Švestkový koláč | Když už, tak už

Na pečení tu mám receptů dost poskrovnu. No, to je eufemistické vyjádření prakticky počtu nula. Ale protože mi do oka cinkly švestky, rozhodl jsem se zcela impulsivně ten dloužek nějak splatit. Bude to jako když se greenhorn vypraví na Divoký západ. Bude to souboj bez pěstí, ale jistě napínavý. „Ty pečeš?“ ptali se mě v práci překvapeně. No tak jsem se musel pochlubit. Co člověk pro ješitnost neudělá?! Ale, kde. Jenom mi dělá radost připravit dobré věci. A to i na stůl.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Můžete na to jít se strojem, ale dá se to zvládnout i ručně. Každopádně celé dobrodružství dobře dopadlo, soudě podle reakcí chuťových pohárků mých kolegyň. Koláč není suchý a pokud máte ještě málo cukru, můžete si ho posypat moučkovým cukrem. Nebo přidat třeba smetanu. Jak libo.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Můžete na to jít se strojem, ale dá se to zvládnout i ručně. Každopádně celé dobrodružství dobře dopadlo, soudě podle reakcí chuťových pohárků mých kolegyň. Koláč není suchý a pokud máte ještě málo cukru, můžete si ho posypat moučkovým cukrem. Nebo přidat třeba smetanu. Jak libo.
Švestkový koláč | Když už, tak už
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cukr nasypeme do mísy.
    Cukr
  2. Přidáme samokypřící mouku.
    Mouka
  3. A ještě kypřící prášek.
    Kypřící prášek
  4. A ještě vanilinový cukr, pouze 1 sáček, tedy 20 g. Druhý si nechte na závěr na posyp.
    Vanilínový cukr
  5. Přilijeme přepuštěné máslo. Promícháme.
    Máslo
  6. Přidáme vejce. (Pokud hledáte fotku, ve zbrklosti jsem ji nepořídil. Ale určitě si vejce ve směsi mouky a cukru dovedete představit.)
  7. Přilijeme oražené mléko.
    Mléko
  8. Promícháme důkladně. Ručně nebo strojně.
    Promícháme důkladně. Ručně nebo strojně.
  9. Pečící formu vyložíme pečicím papírem. Aby se dobře formoval, stačí papír namočit do vlažné vody a zmuchlat. Pak rozprostřeme do formy.
    Pečicí papír
  10. Nalijeme těsto do formy. Roztřeme, stěrkou uhladíme povrch.
    Nalijeme těsto
  11. Švestky rozkrojíme na poloviny, vypeckujeme a poklademe na povrch těsta.
    Švestky
  12. Posypeme druhým sáčkem vanilínového cukru.
    Vanilínový cukr
  13. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 50 až 55 minut.
    Posypáno
  14. Pečeme
  15. Hotovo.
    Hotovo
  16. Dobrou chuť.
    Podáváme

Alsaský švestkový koláč | Tak nějak asi, Alsasané prominou

Nebudu se zaštiťovat receptem z ciziny, ale tak nějak jsem okoukl pár receptů a poprvé v životě upekl koláč. Dílem mi nepomáhaly prsty, dílem je to pokus číslo jedna. Ale protože jsem si tvrdohlavě zase smíchal věci podle sebe, patří sem mezi recepty. Zvládnete ho nejspíše lépe, ale o to tu přece nejde. Já se nepotřebuji vychloubat nad mými návštěvníky, dávám, alespoň doufám, inspiraci. Tak jak ji sosám odjinud, tak podávám něco svého. Zdravím Alsasany.

