Okurkový salát s bílou cibulí | Rychlá záležitost

Tak tohle jsem složil za chvilku. Ono to není zase nic tak složitého, aby se to nedalo složit. Stačí jenom okurka a bílá cibule. Myšlenka čekala na okamžik k tomu vhodný. A ta byla příležitost zapečeného pstruha s těstovinami. proč dávat naloženou okurku, taky by se hodila. Ale pak už nejsem potřeba v kuchyni, že jo?!

Okurkový salát s bílou cibulí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Saláty bývají korunou jídla. Když se povedou, není co řešit. Tak tuhle jednoduchou kombinaci doporučuji. Ať už jako doplněk hlavního jídla, tak třeba i jenom tak, samotný. Pochutnáte si. Potřebujeme vlastně jen okurku a cibuli.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Okurkový salát s bílou cibulí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Saláty bývají korunou jídla. Když se povedou, není co řešit. Tak tuhle jednoduchou kombinaci doporučuji. Ať už jako doplněk hlavního jídla, tak třeba i jenom tak, samotný. Pochutnáte si. Potřebujeme vlastně jen okurku a cibuli.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na jemnější kolečka, pokud to jde.
    Nakrájíme cibuli
  2. Na plátky nakrájíme i okurku. Můžete strouhat, já krájím.
    Nakrájíme okurku
  3. Smícháme zeleninu.
    Smícháme zeleninu
  4. Smícháme nálev. Do vody dáme cukr, necháme rozpustit, můžeme to to urychlit mícháním. Pak přilijeme ocet a přidáme pepř.
    Připravíme nálev
  5. Opatrně dobře promícháme. Můžete jíst hned po přípravě.
    Promícháme
  6. Ale také salát dát do uzavíratelné sklenice a dát do chladu odležet.
    Dáme do sklenice
  7. To se pak chutě víc propojí. Tak proč si nepochutnat ještě jednou.
    Salát ve sklenici
  8. Nechte odležet a pak se do toho pusťte.
    Hotovo
  9. Pochutnáte si.
    Pochutnáte si
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace

Tak tu máme zase inspiraci Maggie, věnuje se čínské kuchyni a jak by ne, když pochází z Pekingu. Teď žije v americkém Austinu, vaří, cestuje po světě. Tak jo. Recpet Maggie si samozřejmě udělám podle sebe, takže to bude taková česká čínská kuchyně. Nic pejorativního, prosím. Maggie používá rýžové víno, no sáhl jsem po rizlinku, ona je to trochu jiná čína. Ale žádná divočina.

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Kuře podle Maggie | Čínská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Namočíme jidášovo ucho, potřebuje tak 30 minut.
    Namočíme jidášovo ucho
  2. Připravíme si kuřecí horní stehna.
    Připravíme kuře
  3. Zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
    Zalijeme vodou
  4. Přidáme řapíkatý celer a celou cibuli.
    Přidáme zeleninu
  5. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat. Průběžně odebíráme pěnu z povrchu. Vlastně vaříme cosi jako vývar, ale chybí tam koření, které k vývaru patří. Bez toho se teď obejdeme. Vaříme 30 minut.
    Odebíráme pěnu
  6. Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem, ze kterého jsme odstranili celer i cibuli. Zeleninu už nepotřebujeme, tak ji vyhodíme.
    Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem
  7. Přidáme nastouhaný zázvor a anýz, pak ještě víno. Příště vyzkouším saké, ale teď je to rizlink.
    Přidáme víno
  8. Přivedeme k varu. Chvilku povaříme a pak zakryjeme a dusíme asi 20 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  9. Přidáme houby, jidáčovo ucho pokrájíme, žampiony jsou na plátky. Přilijeme obě sojové omáčky, přidáme trochu cukru a osolíme.
    Přidáme houby a omáčky
  10. Přidáme jarní cibulku, tak vcelku, můžeme překrojit. Přivedeme k varu a zakryjeme. Na mírném ohni dusíme dalších 30 minut.
    Přidáme jarní cibulku
  11. Podáváme s rýží, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s rýží
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Tamarindové kuřecí nudličky | Thajská inspirace s africkou duší

