Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami

Už jsem měl všechno, co jsem potřeboval. Jenom jsem pak musel stepovat v marketu u pultu s rybami než si mě někdo hodlal všimnout. No prodavačka prý měla svačinu, tak jsem jí dopřál ještě chvíli. Nakonec se přišourala paní, u které jsem si vyžádal duhového pstruha. Lovila očima v pultu a zastavila se u olihní. No, navedl jsem si cože to pstruh je. A protože myšlenka na večeři byla silnější než cokoliv, odpustil jsem tu prodlevu i váhání. Ony to prodavačky nemají moc lehké. Vybalují oleje a balíčky nakrájeného salámu a najednou přijde nějaký pako a chce rybu. No pstruha jsem si dovlekl domů, takže bude večeře. Pstruha vypěstovali v oblasti popsané jako Francie, Itálie a Dánsko. Docela rozptyl, řeklo by se, že je to pstruh cestovatel. Bylinky zase už nachystané na ryby přijely v krabičce z Izraele. Pro citron žádný domicil nemám, řeklo by se, že je odkusi ze subtropů.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Duhového pstruha jsem vlastně měl v kuchyni poprvé. Pstruha jako takového už jo, ale tohle je parádní záležitost. Až ho připravíte, možná vás překvapí růžové maso, skoro jako losos. Na jazyku se rozpadá. To jeho kámoši obecní jsou bílí jako sníh. I po upečení. Tak si tuhle lahodu dopřejte také. Trochu jsem bojoval s pekáčkem až jsem nakonec zvolil plech. I tak měla ryba co dělat, aby se tam vešla.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Duhového pstruha jsem vlastně měl v kuchyni poprvé. Pstruha jako takového už jo, ale tohle je parádní záležitost. Až ho připravíte, možná vás překvapí růžové maso, skoro jako losos. Na jazyku se rozpadá. To jeho kámoši obecní jsou bílí jako sníh. I po upečení. Tak si tuhle lahodu dopřejte také. Trochu jsem bojoval s pekáčkem až jsem nakonec zvolil plech. I tak měla ryba co dělat, aby se tam vešla.
Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Pstruha koupíte vykuchaného, odpadá taková ta piplačka, kterou dovedou jenom znalci. Omyjeme ho a osušíme.
    Pstruha omyjeme
  2. Do břicha vsuneme na kolečka nakrájený citron.
    Přidáme citron
  3. Přidáme k citronu bylinky.
    Bylinky
  4. Uložíme na plech, který jemně zastříkneme olivovým olejem a mírně osolíme.
    Uložíme na plech a mírně osolíme
  5. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme tak 20 až 25 minut. Pak teplotu stáhneme asi na 180 °C a necháme ještě 5 minut dojít. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce.
  6. Hotovo. Už jen přendat na talíř. I tady mám trochu logistický problém, chtělo by to pěkný ovál. Ale nejsme na recepci v Lánech, musíme si vystačit s obyčejným kulatým talířem.
    Hotovo
  7. Podáváme s bramborem jemně omaštěným kouskem másla. Doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.
    Podáváme s bramborem

Treska zapečená v bramborové peřině | Jednoduchá večeře

Tenhle recept patří k těm nejjednodušším, které jsou na těchto stránkách. Už mě prostě nebaví hodit rybu na pánev, udělat bramborovou kaši a je hotovo. Život by měl být pestřejší, že jo?!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut
Doba vaření
30-40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut
Doba vaření
30-40 minut
Stačí vrstva brambor, pak na ni položíme rybí filety a zakryjeme opět vrstvou brambor. Kořeněné ano, zalité čímkoli nikoliv! Pochutnáte si, to mi věřte. Proč mě tohle nenapadlo dřív?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut
Doba vaření
30-40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut
Doba vaření
30-40 minut
Stačí vrstva brambor, pak na ni položíme rybí filety a zakryjeme opět vrstvou brambor. Kořeněné ano, zalité čímkoli nikoliv! Pochutnáte si, to mi věřte. Proč mě tohle nenapadlo dřív?
Treska zapečená v bramborové peřině | Jednoduchá večeře
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Přecedíme a brambory nakrájíme na kolečka.
  2. Do zapékací misky stříkneme olivový olej a položíme první vrstvu brambor.
  3. Na brambory poklademe plátky filetů tresky. Osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Zastříkneme citronovou šťávou.
    Tresku ochutíme
  4. Přes plátky ryby poklademe horní vrstvu z koleček brambor. Osolíme, pokapeme citronovou šťávou a přidáme ještě tymián.
    Položíme horní vrstvu brambor
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 20 až 30 minut, podle trouby. Vrchní vrstva brambor by měla dostat zlatavou barvu.
    Upečeme
  6. Podáváme třeba s okurkou, salátem nebo jen tak.
    Podáváme
  7. Nebo ještě můžeme přidat k okurce koktejlová rajčátka.
    Zapečená treska