Alsaský koláč
Alsaský koláč

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Alsaský švestkový koláč | Tak nějak asi, Alsasané prominou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno k ruce.
    Vše je připraveno
  2. Tvaroh smícháme s vejcem.
    Přidáme vejce
  3. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  4. Přidáme skořicový cukr.
    Přidáme skořicový cukr
  5. Dobře promícháme.
    Promícháme
  6. Pečící formu vyložíme pečicím papírem a rozložíme těsto. Část odkrojíme.
    Rozprostřeme těsto
  7. Rozprostřeme těsto a připravíme švestky
  8. Do těsta nalijeme tvarohovou směs. Rozpůlené švestky poklademe do směsi.
    Poklademe švestky
  9. Ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
    Vytvoříme mřížku
  10. Posypeme trochou skořicového cukru
    Posypeme trochou skořicového cukru
  11. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 30 minut.
    Dáme do trouby
  12. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 20 minut.
    Pečeme
  13. Hotovo.
    Hotovo
  14. Necháme vychladnout.
    Necháme vychladnout

Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch, ale sladko-kyselá chuť

Tak tu máme zase salát, okurkový. A že si ty předchozí mohly říkat až docela dost kyselé, tak teď jdeme do sladka.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Okurku oloupeme na zebru a nakrájíme na plátky.
    Okurku nakrájíme
  2. Nakrájenou okurku posypeme solí, promícháme a necháme 30 minut stát. Pak okurky mírným tlakem zbavíme tekutiny. Tu vylijeme.
    Osolíme a necháme stát
  3. V misce smícháme cukr, vodu, ocet, cibuli nakrájenou zprvu podélně na čtvrtiny a pak napříč na plátky. Dobře promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Dochutíme pepřem a chilli.
    Nakrájíme cibuli
  4. Vše smícháme
  5. Okurky zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu alespoň 1 hodinu.
    Zalijeme a necháme 1 hodinu v chladu
Tip:

Pokud váháte nad mírou "šálek", tak to není žádný hrnek nebo šálek na kávu, mám takovou plastovou uniformovanou odměrku s ryskami, kde šálek = 250 ml, 1/2 šálku pak 125 ml atd. Podoba odměrky bývá různá, míry ale sedí.

Odměrka na "šálek"
Odměrka na "šálek" – "cup".

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Uložit

Uložit

Uložit

Kuřátko na víně s žampiony a květákovou kaší | Nebojte se neznámého

Květák umíme osmažit, připravit z něho mozeček, ale s květákovou kaší se hned tak nesetkáme. A ta právě překvapí.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Květákovou kaši nenecháme samotnou, společnost jí bude dělat kuřátko na víně. Pusťme se do toho. Pokud vzdáte květákovou kaši, stejně dobře přijde k chuti bramborová kaše nebo "jen" vařené brambory. Ale tu kaši z květáku určitě nevzdávejte, uvidíte, až ochutnáte, proč.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Květákovou kaši nenecháme samotnou, společnost jí bude dělat kuřátko na víně. Pusťme se do toho. Pokud vzdáte květákovou kaši, stejně dobře přijde k chuti bramborová kaše nebo "jen" vařené brambory. Ale tu kaši z květáku určitě nevzdávejte, uvidíte, až ochutnáte, proč.
Kuřátko na víně s žampiony a květákovou kaší | Nebojte se neznámého
Potřebujete:
Žampionová omáčka
Jednotky:
Jak na to:
  1. V kastrolu zahřejeme olej s máslem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na jemné plátky nakrájené žampiony. Osolíme a opepříme. Vaříme dokud žampiony nezměknou, tedy asi 8 až 10 minut.
  2. Přidáme víno, vývar a cukr. Zmírníme teplotu, necháme omáčku vařit asi 15 minut, aby se mírně redukovala. Tak asi o třetinu. Občas promícháme. Zakryjeme a necháme na vypnutém vařiči dojít.
  3. Kuřecí řízek naklepeme a osolíme, opepříme a posypeme italskými bylinkami. Rozehřejeme pánev s olejem a opečeme kuřecí řízek, z každé strany tak 4 až 5 minut. Spolu s řízkem můžeme při opékání druhé strany ještě opéci na kolečka nakrájenou papriku, kterou jsme trochu popepřili.
    S řízkem opečeme papriku
  4. Podáváme s květákovou kaší, řízek přelijeme omáčkou, přidáme opečenou papriku a posypeme nasekanou petrželkou.
    Podáváme s kaší z květáku