Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde

Říkal jsem si, že by to byl fajn udělat frankfurtskou polévku, která by čekala na svoji příležitost po náročném vánočním večírku. Žádný vyprošťovák, ale pohlazení. Cestou mě zpražila dáma v originálním řeznictví, že frankfurtské párky nevedou. Málem to vypadalo, že mi dá facku. A to u nich kupuju skvělá masa. Tak jsem to s párky asi přehnal. Jediné párky, co mi mohla ona pohoršená dáma nabídnout, byly párky učňovské. Nejsou z učňů, pokud chcete vtipkovat, stejně jako dětská šunka je – z vepřového. Dobrá, bude improvizace. Ostatně snad v každém receptu na tuhle polévku je doporučení, že nemáte-li frankfutské, dejte aspoň jemné… Jo, a tady se recepty rozcházejí. Co v polévce má být? Smetana? Kořenová zelenina? Kmín? Už jsem jednu dobrou vařil. Byla v ní čočka! Teď se blížíme ke klasice. Vodítkem by mi měl být recept na polévku jako za našich babiček. S babičkou má spojená panenská jablíčka a úžasné křížaly s mixem hrušek. Oba stromy už našla jejich pila. Ještě si vzpomínám na kafe z cikorky, které stávalo na tálu sporáku a dával se do ní chleba. Babička musela vařit i jiné věci, ale nevím. Snad i tu frankfurtskou.

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme na sádle. Na mírnějším plameni, aby spíše zkaramelizovala než byla hnědá. Ta 10 minut.
    Osmahneme
  4. Nakrájíme párky.
    Nakrájíme párky
  5. Přidáme k cibuli a osmahneme. Asi 5 minut.
    Osmahneme párky
  6. Přidáme papriky a mouku. Krátce restujeme.
    přidáme papriku a mouku
  7. Přilijeme vývar a promícháme.
    Zalijeme vývarem
  8. Brambory nakrájíme na drobné kostičky a pak je uvaříme zvlášť. Vodu z brambor nevylévejte, budeme ji potřebovat. Brambory potřebují tak 20 minut.
    Nakrájíme brambory
  9. Brambory přidáme k párkům. A promícháme.
    Přidáme brambory
  10. Přidáme vodu z vařených brambor. Dobře promícháme a povaříme asi 20 minut.
    Přidáme vodu z brambor
  11. Přidáme česnek.
    česnek
  12. Přidáme libeček.
    libeček
  13. Promícháme. ještě povaříme tak 5 minut.
    hotovo
  14. Podáváme.
    Podáváme

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem

Jednoduché? Prosté? Chutné! Recept na vídeňský bramborový salát najdete také tady. Pokud si jako přílohu zvolíte rýži, potřebujete víc šťávy. K této přípravě mě inpirovala a trochu i vedla Jana Florentýna Zatloukalová. Jí se totiž líbí rakouský přístup k přírodním plátkům. Připravený kousek masa se v něm nejprve jednou stranou obtiskne do mouky, potom se zprudka opeče, vyndá z pánve, a v použité pánvi se bleskově připraví šťáva. To mi připadá geniální. Jen jsem si trochu pohrál při přípravě omáčky a máslo dal rovnou do vývaru, kterým pak omáčku vytvoříme. Flotentýna si myslí, že maso touto rakouskou přípravou si zachová trochu lepší chuť. Souhlasím! Navíc mu přihrávám krajana – vídeňský bramborový salát. To už nemá chybu.

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso jemně naklepeme pouze na jedné straně.
    Maso naklepeme
  2. Po okrajích řízky nakrojíme asi tak v dvoucentimetrových odstupech. Pokud to neuděláte, maso se vám v pánvi zkroutí. Tím, jak na něj působí horké teplo, začne se smrskávat a bortit. Pokud vidíte zářezy větší, je to tou mojí trochu nemotornou rukou. Na výsledku se to nepodepsalo. Na mě by se podepsalo, kdyby tam ty zářezy nebyly.
    Nařízneme
  3. Lehce posolíme po obou stranách.
    Posolíme
  4. Rozehřejem sádlo ve větší pánvi. Plátky masa naklepanou stranou položíme do mouky a pak jemně oklepeme.
    Položíme do mouky
  5. Moučnou stranou položíme maso do rozpáleného tuku a zprudka opečeme dozlatova.
    Dáme smažit
  6. Maso obrátíme a opečeme opět dozlatova.
    Obrátíme
  7. Opečené maso dáme stranou. Do tuku na pánvi vlijeme horký vývar ve kterém jsme rozpustili kostku másla. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 až 3 minuty.
    Přilijeme vývar
  8. Do vývaru vrátíme maso. Necháme probublávat tak asi 2 minuty.
    Vrátíme maso
  9. Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.
    Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.

