Skorořecký kuřecí salát s rajčaty | Reminiscence dovolené

Tak dlouho jsem si lámal hlavu, jak naložím s kuřecím prsním řízkem, až jsem si vybavil řeckou dovolenou a už to šlo skoro samo. Že vám nikdy jeden řízek nezbyde? No, nejspíše ne, jenomže při vaření pro dva je to skoro zákon. Pokud si u řezníka koupím jenom potřebné množství, je všechno OK. Ale, když si řízky koupím v marketu, v čase, kdy už mají řezníci zavřeno, pak obvykle dostanu balení se třemi řízky. A jeden pak zbyde.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Tenhle salát není řecký, jenom se tak tváří, ale to nám může být vlastně fuk, když si pochutnáme. Má přídech Řecka. Olivy, fetu... A když jsem natrefil na šišatá rajčata, vzpomínky zesílily. S těmito ingrediencemi se setkáte v Řecku na každém kroku. Tak pokročíme.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
35 minut + 40 minut chladnutí
Tenhle salát není řecký, jenom se tak tváří, ale to nám může být vlastně fuk, když si pochutnáme. Má přídech Řecka. Olivy, fetu... A když jsem natrefil na šišatá rajčata, vzpomínky zesílily. S těmito ingrediencemi se setkáte v Řecku na každém kroku. Tak pokročíme.
Skorořecký kuřecí salát s rajčaty | Reminiscence dovolené
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kuřecí řízek osolíme, opepříme a zalijeme lžící oleje. Necháme 10 minut odpočívat.
  2. Rozpálíme grilovací pánev a prsa prudce opečeme, tak asi 2 minuty z každé strany, až se objeví na mase rýhy grilovací pánve.
    Opékáme na grilovací pánvi
  3. Řízek přendáme na plech a pečeme asi 10 až 15 minut. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
    Přendáme na plech
  4. Připravíme si další ingredience.
    Cosi připravíme
  5. Nakrájíme červenou cibuli. Podélně ji rozpůlíme a pak napříč nakrájíme měsíčky. Cibuli dáme do vody a necháme máčet tak 5 minut. Pak ji scedíme a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou.
    Cibuli dáme do vody na 5 minut
  6. Rajčata nakrájíme na měsíčky (takže na půlku podélně a pak krájíme napříč) a přepůlíme olivy.
    Nakrájená zelenina
  7. Vychladlé kuřecí maso natrháme nebo nakrájíme na kousky, přidáme cibuli, rajčata a olivy.
  8. Osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu, ocet, lžíci oleje, natrhané nebo nasekané lístky máty a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.
  9. Salát natrháme nebo naskládáme a vytvoříme na talíři hnízdo, do kterého přidáme kuřecí salát.
    Kuřecí salát jako z Řecka

Linguine se slaninou, rajčaty a parmezánem

Tyhle ploché špagety už jsem vyzkoušel. Když jsem s tím vylezl do světa na toprecepty.cz, sklidil jsem kritiku, že jim říkám linguiny a ne linguine. No, je to stejné jako vařit špagety a ne spaghetti, byť je to totéž, ale tu výtku, že jsem si mírně počeštil ploché špagety prostě neberu. Ale nehádám se a pro klid duší volím název linguine. Umíte to správně vyslovit? Hlavně, že se vaří stejně jako všechny těstoviny. A u těchto od Panzani je al dente 11 minut.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Hledám cesty jak se vyhnout rajčatovému protlaku a nedej bože, abych snad sáhl po kečupu. Ale tentokrát to jde bez bolesti. Zkuste to se mnou. Pochutnáte si.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Hledám cesty jak se vyhnout rajčatovému protlaku a nedej bože, abych snad sáhl po kečupu. Ale tentokrát to jde bez bolesti. Zkuste to se mnou. Pochutnáte si.
Linguine se slaninou, rajčaty a parmezánem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit těstoviny do slané vody, budou al dente, takže 11 minut. Budeme potřebovat trochu vody z uvařených těstovin, takže si počkáme.
  2. Anglickou slaninu nakrájíme na proužky a na suché pánvi opečeme dokřupava.
    Anglickou slaninu opečeme
  3. Slaninu dáme stranou, na pánev dáme nasekaný česnek a po chvilce na čtvrtinky nakrájená rajčata, přilijeme lžíci až dvě vody, ve které jsme uvařili těstoviny a provaříme asi tak 2 minuty.
    Osmahneme česnek a rajčata
  4. Přidáme osmaženou slaninu. Promícháme.
    Přimícháme slaninu
  5. Do směsi přidáme scezené těstoviny a parmezán. V závěru osolíme, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku.
    Vmícháme těstoviny
  6. Servírujeme