Před časem (už trochu delším) jsem objevil v obchodě krabici s tamarindem, pak narážel na recepty s tamarindovou pastou, ale byl jsem trochu lenivý, abych se po ní podíval pořádně. Takže, když na mě vykoukla sama z regálu, bylo to znamení, že je její čas. Tamarind vypadá jako zřetězené arašídy nebo věnec minišpekáčků (sorry to přirovnání), dužina má sladkokyselou chuť. Dužina se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla. A z téhle dužiny se připravují také osvěžující nápoje a často se využívá jako přísada do jídla. Dobré je, že je to africký strom, který se jmenuje tamarind indický a hlavně v asijské kuchyni je jako doma. Pokud jste ještě nevyzkoušeli kuřecí nudličky se zelenými fazolkami, také doporučuju.

Tamarindové kuřecí nudličky | Thajská inspirace s africkou duší
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všimněte si, že v receptu jsou i volitelné pložky. Trochu jsem přihulil česnekové stroužky, protože to zase už v tomto období není taková síla, a přidal chilli, což podtrhlo ještě víc ostrost chuti feferonky. Můžete variovat i se závěrečným krokem – nasekat nať cibulky nebo koriandr. Je to rychle jídlo, jednoduché a moc chutné. Zkuste to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Tamarindové kuřecí nudličky | Thajská inspirace s africkou duší
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všimněte si, že v receptu jsou i volitelné pložky. Trochu jsem přihulil česnekové stroužky, protože to zase už v tomto období není taková síla, a přidal chilli, což podtrhlo ještě víc ostrost chuti feferonky. Můžete variovat i se závěrečným krokem – nasekat nať cibulky nebo koriandr. Je to rychle jídlo, jednoduché a moc chutné. Zkuste to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky nebo nugety.
    Nakrájíme kuře
  2. Přidáme rybí omáčku, nadrobno nakrájenou feferonku a nasekaný česnek.
    Přidáme česnek a nakrájenou feferonku
  3. Přidáme ještě citronovou kůru a granulovaný česnek.
    Přidáme sušený česnek
  4. Zakapeme lžící oleje a necháme marinovat 20 minut.
    Zakapeme olejem
  5. Mezitím rozpustíme tamarindovou pastu v 50 ml horkého vývaru.
    Připravíme tamarindovou zálivku
  6. Marinované kuřecí maso opečeme dozlatova na lžíci rozpáleného oleje ve woku. Tak 4 až 5 minut.
    Připravíme tamarindovou zálivku
  7. Přidáme rozmíchanou tamarindovou pastu a kuřecí vývar.
    Zalijme tamatindovou zálivkou s vývarem
  8. Promícháme, přivedeme k varu.
    Provaříme
  9. Snížíme teplotu, pánev zakryjeme a maso dusíme 15 minut. Současně uvaříme rýži.
    Zakryjeme a podusíme
  10. Podáváme s rýží, posypané nasekanou natí jarní cibulky (nebo nasekaným koriandrem).
    Podáváme s rýží
Tip:

Tamarindová pasta se dá koupit v Tescu.

Tamarindová pasta
Tamarindová pasta

.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna

Opakování – matka moudrosti. Takže moudře opakujeme kuřecí nudličky a moudře jejich přípravu proměňujeme, aby nám jídlo pořád chutnalo a nezevšednělo.

Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle rychlou záležitost zvládne i naprostý začátečník, takže žádný strach. I když vím, že tyhle stránky navštěvují zkušení kuchaři a kuchařky, kteří oátrají stejně jaké já po něčem novém. To nové tedy právě nabízím. Neříkejme tomu jídlo čína, je to asijská ozvěna, hlavně kvůli ingrediencím.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle rychlou záležitost zvládne i naprostý začátečník, takže žádný strach. I když vím, že tyhle stránky navštěvují zkušení kuchaři a kuchařky, kteří oátrají stejně jaké já po něčem novém. To nové tedy právě nabízím. Neříkejme tomu jídlo čína, je to asijská ozvěna, hlavně kvůli ingrediencím.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a dáme do misky.
    Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky
  2. Zasypeme lžičkou kukuřičného škrobu, přidáme lžičku olivového oleje a promícháme.
    Zasypeme škrobem
  3. Pokropíme olejem
  4. Smícháme na omáčku kuřecí vývar, sojovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžový ocet a cukr.
    Smícháme omáčky
  5. Přidáme 2 lžičky kukuřičného škrobu. Dobře promícháme.
    Přidáme škrob
  6. Přilijeme vývar a dobře promícháme.
    Přidáme vývar
  7. A můžeme restovat maso. Připravíme si prolisovaný česnek, zázvor, omáčka už čeká.
    Před restováním
  8. Rozehřejeme olej ve woku, přidáme prolisovaný česnek a zázvor.
    Orestujeme česnek a zázvor
  9. Orestujeme tak 30 sekund, pak hned přidáme kuřecí nudličky. Pokud je oleje málo, přidáme ještě lžíci řepkového oleje. Maso restujeme tak 3 až 5 minut.
    Přidáme maso
  10. Přidáme nakrájenou jarní cibulku.
    Přidáme cibulku
  11. Ještě přidáme hned fazolky. Za stálého míchání restujeme tak 2 až 3 minuty.
    Přidáme fazolky
  12. Promícháme, restujeme.
    Promícháme, restujeme
  13. Vmícháme připravenou omáčku a mícháme, aby omáčka zhoustla. Vaříme na mírném ohni tak 3 minuty.
    Přilijeme omáčku
  14. Podáváme. Můžete přidat ještě rýži. S tou si dozajista už poradíte, že? Když do vody ještě přidáte kuřecí vývar, dostane rýže další chuť.
    Příprava rýže
  15. Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami

Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí

Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rouhání, nebo není? Mám dojem, že jsem stvořil perkelt, ale krk za to zase nedám. Třeba mi na hlavu vylijete kýbl vody, abych se vzpamatoval, ale to já jsem při smyslech. Každopádně je to večeře, která je vcelku jednoduchá a hlavně dobrá.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rouhání, nebo není? Mám dojem, že jsem stvořil perkelt, ale krk za to zase nedám. Třeba mi na hlavu vylijete kýbl vody, abych se vzpamatoval, ale to já jsem při smyslech. Každopádně je to večeře, která je vcelku jednoduchá a hlavně dobrá.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme paličky a mouku, kterou smícháme s paprikou, osolíme a opepříme.
    Připravíme paličky a mouku
  2. Paličky obalíme v okořeněné mouce.
    Paličky obalíme v okořeněné mouce
  3. Rozpustíme máslo a paličky opečeme. Asi tak 5 minut.
    Rozpustíme máslo a paličky opečeme
  4. Opečeme ze všech stran.
    Opečeme ze všech stran
  5. Paličky dáme stranou, nakrájíme cibuli a česnek.
    Paličky dáme stranou, nakrájíme cibuli a česnek
  6. Přilijeme trochu oleje do kastrolu. Osmahneme cibuli do měkka, tak 3 nebo 4 mminuty, a přidáme česnek. Ještě tak necelou minutu restujeme.
    Přilijeme trochu oleje do kastrolu. Osmahneme cibuli a česnek
  7. Přidáme nakrájená rajčata a cukr.
    Přidáme nakrájená rajčata a cukr
  8. Přidáme bobkový list a zalijeme vodou. Chvíli povaříme. Vlastně stačí přivést k varu.
    Přidáme bobkový list a zalijeme vodou
  9. Vrátíme paličky do kastrolu, promícháme a na mírném ohni vaříme tak 60 minut. Občas promícháme.
    Vrátíme paličky do kastrolu
  10. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
    Přidáme zakysanou smetanu
  11. Promícháme
  12. Zakryjeme a dusíme ještě 15 minut. Mezitím si uvaříme těstoviny, třeba farfale.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Podáváme s farfale.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad

Dumal jsem nad tím, co ještě můžu uvařit rychle a snadno. Odcházet z práce v momentě, kdy už normálně v kuchyni chystáte večeři je stresující. Ale vybudí to buňky šedé kůry mozkové. Začalo mi to šrotovat a večeře, byť přece jen trošku pozdní se vydařila. I díky zkrácenému času.

Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Očistíme játra, překrájíme na menší kousky, lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme červenou cibuli na půlměsíčky, zelenou papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na nudličky.
  2. Dáme vařit rýži v mírně osolené vodě s přidaným hřebíčkem a bobkovým listem. (Vařím rýži v sáčku, takže koření nebude v rýži, ale dá jí chuť.)
  3. V pánvi wok rozehřejeme olej a osmahneme nasekaný česnek...
    Osmahneme česnek
  4. ...přidáme zázvor, nakrájenou papriku a červenou cibuli. Restujeme asi 3 minuty a přidáme játra. Ochutíme mletými vločkami chilli. Restujeme asi asi 8 minut (podle síly vařiče), tak aby játra byla opečená.
    Přidáme cibuli a papriku
  5. Přidáme červené fazole. Promícháme. Zmírníme teplotu.
    Přidáme fazole
  6. Smícháme lžičku cukru, lžíci ústřicové omáčky, lžíci rýžového octa a 100 ml bílého vína.
    Smícháme zálivku
  7. Zalijeme směsí játra s fazolemi. Snížíme teplotu a povaříme.
    Zálivku přidáme do pánve
  8. Můžete ještě mírně dosolit, opepřit a ještě přidat trochu mletých chilli vloček, podle chuti. Vaříme, aby se omáčka mírně redukovala, tak 5 minut.
    Promícháme
  9. Podáváme s rýží, posypané nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen

Už jsem tady, tedy spíše na topreceptech, rozvlnil vody receptem na falešnou ovarovou polévku, tak půjdeme podle tradice ještě dál a uděláme si falešnou zabijačku. Což zaskočí ty, kteří mají v oblibě moje zeleninové recepty. Tak si vážení držte čepice, pojedeme.

Tuhle laskominu jsem okouknul a sestavil si podle několika dostupných receptů. K vepřovému kolenu na kmíně byla skvělá.

S vepřovým kolenem na kmíně a chlebem
S vepřovým kolenem na kmíně a chlebem

Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinut. Klidně si vejmrdu připravte den předem, potřebuje čas, aby se chutě pěkně propojily.
    Podáváme k masu
  2. Podáváme k ovarovému kolenu.
    Vejmrda s vepřovým kolenem a chlebem
  3. Zbylo? Nevadí, stačí dát do sklenice a v chladu vydrží i měsíc.
    Ve sklenici vydrží v chladu nějaký čas
Tip:

Český rozhlas vypustil do světa recept podle Mirky Kuntzmannové, který říká:

Suroviny na vejmrdu: 

½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl 

Příprava vejmrdy: 

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

A příloha OnaDnes má zajímavý recept na kapra s vejmrdou. A na vejmrdu doporučuje:

1 jablko

2 menší křeny

1 lžíci octa

1 lžíci cukru

Postupujeme tak, že oloupeme křen a jablko zbavíme jádřince. Oboje nahrubo nastrouháme. Osolíme, přidáme lžíci cukru a lžíci octa. Důkladně promícháme  a necháme několik hodin odstát.