Pikantní kuřecí kousky s klobáskou a cizrnou | Portugalská ozvěna

Když jsem v Portugalsku ochutnával místní jídlo, pro mě všechno skoro vlastně speciality, narazil jsem zapékané kuře s cizrnou a chorizem. Paličky a stehýnka si s ostrostí mohly konkurovat kuchařovu nabroušenému noži. No, dělám si legraci. Tak jsem si tohle kuře vybavil při pohledu a konzervu s cizrnou, když jsem měl chuť si v kuchyni pořádně zašpásovat. Tak jsem dal k sobě věci, které k sobě patří, ale přece jenom trochu jinak.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Můžete se do toho pustit s kuřecími paličkami, stehýnky, třeba rozporcovat i celé kuře, ale já jsem měl po ruce kuřecí stehenní řízky, dosehnal klobásu, česnekovou, a bylo. Ochutnejte, nebudete litovat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Můžete se do toho pustit s kuřecími paličkami, stehýnky, třeba rozporcovat i celé kuře, ale já jsem měl po ruce kuřecí stehenní řízky, dosehnal klobásu, česnekovou, a bylo. Ochutnejte, nebudete litovat.
Pikantní kuřecí kousky s klobáskou a cizrnou | Portugalská ozvěna
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme sambal oelek, papriku, kmín, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Do této marinády naložíme na větší kousky nakrájené stehenní řízky. Dobře promícháme, aby peprná marináda obalila maso. Můžeme nechat chvilku odpočinout.
    Naložíme kuře
  2. Do předehřáté trouby na 200 °C dáme zapékací misku s olejem, který rozehřejeme a pak na něm opečeme maso. Dejte tomu tak 5 až 6 minut z každé strany. Protože jsem to s velikostí misky přehnal, či spíše velikost nedocenil, opečené maso i s olejem putovalo do větší misky.
    Opečeme maso
  3. Mezitím si nakrájíme papriku, klobásu na kolečka a rajče na menší kousky.
    Potřebné nakrájíme
  4. Nakrájené ingredience pak smícháme s předpečeným kuřetem a scezenou cizrnou. Přidáme snítky tymiánu.
    Do misky dáme všechny ingredience
  5. Zalijeme dobrým kuřecím vývarem a vrátíme do trouby. Pečeme asi 35 minut, aby bylo kuře propečené.
    Přidáme vývar
  6. Podáváme třeba jen s čerstvou bagetkou.
    Servírujeme

Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta

Měl jsem na vybranou. Použít nějakou „divokou“ ingredienci, jakou je třeba sriracha, nebo se umírnit a dát se zlatou střední cestou. Volba padla na druhou možnost. Budu se mírnit a uvidíme, jak to dopadne.

 

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Jasně, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Jasně, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí stehna poklademe do zapékací misky. Osolíme, okolo poklademe slabé plátky citronu překrojené na polovic, poklademe kousky másla. Přidáme kapary a prolisovaný i granulovaný česnek. Ještě mírně posolíme a popepříme. Podlijeme kuřecím vývarem tak, aby nebylo kuře ve vývaru ponořené.
  2. Do trouby předehřáté na 200 °C dáme zapékací misku s kuřecími stehny. Pečeme 30 až 40 minut, až kuře zezlátne a vytvoří kůrčičku. Občas při pečení přelijeme maso výpekem s vývarem. Mezitím si uvaříme v osolené vodě brambory nakrájené na půlměsíčky (nebo ve tvaru podle chuti a zvyku).
  3. Podáváme s nasekanou zelenou jarní cibulkou.
    Kuře, kapary a citron
Tip:

Pro oko i chuť můžete ještě několik plátků citronu přidat k masu asi tak v polovině pečení a pak je použít jako ozdobu při servírování.

Můžete také zkusit jinak připravené kuře. Třeba na zelí. Nebo připravené ještě jinak – tak.