Zelňačka | Jak prosté Watsone

Tentokrát se obejdeme bez fotopostupu.Je to jednoduchá polévka, ale to jí nic neubírá na chuti. Naopak. Mám ji tady ještě ve verzi poněkud ostřejší, ale tentokrát budeme střízlivější.

Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Zelí propláchneme, pokrájíme a dáme vařit. Můžete ovšem tento krok přeskočit s tím, že zelí dáte do kastrolu, zalijete vodou a dáte vařit. Vaříme do měkka. Tedy asi 25 minut.
  2. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme v jiném kastrolu vařit. Osolíme a přidáme kmín. Brambory po nakrájení propláchněte, protože pak do polévky použijeme i jejich vodu z vaření.
  3. Na troše sádla opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  4. Rozpustíme trochu másla a přidáme do něho lžíci hladké mouky. Necháme zezlátnout a přilijeme trochu vývaru ze zelí. Jíšku pak vmícháme do zelí.
  5. Přidáme vařené brambory i s jejich vodou a vývar. Provaříme asi 5 minut.
  6. Přidáme klobásu s cibulí. Promícháme a opepříme. Povaříme asi 5 až 10 minut.
  7. Vzávěru přidáme zakysanousmetanu a dobře promícháme. Necháme chvíli na vypnutém vařiči prohřát.
  8. Podáváme.
    Zelňačka

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa

Byla to náhoda, že jsem natrefil na fazolky. A řekl jsem si, že se budou hodit. Hodily se hned večer. Pokud mě podezříváte z toho, že jsem masožravec, nebudu to vyvracet. Ale co zkusit něco tak trochu vegetariánského? Vegetariánům na tom receptu asi bude něco vadit, ale to je jejich věc. Ostatně, aby nedošlo k soudním sporům, tenhle recept neprohlašuji za vegetariánský. Jenom tvrdím, že jedeme tentokrát bez masa. I to se má zkusit. Myslím, že takových receptů je spousta. Víc pokušitelů chutí, nic z toho nevyvozuji.

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Přivedeme k varu vodu a do ní vložíme vejce.
    Vejce
  2. Vejce vaříme 4 až 5 minut, pak hned dáme do studené vody (hodně studené, třeba i s ledem) a necháme minimálně 10 minut chladit. Pro efekt tekoucího žloutku vařte spíše jen 4 minuty.
    Vaříme vejece
  3. Do osolené vařící vody dáme fazolové lusky, které předtím zbavíme špiček i konců se stopkou.
    Lusky
  4. Vaříme do měkka. Tak asi 20 až 25 minut.
    Vaříme
  5. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Teplotu zmírníme a restujeme zvolna asi 10 minut.
    Osmahneme cibulku
  6. Přidáme mouku.
    Přidáme mouku
  7. Vytvoříme jíšku.
    Vytvoříme jíšku
  8. Jíšku rozředíme vodou z vařených fazolek. Tak 4 až 5 naběraček.
    Zalijeme
  9. Provaříme, tak 5 minut.
    Provaříme
  10. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  12. Přidáme vařené fazolky.
    Přidáme fazolky
  13. Promícháme.
    Promícháme
  14. Osolíme a opepříme. Promícháme a na vypnutém vařiči necháme ještě chvíli dojít.
    Osolíme a opepříme
  15. Podáváme s vejcem.
    Podáváme s vejcem

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Keftedes jsou masové kuličky z jehněčího. Oblíbené v Řecku. Ale protože maso je maso, použijeme mix hovězího a vepřového. Je nám to bližší, skopovému se v těchto končinách moc neholduje. Takže jen taková inspirace a vzpomínka na příjemnou dovolenou v příjemné zemi s příjemnými lidmi. Podobně děláme z mletého masa kuličky i koule, čevabčiči a nakonec i sekanou. Takže jsem neobjevil Ameriku, jenom zkouším a dělám si chutě.

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Housku nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme mlékem a necháme housku nasát mlékem.
    Nakrájíme housku
  2. Nakrájíme cibuli najemno. Nasekáme česnek.
    Nakrájíme cibuli
  3. Do mletého masa přidáme kořenící směs.
    Přidáme koření
  4. Přidáme vejce a cibuli s česnekem.
    Přidáme cibuli
  5. Promícháme, nejlépe rukou dobře prohněteme.
    Promícháme
  6. Vmícháme nakrájený (nadrobno) měkký salám.
    Vmícháme salám
  7. Vytvoříme prsty, které postupně obalujeme v hladké mouce.
    Vytvoříme prsty
  8. Smažíme v dostatečně silné vrstvě oleje. Spíše na středním ohni než, abychom z prstů měli brikety.
    Smažíme
  9. Podle velikosti prstů smažíme tak 10 minut z každé strany.
    Z obou stran
  10. Prsty odkládáme na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odkapal.
    Okapeme
  11. Podáváme s oblíbeným dipem a hranolky.
    Podáváme
  12. Podáváme