Kuřecí paličky | Jako žádné jiné

Kuřecí paličky je téma, do kterého se nakonec pustí každý. Už proto, že si chce připravit doma to, co mu nabízejí fastfoody a doufá, že to bude lepší. Mohu vás ujistit, že to bude jiné, ale stejně chutné. Pokud nekopnete recept dřív než vás vykopnou s fastfoodu coby zaměstnance. Ale ani ti neodhalí všechny finesy a navíc platí zásada, že co se připravuje ve velkém je mírně odlišné od toho, co si připravíte doma. A receptu na paličky je stejně snad jako kuřat na světě. Už tu máme paličky s tymiánemmedovéfastfood doma nebo paličky nasucho, ale to už si najdete.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, proč ne? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, proč ne? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa.
Kuřecí paličky | Jako žádné jiné
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Na jedné straně stehna uděláme tři zářezy.
  2. Osolíme a opepříme. Dáme tak na 30 minut do chladu.
  3. Rozehřejeme olej a přidáme máslo. Vložíme kuřecí paličky a na středním ohni opékáme.
  4. Z obou stran tak 5 minut.
  5. Mezitím smícháme sojovou omáčku s protlakem.
  6. Přidáme pepř, česnek a med.
  7. Přidáme cukr. Vše dobře promícháme.
  8. Marinádou zalijeme pečící paličky.
  9. Paličky dobře obalíme v marinádě.
  10. Pečeme ještě tak 5 minut, obracíme.
  11. Zakryjeme a na středním ohni dusíme asi 5 minut.
  12. Servírujeme.
  13. Podáváme s rýží, přelité marinádou. Zdobíme koriandrem.
  14. Paličky

Čočka na kyselo | Stejné a zase jinak

Máme ji tu několikrát, a pořád je co zkoušet. Samozřejmě hraje prim novoroční, a ještě jedna a ještě další . Vařená čočka patří mezi oblíbené novoroční pokrmy, neboť se o ní říká, že pomůže zajistit dostatek peněz. A proč si nepřilepšit, dostatečně chuťově podložené, i jindy, že? A to tu máme ještě tureckou a třeba i bylinkovou. Šéfkuchař Roman Paulus mě poučil čemu se říká velouté, což není nic jiného než, když vodu z vařené čočky vmícháme do připravené jíšky. Tak si to vyzkoušíme.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Tahle čočka je skutečně vyvedená a nebojím se říct i vymazlená. Ne, že by ostatní tady uvedené nebyly. Někdo nepřidává česnek, to je ale škoda, pokud tedy česnek můžete. Dokonce se dá škrtnout i mouka, k zahuštění se pak použijte část uvařené čočky, kterou rozmixujete. Pak vmícháte do čočky a je hotovo. Podáváme s uzeným masem nebo klobásou a cibulkami s korničoky.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Tahle čočka je skutečně vyvedená a nebojím se říct i vymazlená. Ne, že by ostatní tady uvedené nebyly. Někdo nepřidává česnek, to je ale škoda, pokud tedy česnek můžete. Dokonce se dá škrtnout i mouka, k zahuštění se pak použijte část uvařené čočky, kterou rozmixujete. Pak vmícháte do čočky a je hotovo. Podáváme s uzeným masem nebo klobásou a cibulkami s korničoky.
Čočka na kyselo | Stejné a zase jinak
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku zalijeme studenou vodou, aby byla ponořená, a necháme odstát alespoň 2 hodiny. Namočenou čočku slijeme, zalijeme čistou vodou asi 1 cm nad okraj, přidáme bobkové listy a vaříme do poloměkka. Tak asi 25 minut by mohlo stačit. Následně se čočka ještě dovaří. Uvařenou čočku scedíme a odlitou vodu odložíme stranou na později. Na velouté.
  2. Rozpustíme sádlo a osmahneme cibulku.
  3. Přidáme mouku a necháme zpěnit. Necháme chvíli stranou, aby cibulová jíška zchladla.
  4. Do cibulové jíšky přilijeme vodu z čočky, jen tolik, abychom měli dobrý základ. To odhadnete. Nechcete přece omáčku, takže buďte opatrní. Necháme provařit. Ano to je velouté.
  5. Přidáme tymián.
  6. Přidáme cukr.
  7. Přidáme ocet. A bobkový list. Ještě přidáme nasekaný česnek.
  8. Osolíme a opepříme a necháme tak 10 minut probublávat.
  9. Přidáme do základu čočku.
  10. Na mírném ohni ještě necháme chvíli vařit.
  11. Podáváme s cibulkami, menšími okurkami a ohřátou rolovanou plecí.
  12. Variantou je také klobáska.