Uzená plec se špenátem | Překvapení: poněkud jiný špenát

Maso, maso, maso. Tenhle kategorický imperativ slýchávám dost často, obvykle také maso připravuji. A že mi posloužilo jako odrazový můstek k přípravě skvělé polévky, mám na mysli divokou kedlubnovou polévku, je velký plus.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Připravovat špenát, to je vcelku jednoduchá věc. V sezoně sáhneme určitě po čerstvém, ale není-li k mání, vystačíme si i s mraženým. Někdy tím sekaným, jindy listovým. Vybírám si podle potřeby i chuti, tentokrát jsem zvolil listový. A půjdeme na jeho přípravu jinak než bývá napsáno i na obalu. A bude to s bramborovým knedlíkem, pravda, tentokrát se mi tvarově trochu nevyvedl, ale ještě má šanci se uplatnit.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Připravovat špenát, to je vcelku jednoduchá věc. V sezoně sáhneme určitě po čerstvém, ale není-li k mání, vystačíme si i s mraženým. Někdy tím sekaným, jindy listovým. Vybírám si podle potřeby i chuti, tentokrát jsem zvolil listový. A půjdeme na jeho přípravu jinak než bývá napsáno i na obalu. A bude to s bramborovým knedlíkem, pravda, tentokrát se mi tvarově trochu nevyvedl, ale ještě má šanci se uplatnit.
Uzená plec se špenátem | Překvapení: poněkud jiný špenát
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Uzené maso si předvaříme ve vodě s přidaným bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Stačí 30 minut. Scedíme a vývar dáme stranou.
  2. Plátky masa uložíme na vrstvu jarní cibulky nakrájené na kolečka a mírně podlijeme vývarem. (Ze zbylého vývaru si ještě můžeme připravit kedlubnovou polévku.)
    Dáme maso na cibulku
  3. Ve střední části trouby grilujeme z každé strany asi 6 až 8 minut (podle trouby).
    Uzené ugrilujeme
  4. V pánvi rozehřejeme olivový olej, zalijeme vínem a přidáme špenát. Pokud použijete mražený, necháme zakryté asi 6 až 8 minut na mírném ohni.
  5. Přidáme granulovaný česnek a citronovou šťávu, trochu přisolíme. Promícháme a zakryté ještě na mírném ohni necháme asi 2 minuty.
  6. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
    Podáváme s bramborovým knedlíkem
Tip:

Pokud si chcete trochu "prohnat roury", zkuste divokou kedlubnovou polévku. Proč divokou? ptala se mě jedna kuchařka. Protože je v ní dost pálivé papriky a chilli. Ale nemusíte dělat úplnou variantu pro hasiče, pálivost si můžete regulovat tím, že pálivé papriky bude méně a přidáme nepálivou. Pro děti i vegetariány tahle polévka moc není, ale v receptu jsou i varianty.

Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní

Protesty, že jsem se dal na vegetariánskou stravu, jsem zažehnal. No, spíše ignoroval, řekl bych, protože zelenina je dobrá a když jí máte po ruce ve více druzích, dají se z ní také dělat kouzla. A pro jednou nebo dvakrát se s ní může popasovat i ortodoxní masožravec.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Oloupanou kedlubnu nakrájíme na špalíčky.
    Kedlubna
  2. Ředkvičky nakrájíme na plátky, stejně jako řapíkatý celer. Čekankový puk rozebereme na listy.
    Nakrájená zelenina
  3. Hrušku zbavíme jadřince, překrojíme podélně na poloviny a pak krájíme na jemné plátky.
    Hruška na plátky
  4. Smícháme podmáslí, křen, citronovou šťávu a pažitku. Jemně osolíme a opepříme.
    Křenová zálivka
  5. Větší čekankové listy překrojíme podélně na poloviny. Zeleninu s hruškou smícháme, osolíme a opepříme. Decentně, prosím.
  6. Jak ohřát uzeného lososa? Na páře nebo v alobalu? Zvolil jsem alobal a balíček dal na 5 minut do horké trouby.
  7. Na talíř dáme směs zeleninového salátu a kousky teplého lososa, pokapeme dostatečně křenovou zálivkou a posypeme najemno nasekaným koprem.
    Servírujeme lososa se zeleninou
Tip:

Osobní poznámka: Od dětství loupu kedlubny zubama – odříznu kořen a pak loupu, nakonec stačí dočistit nožem. To se dá dělat s jednou nebo dvěma kedlubnami, stát u pásu a loupat a loupat, to by se mi nechtělo. Ale pokud s tím budete mít nějaký problém, pousťte se do loupání jenom s nožem.