeme v pekáčku.
    Nakrájíme cibuli
  2. Rozložíme zelí, které pokmínujeme a posolíme.
    Přidáme zelí
  3. Poklademe na kolečka nakrájenými feferonkami.
    Přidáme feferonky
  4. Rozprostřeme na špalíčky nakrájenou anglickou slaninu.
    Přidáme slaninu
  5. Přidáme čtvrtinky brambor.
    Přidáme nakrájené brambory
  6. Na vrch položíme kuřecí stehna, která jsme posolili a opepřili. Přidáme bobkové listy. Podlijeme bílým vínem a dáme do předehřáté trouby, pečeme 40 minut při teplotě 180 °C.
    Navrch položíme stehna
  7. Stehna převrátíme a zalijeme kuřecím vývarem. Vrátíme do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme 20 minut.
    Přidáme vývar
  8. Zelí prohrábneme vidličkou a pečeme ještě 5 minut, troubu vypneme a vše necháme dojít tak 5 až 10 minut.
  9. Podáváme.
    Kuře na zelí podáváme

Pražské lečo

Jo, lečo. Když už se mou malou kuchyní prohnalo ledados, lečo má plné právo se také hlásit o slovo. Nepatřilo k mým oblíbeným jídlům, ale tuším, že jsme ho doma mívali rozhodně jiné než ve školní jídelně. Tak jdeme do toho, abychom neztráceli čas.

Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Rychle a stručně. Lečo je zelenina smíchaná s vajíčky. A dá se k tomu něco přidat? Kouká na mě Pražská šunka, která není z Pražáků a není ani z Prahy, ale z průmyslové zóny Jirny, kde ji (asi) dělá firma LE & CO. To je silná nápověda, skoro návod k použití.
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Rychle a stručně. Lečo je zelenina smíchaná s vajíčky. A dá se k tomu něco přidat? Kouká na mě Pražská šunka, která není z Pražáků a není ani z Prahy, ale z průmyslové zóny Jirny, kde ji (asi) dělá firma LE & CO. To je silná nápověda, skoro návod k použití.
Pražské lečo
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nakrájenou šunku. Přidáme nakrájené papriky, na půlky nakrájená cherry rajčátka a zalijeme zeleninovým vývarem. (Zelenina sama o sobě pouští vodu a probublává, ale nějak mi přišlo, že by to chtělo něčím podpořit pro dušení, tak přišel zeleninový vývar vhod.)
    Osmahneme zeleninu
  2. Přidáme sůl a koření, dobře promícháme.
    Sůl, pepř, tymián
  3. Zakryjeme a necháme asi 20 minut dusit. V polovině dušení přidáme rajčatové pyré.
    Zakryté dusíme
  4. Vejce rozšleháme vidličkou, vmícháme do leča a prohřejeme. Opepříme. Vmícháme nasekanou petrželku.
    Zalijeme vejcem
  5. Podáváme s dalamánkem nebo vekou.
    Servírujeme s dalamánkem