*

Na topreceptech mi k receptu připsala Dajda komentář: „Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda.“ Tak to stojí určitě za vyzkoušení.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times

Tak tuhle čočkovou inspiraci předložila v americké adaptaci Martha Rose Shulman čtenářům New York Times. Sladkoslaná kombinace čočky, cibule a mrkve, to už něco podobného tady máme. Ale tenhle recept je přece jenom jiný. Martha radí, že tohle jídlo vydrží pár dnů v ledničce, takže stačí jenom vytáhnout, nechat stát při pokojové teplotě a podávat. Doporučuje i přílohu – hodí se bulgur nebo quinoa. Takže přidávám adaptaci českou. Ať je veselo.

Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
  2. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká.
    Restujeme cibuli
  3. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
    Přidáme mrkev a česnek
  4. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá).
    Přidáme zředěný protlak
  5. Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti. A přidat část nasekané máty.
    Přidáme mátu
  6. Podáváme teplé nebo necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme bulgur nebo quinou.
    Turecká čočka sama o sobě
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pečená kuřecí křídla | Zapomeňte na olej!

Tak tu mám něco pro ty, kteří by rádi dobře kořeněná křídla, ale děsí je přepálený olej a tuk vůbec. Zkuste pečená křídla naprosto bez tuku. Jde to?

Pečená kuřecí křídla | Zapomeňte na olej!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že to jde, a také se vám povedou. Takže tu máme ještě další plus. Nejen, že ušetříte olej, ale obejdete se bez fritézy. Bez čeho se naopak neobejdete, to je trouba. Sice to trvá hodinku, ale pak máte vlastně docela dietní večeři.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Pečená kuřecí křídla | Zapomeňte na olej!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že to jde, a také se vám povedou. Takže tu máme ještě další plus. Nejen, že ušetříte olej, ale obejdete se bez fritézy. Bez čeho se naopak neobejdete, to je trouba. Sice to trvá hodinku, ale pak máte vlastně docela dietní večeři.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Křídla opereme a zbavíme konců, ty špičky se stejně nedají dobře obírat.
    Odřízneme špičky křídel
  2. Smícháme se škrobem, cukrem a solí všechno koření. Pokud jste si nenamíchali cajunské koření, můžete přidat pepř, chilli, tymián, prostě koření, které máte rádi.
    Mix koření
  3. Křídla ve směsi obalíme.
    Ve směsi obalíme křídla
  4. Na plech vyložený pečicím papírem naskládáme volně křídla, aby měla prostor.
    Dáme na plech s pečicím papírem
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 190 až 200 °C asi hodinu.
    Pečeme
  6. V polovině pečení křídla obrátíme.
    Křídla v polovině pečení obrátíme
  7. Hotovo!
    Hotovo
  8. Můžete podávat s chilli omáčkou nebo oblíbeným dipem.
    Podáváme s chilli omáčkou
Tip:

Kde vzít cajunské koření?
Smíchejte si ho. Návod najdete třeba u receptu na plněná kuřecí prsa v pikantním koření, nebo tady. Smícháte:
2 lžičky granulovaného česneku
2 lžičky černého pepře
1 lžičku bílého pepře
2 lžičky oregana
2 lžičky bazalky
2 lžičky tymiánu
1 lžičku mletého chilli
4 lžičky sladké papriky
2 a 1/2 lžičky soli

A protože obvykle něco zbyde, uschovejte si směs pro příští použití.

A jaký škrob? Můžete použít kukuřičný, případně mix bramborového a kukuřičného, ale i jakýkoli bramborový.

Škrob pro přípravu masitých jídel, směs kukuřičného a bramborového
Škrob pro přípravu masitých jídel, směs kukuřičného a bramborového

...............................................

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuře na pánvi se zeleninou | Správná volba

Snadná a rychlá večeře, to se v dnešní době hodí. Svižná práce a dokonalý výsledek. Neberte to tak, že se chvástám, prostě je to tak.

