Pečená kuřecí horní stehna | S naší kaší

Byl to takový nápad, už jednou jsem měl k němu našlápnuto a teď to rozpohybujeme. Cibule jako základ a pečeme.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Jednoduché jídlo, které se vydaří opravdu každému.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Jednoduché jídlo, které se vydaří opravdu každému.
Pečená kuřecí horní stehna | S naší kaší
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rozprostřeme v pekáčku. Přidáme kuřecí stehna, která mírně osolíme a okořeníme směsí na pečené kuře.
  2. Zlijeme olivovým olejem, tak asi 3 lžíce.
  3. Zakryjeme alobalem. Pečeme na 220 °C asi 40 minut.
  4. Odkryjeme a pečeme ještě tak 15 minut, aby se udělala kůrčička na kuřeti.
  5. Kuře dáme stranou a obsah pekáčku slijeme do kastrolu. Chvíli provaříme.
  6. Poprášíme moukou a  dobře promícháme. Provaříme asi 5 minut.
  7. Tyčovým mixerem vytvoříme hustou omáčku. Pro chuť můžeme přidat trochu kuřecího tekutého bujónu.
  8. Ještě provaříme asi 5 minut.
  9. Brambory uvařené v osolené vodě přecedíme. Přidáme kousek másla.
  10. Zalijeme teplým mlékem.
  11. Rozmačkáme na kaši.
  12. Kuřecí stehna podáváme s omáčkou a kaší.

Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii

Je to tak trochu na hlavu? Ale kde, jen jsem si inspiraci našel u Protinožců. Je totiž připravené jinak než by se dalo čekat. To mě láká. Jasně, že najdeme ty správné recepty i v češtině, jen spíše převládají stehna a já chtěl něco menšího, komornějšího, dá-li se to tak říct.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Tentokrát přicházejí ke slovu i krájená rajčata. Navíc bílé fazole s nimi hrají docela dobrou muziku. Tak proč ten koncert nespustit. Každopádně výsledek stojí za to.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Tentokrát přicházejí ke slovu i krájená rajčata. Navíc bílé fazole s nimi hrají docela dobrou muziku. Tak proč ten koncert nespustit. Každopádně výsledek stojí za to.
Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí horní stehna osolíme a opepříme. Zahřejeme máslo a olej v hrnci na středně vysokou teplotu.
  2. Kuřecí maso opékáme tak 10 minut nebo dozlatova. Vyjmeme na talíř.
  3. Připravíme si zeleninu s bylinkami.
  4. Na pánev s výpekem přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtiny, celerové stonky pokrájené na kousky, stroužky česneku ve slupce, bobkové listy a tymián. Vaříme 5 minut.
  5. Vrátíme kuřecí maso do hrnce.
  6. Přidáme rajčata...
  7. ... víno...
  8. ... vývar, promícháme a přivedeme k varu.
  9. Zakryjeme, stáhneme mírně teplotu a vaříme 30 minut.
  10. Osmahneme houby na másle.
  11. Přidáme houby...
  12. ...fazole...
  13. ...cukr...
  14. ... a omyté baby brambory ve slupce.
  15. Snížíme teplotu na středně nízkou.
  16. Přikryjeme a vaříme tak 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  17. Podáváme.

Pho ostřejší jako břitva | Nebojte se, ne zase tolik

Už tu takovou polévku máme a to i delším vyprávěním o této polévce z Asie. Dneska je pho nejen v nabídce vietnamských restaurací, ale dokonce i v jejich názvu. Phở (také pho, vyslovuje se [fə:] s klesavo-stoupavým tónem) je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Obvykle se podává k snídani, ale je možno ho podat i v jinou denní dobu. Dnes je možno se setkat s tímto pokrmem v mnoha restauracích v Evropě, USA a Asii, hlavně v místech s vietnamskou komunitou. Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungovými klíčky. Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. Tady se postup ale liší. Potřebujete hovězí vývar a pak tenké plátky svíčkové přelijete tímto horkým vývarem. Maso se přelitím uvaří. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Další variantou je phở gà z masa kuřecího.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Pho ostřejší jako břitva | Nebojte se, ne zase tolik
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si vývar. Proprané hřbety dáme do vody, přidáme pokrájenou mrkev a cibuli i se slupkou. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zakryjeme. Necháme mírně probublávat alespoň hodinu a půl. Pak scedíme, hřbety a zeleninu vyhodíme.
  2. Zázvor nakrájíme na plátky, chilli papričku nadrobno, jarní cibulky překrájíme tak asi na 5 cm dlouhé kousky.
  3. Do vývaru přidáme opraná kuřecí horní stehna. Přidáme zázvor, nakrájenou chilli papričku, nakrájenou pálivou zelenou papriku, jarní cibulku a celou skořici.
  4. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu. Teplotu snížíme, aby voda probulávala mírným varem, zakryjeme a necháme táhnout (mírně vařit) asi hodinu. Občas promícháme. Pak horní stehna vyjmeme z polévky. Vyjmeme i tu skořici.
  5. Mezitím si připravíme skleněné nudle. Stačí je tak 2 až 3 minuty povařit, pak propláchneme studenou vodou.
  6. Maso ze stehen po mírném vychladnutí obereme a roztrháme, kůži odstraníme.
  7. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky.
  8. Přidáme hrášek a mrkev z konzervy, kterou napřed slijeme. Promícháme.
  9. Přidáme připravené maso a promícháme. Pak chvilku ještě povaříme na střední teplotě.
  10. Přidáme rýžové nudle a chvíli prohřejeme.
  11. Polévku servírujeme, přidáme na chuť i ozdobu nadrobnou nakrájenou nať jarní cibulky.
  12. Dobrou chuť.

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace

Tak tu máme zase inspiraci Maggie, věnuje se čínské kuchyni a jak by ne, když pochází z Pekingu. Teď žije v americkém Austinu, vaří, cestuje po světě. Tak jo. Recpet Maggie si samozřejmě udělám podle sebe, takže to bude taková česká čínská kuchyně. Nic pejorativního, prosím. Maggie používá rýžové víno, no sáhl jsem po rizlinku, ona je to trochu jiná čína. Ale žádná divočina.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Namočíme jidášovo ucho, potřebuje tak 30 minut.
    Namočíme jidášovo ucho

  2. Připravíme si kuřecí horní stehna.
    Připravíme kuře

  3. Zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
    Zalijeme vodou

  4. Přidáme řapíkatý celer a celou cibuli.
    Přidáme zeleninu

  5. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat. Průběžně odebíráme pěnu z povrchu. Vlastně vaříme cosi jako vývar, ale chybí tam koření, které k vývaru patří. Bez toho se teď obejdeme. Vaříme 30 minut.
    Odebíráme pěnu

  6. Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem, ze kterého jsme odstranili celer i cibuli. Zeleninu už nepotřebujeme, tak ji vyhodíme.
    Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem

  7. Přidáme nastouhaný zázvor a anýz, pak ještě víno. Příště vyzkouším saké, ale teď je to rizlink.
    Přidáme víno

  8. Přivedeme k varu. Chvilku povaříme a pak zakryjeme a dusíme asi 20 minut.
    Zakryjeme a dusíme

  9. Přidáme houby, jidáčovo ucho pokrájíme, žampiony jsou na plátky. Přilijeme obě sojové omáčky, přidáme trochu cukru a osolíme.
    Přidáme houby a omáčky

  10. Přidáme jarní cibulku, tak vcelku, můžeme překrojit. Přivedeme k varu a zakryjeme. Na mírném ohni dusíme dalších 30 minut.
    Přidáme jarní cibulku

  11. Podáváme s rýží, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s rýží