Červené zelí dušené | Ke svatomartinské huse jako dělané

Už tu máme zelí s medem, nebo s přidanou bramborou. Teď ještě ke druhému přilijeme červené víno.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké. A tady máme další z možností přípravy. Červené víno dá zelí úžasnou chuť. Tak není co řešit.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké. A tady máme další z možností přípravy. Červené víno dá zelí úžasnou chuť. Tak není co řešit.
Červené zelí dušené | Ke svatomartinské huse
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpálíme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme zelí.
  3. Okmínujeme.
  4. Osolíme.
  5. Promícháme. Přilijeme červené víno. Tak 100 ml.
  6. Zakryjeme a dusíme asi 25 minut.
  7. Přidáme cukr.
  8. Pak přidáme nastrouhanou bramboru, která zelí zahustí. Dobře promícháme.
  9. Přidáme trochu kvasného octa...
  10. ...a ještě trochu jablečného octa.
  11. Přidáme ještě červené víno. Tak 50 ml.
  12. Zakryjeme a ještě chvíli podusíme. Konzistenci můžeme případně doladit přidáním trochy vody a dodusíme.
  13. Podáváme.

Křehký vepřový bůček | Překvapení s rýží

Vepřový bůček? Dá se s ním udělat něco zajímavého? Někomu chutná pečený na cibuli a česneku, to patří k naší klasice. Ale jinak? Nalistoval jsem pár videí a hledal inspiraci. Zase je co objevovat. Třeba i s bůčkem, se kterým zrovna nebývám kamarád. Tak jsem se odvážil a nelituju. Tohle fakt stojí za vyzkoušení. A tím se tady nepodbízím.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Má to tak chuť trochu jako čína, ale za čínu bych to neprohlašoval. Třebaže badyán a čerstvý zázvor k tomu láká i se sójovou a ústřičnou omáčkou. A prosím pozor na bod 1, je to zásadní. Vepřový bůček je obzvláště oblíbený ve filipínské, hispánské, čínské, dánské, norské, korejské a thajské kuchyni. Takže ten orientální nádech je namístě.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Má to tak chuť trochu jako čína, ale za čínu bych to neprohlašoval. Třebaže badyán a čerstvý zázvor k tomu láká i se sójovou a ústřičnou omáčkou. A prosím pozor na bod 1, je to zásadní. Vepřový bůček je obzvláště oblíbený ve filipínské, hispánské, čínské, dánské, norské, korejské a thajské kuchyni. Takže ten orientální nádech je namístě.
Křehký vepřový bůček | Překvapení s rýží
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Volíme masitý bůček, nebudeme přece servírovat vyškvařené sádlo... Pokud máte maso se žebry, tak ta odřízněte. Hodí se k něčemu jinému.
  2. Bůček nakrájíme na kostky.
  3. Kousky bůčku dáme na suchou rozpálenou rozpálenou pánev. Smažíme ze všech stran dozlatova.
  4. Při opékání převracíme, aby se bůček opekl ze všech stran.
  5. Mírně snížíme teplotu pod pánví s bůčkem a opékáme ještě tak 20 minut, aby vytekla část tuku. Klidně můžete péct i déle, aby kousky byly opravdu ze všech stran opečené. A v průběhu ještě otáčejte. Ono v momentě, kdy se uvolní tuk, pečení se zpomaluje. V mezičase ještě obracíme. Tak tomuhle kamarádovi jsem dopřál opékání půl hodinky. Ono také záleží na výkonu vašeho vařiče. Ale pozor, bůček si hraje na ostřelovače a někdy brutálně vyprskne. Tak se nepopalte.
  6. Maso vyjmeme tuk z pánve slijeme.
  7. Cibuli přepůlíme a pak krájíme na čtvrtměsíčky. Česnek nakrájíme nadrobno.
  8. Cibuli na pánvi po opekání bůčku necháme zesklovatět. Ta omaštěná pánev to zvládne.
  9. Přidáme česnek. Promícháme, ale nedáme česneku víc jak minutu, aby nezhořkl.
  10. Opečený bůček vrátíme do pánve na cibuli s česnekem.
  11. Nakrájíme jarní cibulku.
  12. Nakrájíme zázvor. Já ho sice neloupu, ale klidně to udělejte.
  13. Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
  14. Přidáme badyán a kuličky černého pepře.
  15. Přidáme pokrájenou jarní cibulku.
  16. Přidáme sójovou a pak ústřicovou omáčku. Promícháme.
  17. Zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze dvou třetinu ponořené.
  18. Přidáme na plátky pokrájený zázvor a promícháme.
  19. Zakryjeme a vaříme na středním ohni tak 50 až 60 minut.
  20. Pak odkryjeme a tekutinu redukujeme na hustější konzistenci.
  21. Podáváme s rýží. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Bez rýže se můžete obejít, stačí zvolit jako přílohu třeba bagetu.