Kuře na pánvi se zeleninou | Správná volba
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně by se dalo říct, že tohle vaření je brnkačka. Ale ne, odfláknout se to nemá a nedá. Třebaže času při přípravě zase tolik nestrávíte. Přihoďte k tomu malé vařené brambory, které vaříme s kousky řapíkatého celeru, brambory tak získají chuť navíc – a máte báječnou večeři. Jo, přílohu si zvařte včas, aby večeře nemusela čekat. Takže vyříme skoro souběžně.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Kuře na pánvi se zeleninou | Správná volba
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně by se dalo říct, že tohle vaření je brnkačka. Ale ne, odfláknout se to nemá a nedá. Třebaže času při přípravě zase tolik nestrávíte. Přihoďte k tomu malé vařené brambory, které vaříme s kousky řapíkatého celeru, brambory tak získají chuť navíc – a máte báječnou večeři. Jo, přílohu si zvařte včas, aby večeře nemusela čekat. Takže vyříme skoro souběžně.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Dresink
Příloha
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
Kuře
  1. Na pánvi osmahneme na proužky nakrájenou anglickou slaninu.
    Nakrájíme slaninu
  2. Osmahneme
  3. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, přidáme k nim česnekovou pastu a prsty ji vmasírujeme do masa.
    Maso nakrájíme
  4. Česnek vmasírujeme
  5. Kousky kuřecího masa přidáme ke slanině a opečeme. Stačit by mělo 5 minut, maso by mělo být opečené. Mezitím si dáme vařit brambory, potřebují tak 20 minut.
    Přidáme ke slanině a osmahneme
  6. Přilijeme vývar a přidáme zelené fazolky. Zakryjeme a vaříme na střední teplotě tak 10 minut.
    Vývar přilijeme
  7. Promícháme
  8. Zakryté dusíme
  9. Vmícháme na drobno nakrájenou žlutou papriku, zakryjeme a vaříme ještě 5 minut. Občas promícháme.
    Papriku nakrájíme
  10. Přidáme k masu papriku
  11. Dusíme
  12. Vmícháme rajčata, která podélně rozčtvrtíme a napříč nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme rajčata
  13. Přidáme dresink, desetkrát otočíme mlýnkem s pepřem a nezakryté povaříme tak 3 až 5 minut.
    Přidáme dresink
Dresink
  1. Do oleje přimícháme ocet a všechny ostatní ingredience. Důkladně promícháme, aby se vše dobře propojilo.
    Smícháme všechny ingredience
Příloha
  1. Oloupané malé brambory vaříme s nakrájeným stonek řapíkatého celeru v osolené vodě.
    Brambory vaříme s celerem
Podáváme
  1. Kuřecí směs podáváme s vařenými bramborami.
    Podáváme s vařenými bramborami
Tip:

Jak udělat dresink?
Pomocný recept jsem našel na stránkách Rehabilitace.info na pikantní italský dresing:

Potřebujeme:
3/4 šálku olivového oleje
1/3 šálku červeného vinného octa
3 lžičky javorového sirupu
1 lžičku soli
1 lžičku černého mletého pepře
½ stroužku česneku
5 lžičky worchester
Jak na to:
Olivový olej, vinný ocet, javorový sirup a prolisovaný česnek dáme do misky a důkladně smícháme. Přidáme sůl, pepř, nejlépe přímo z mlýnku kvůli vůni a worchesterovou omáčku. Důkladně mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.

Mírně jsem si recept upravil a místo sirupu přidal pouze cukr.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Papriky plněné taliány | Zalité rajčatovou omáčkou

Když jsem hledal správnou surovinu na skotské vejce, zvolil jsem bílou klobásu (ne tu vinnou, jak si to mnozí pletou), ale ve hře byly ještě taliáni. Nebo taliány. Ty jsem vlastně nikdy nezkoušel ani jako takové. A přitom je to místní vynález, dokonce pražský! Takže teď je čas ověřit, jak chutnají, když z nich uděláme naprosto jiné jídlo. Což takhle je zkusit nadívat do paprik? To se přece dělává, jen náplň paprik je různá. Také tu mám plněné paprikyještě jedny, takže můžete porovnávat.

ementálu, můžete však stejně s úspěchem použít mozzarrellu
Podáváme také s rýží, zdobené petrželkou. Pro tuto porci bylo ještě v závěru pečení přidáno trochu strouhaného ementálu, můžete však stejně s úspěchem použít mozzarrelu.

Papriky plněné taliány | Zalité rajčatovou omáčkou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Papriky plněné taliány | Zalité rajčatovou omáčkou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Náplň
Omáčka
Plus
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme. Na fotce je i mozzarrela, ale nemusíte ji použít, třeba sáhněte po jiném sýru, kterým v závěru pečení posypete odkryté papriky.
    Připravíme si vše, co potřebujeme
  2. Paprikám uřízneme vršky, odstraníme semeníky i membrány.
    Očistíme papriky
  3. Zahřejeme větší množství vody, osolíme a když přijde voda k varu, vložíme papriky. Vaříme asi 2 minuty. Pak vyjmeme a necháme okapat.
    Vaříme 2 minuty
  4. Necháme okapat
  5. Začneme připravovat náplň do paprik. Taliány zbavíme střívka a rozmělníme. Můžete v ruce, případně můžet ještě více rozsekat v robotu na jemnější hmotu nebo rozemlít. Já použil jenom ruce.
    Taliány svlékneme
  6. Nakrájíme cibuli a žampiony na drobno. Česnek nasekáme. Přimícháme k masu.
    Nakrájíme cibuli a žampiony
  7. Přidáme vejce a 2 lžičky kapar.
    Přidáme kapary a vejce
  8. Opepříme.
    Opepříme
  9. Osolíme.
    Osolíme
  10. Přidáme majoránku.
    Přidáme majoránku
  11. Vše dobře promícháme. Opět můžeme pracovat rukama nebo nasadíme dostupnou techniku. Šlehač není si nejoptimálnější, metly by posloužily jistě lépe. Každopádně si hlídáme, aby se při šlehání nerozprskla hmota po kuchyni. Buď máme misku s otvorem (dobrá vychytávka) nebo vršek mísy chráníme třeba rukou.
    Promícháme
  12. Začneme připravovat omáčku. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
    Cibuli osmahneme
  13. Přidáme bobkové listy a nové koření.
    Přidáme koření
  14. Přidáme rajčatové pyré a nakrájené rajče – rajče podélně rozčtvrtíme a pak napříč nakrájíme na jemnější plátky. Promícháme a vaříme asi tak 3 minuty.
    Přidáme pyré a rajčata
  15. Přilijeme zeleninový vývar. Pokud je konzistence omáčky moc hustá, přidáme ještě trochu horké vody. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku limetkové šťávy a dosolíme podle chuti.
    Přidáme vývar
  16. Jdeme na plnění. Troubu máme předehřátou na 200 °C, pokud ne, zapněte ji.
    Jdeme na plnění
  17. Papriky naplníme masovou směsí, jak je vidět každá paprika pojme tak 100 g taliánu, tudíž 300 g vyšlo na 3 papriky. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní postavíme naplněné papriky.
    Papriky naplníme
  18. Naplněné papriky
  19. Rajčatovou omáčku přelijeme přes papriky.
    Přelijeme omáčkou
  20. Přelito
  21. Překryjeme papriky jejich vršky.
    Zakryjeme
  22. Misku překryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 15 minut.
    Překryjeme alobalem
  23. Pak alobal sundáme a pečeme ještě 20 minut. Pokud zvolíme sýr (mozzarrelu či jiný), nastrouháme na papriky v závěru pečení.
    Sejmeme alobal
  24. Podáváme s rýží natural.
    Podáváme
  25. Nebo s klasickou bílou rýží, dozdobíme patrželkou.
    Podáváme
Tip:

Cože, taliány?
Na stránkách rozhlasu jsem našel příběh, který je zajímavý. Koncem 19. století se v Praze usadil uzenář Uggé. Říkalo se, že je Talián. V Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět nový druh zboží, zvláštně kořeněného. Nebylo uzené, ale jen vařené a nemělo jméno. Zákazníci vymysleli hned dva názvy: „užovky“ a „taliány“. Druhý název přetrval dodnes.A umíte s ima zacházet? Když si taliána koupíte, doma si ho připravte takto – ohřívejte ho stejně jako párky, jen delší dobu, asi 30 minut. Voda by měla jen mírně probublávat. Pak taliána z vody vylovte, svlékněte ho ze střívka, položte na talíř a konzumujte s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a dobrým pivem. Taliány vyrábějí z okořeněné vepřové plece a osolené, okořeněné a odleželé kýty. Dřív se vyráběly z hovězího masa.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Japonský okurkový salát | Zkouška chutí | 日本のキュウリのサラダ

Jeden takový salát už tu máme, je to silnější varianta a ne každému může být po chuti. Tak mi asi zase někdo umyje hlavu, že jsem jako zešílel a tenhle salát přece není vůbec japonský. I kdybych napsal, že je v japonském stylu, zase se někdo postaví na zadní, že to teda ne. Je zvláštní, jak někteří kuchaři jsou tak urputní, že druhé posílají do pekel. No, tak jsem na cestě tam. Ale hlavu si z toho nedělám. Tenhle recept jsem si půjčil od Jessiky Price, což je šéfredaktorka časopisu EatingWell, ale složil jsem ho vlastně znova, protože verze Jessiky je snad jenom pro japonské roboty. No, to dost přeháním! Ale stejně, sorry Jessiko! Zkuste si ho namíchat sami: 2 střední okurky • 1/4 šálku rýžového octa • 1 lžičku cukru • 1/4 lžičky soli • 2 lžíce sezamových semínek. Řekl bych jen pro otrlé, stejně jako ve verzi, kterou už tu máme a kterou jsem zmiňoval, ale proti gustu, však to znáte. I reakce na recept Jessiky zněly veskrze, že v salátu je málo cukru. A bylo! Ovšem, je docela možné, že z toho receptu vypadla voda. To se v redakcích občas stává, že ujedete. Také jsem si to prožil. Takže se budeme pokoušet lepší salát než ten rurální a jenom s octem. Ale to je na vaření skvělé, že si můžete s ingrediencemi vlastně hrát. Byť jde vlastně jenom o salát.

Japonský okurkový salát | Zkouška chutí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přidal jsem cukr, ale také vodu, rýžový ocet je dost síla! A přidal jsem i sůl. A když to všechno bylo pohromadě, přišel ke slovu sezam, který všechno zcelil. Z půlky okurky uděláte salát pro dva, je to doladění večeře nebo oběda. Ale klidně si ho můžete připravit jako malou svačinku. Tohle je zkušební vzorek pro dva, takže stačí fakt jenom polovina okurky. Když budete násobit, nikdy nezapomeňte ochutnávat, jinak se vám dílo vymkne z rukou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Japonský okurkový salát | Zkouška chutí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přidal jsem cukr, ale také vodu, rýžový ocet je dost síla! A přidal jsem i sůl. A když to všechno bylo pohromadě, přišel ke slovu sezam, který všechno zcelil. Z půlky okurky uděláte salát pro dva, je to doladění večeře nebo oběda. Ale klidně si ho můžete připravit jako malou svačinku. Tohle je zkušební vzorek pro dva, takže stačí fakt jenom polovina okurky. Když budete násobit, nikdy nezapomeňte ochutnávat, jinak se vám dílo vymkne z rukou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Potřebujete: