Štramák Max | Tedy Strammer Max | Inspirace z Německa

Dneska jsme se v kuchyni sešli dva. Trochu souboj. No, rivalita tady hrála roli, ale nakonec jsem ustoupil. Takže jsem v roli fotografa a ochutnávače.

Štramák Max | Tedy Strammer Max I Inspirace z Německa
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tradičně Strammer Max pochází z kuchyně berlínské a saské. Je to o chlebu, šunce a vajíčku nebo, jak vidno, krkovičce. V poznámce jsou ještě další varianty, protože jsem vytrvalý hledač. Variant je dost, dokonce i ve velikosti XXL. Záleží na nápadu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Štramák Max | Tedy Strammer Max I Inspirace z Německa
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tradičně Strammer Max pochází z kuchyně berlínské a saské. Je to o chlebu, šunce a vajíčku nebo, jak vidno, krkovičce. V poznámce jsou ještě další varianty, protože jsem vytrvalý hledač. Variant je dost, dokonce i ve velikosti XXL. Záleží na nápadu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    start
  2. Osmahneme cibulku do zlatova.
    Cibulka
  3. Přidáme plátky krkovice, která na cibulce změkne a celé jídlo provoní. Krkovice změkne tak asi 7 až 10 minut.
    krkovice
  4. Uděláme volské oko.
    volské oko
  5. Osolíme a opepříme.
    osolíme
  6. Přidáme na oko cibulku nebo pažitku.
    Přidáme cibulku
  7. Namažeme plátky chleba hořčicí.
    namažeme hořčicí
  8. Na hořčici položíme plátky krkovice a na ně volská oka. A přidáme ještě okurky jako oblohu.
    poklademe
  9. Přidáme plátky rajčete ozdobené kolečky cibule. A ještě přidáme sterilovanou okurku.
    cibule
  10. Dobrou chuť.
    dobrou chuť
Tip:

Na okraj:
Irena Papežová Bělská na své stránce Taste Actually přináší příběh z německé kuchyně, ze které vybírám:
Je to velmi vydaná svačina a zřejmě i kvůli použití vajec vznikl název, který v podstatě znamená „k akci připravená mužská pýcha“. Nutno dodat, že řada Němců, aspoň tady v Bonnu, už vlastně vůbec o tomhle přeneseném významu neví. Nejprve musím na másle opéct krajíce tmavšího kváskového chleba, nejlépe žitného. Nemusí se opékat na pánvi, jde to i v troubě. Krajíce chleba potřu máslem a dám je zapéct do trouby pod gril, dokud nejsou lehce křupavé. Radši to kontroluju, protože to jde rychle. Na ještě teplý opečený chleba přijde plátek syrové šunky, tedy uzené nebo sušené. Na pánvi ještě udělám volská oka. Na jeden standardní krajíc dávám jedno až dvě. Vajíčka posolím, opepřím a posypu je čerstvou pažitkou. Hotovo.
Existuje spousta dalších variant třeba se sýrem, cibulí nebo rajčaty. Názvy Stramme Lotte, Strammer Moritz nebo Stramme Luise nemají už žádný další význam ale signalizují, že syrová šunka je nahrazená šunkou vařenou, sekanou nebo salámem.
Na německé wikipedii:
Strammer Max je jednoduché jídlo vyrobené ze smíšeného chleba, šunky a sázeného vejce. Strammer Max, původně součást saské a berlínské kuchyně, se nyní v Německu hojně používá v domácí kuchyni a v hospodách. K přípravě jsou potřeba plátky chleba buď namazané máslem nebo opražené v másle, na které položíme syrovou šunku nebo slaninu a nakonec poklademe smaženým vejcem. V závislosti na receptu se šunka místo plátky chleba smaží nebo nakrájí do kostek. Mezi občasné přídavky patří sýr, plátky okurky, plátky rajčat nebo cibulové kroužky. Další variantou jsou jaterní sýr, pečená cibule a smažená vejce.
Ve variantách, které někdy mají různá jména, jako Strammer Moritz, Stramme Lotte, Stramme Luise nebo Strammer Otto, je surová šunka nahrazena vařenou nebo Leberkäse, Plockwurst, salámem nebo podobně. Termín Strammer Max byl vytvořen kolem roku 1920 v Sasku s významem „vztyčený penis“. Názvy později odvozené jako Stramme Lotte nebo He-Otto nemají žádný zvláštní význam.
Srovnatelné pokrmy jsou rýnský krüstchen, Bauerntoast nebo nizozemský Uitsmijter (pojmenovaný po nizozemském slově „vyhazovač “). Ten je částečně připraven z ryb.
Na stránce Chefkoch je jednoduchý štramák Max:
Plátky chleba potřete jemně máslem a na chléb položte plátek šunky. Nyní můžete (kdo chce) přidejte nakrájené okurky a opepřete. Přeložte plátkem sýra (goudy nebo ementálu). Vložte sendviče do trouby na 10-15 minut při přibližně 150 stupních. Dokud sýr trochu nepovolí. Připravte volská oka a před podáváním je vložte na upečený chléb. Můžete obložit okurkou a paprikovými proužky.

Tamarindové kuřecí nudličky | Thajská inspirace s africkou duší

Před časem (už trochu delším) jsem objevil v obchodě krabici s tamarindem, pak narážel na recepty s tamarindovou pastou, ale byl jsem trochu lenivý, abych se po ní podíval pořádně. Takže, když na mě vykoukla sama z regálu, bylo to znamení, že je její čas. Tamarind vypadá jako zřetězené arašídy nebo věnec minišpekáčků (sorry to přirovnání), dužina má sladkokyselou chuť. Dužina se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla. A z téhle dužiny se připravují také osvěžující nápoje a často se využívá jako přísada do jídla. Dobré je, že je to africký strom, který se jmenuje tamarind indický a hlavně v asijské kuchyni je jako doma. Pokud jste ještě nevyzkoušeli kuřecí nudličky se zelenými fazolkami, také doporučuju.

Tamarindové kuřecí nudličky | Thajská inspirace s africkou duší
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všimněte si, že v receptu jsou i volitelné pložky. Trochu jsem přihulil česnekové stroužky, protože to zase už v tomto období není taková síla, a přidal chilli, což podtrhlo ještě víc ostrost chuti feferonky. Můžete variovat i se závěrečným krokem – nasekat nať cibulky nebo koriandr. Je to rychle jídlo, jednoduché a moc chutné. Zkuste to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Tamarindové kuřecí nudličky | Thajská inspirace s africkou duší
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všimněte si, že v receptu jsou i volitelné pložky. Trochu jsem přihulil česnekové stroužky, protože to zase už v tomto období není taková síla, a přidal chilli, což podtrhlo ještě víc ostrost chuti feferonky. Můžete variovat i se závěrečným krokem – nasekat nať cibulky nebo koriandr. Je to rychle jídlo, jednoduché a moc chutné. Zkuste to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 25 minut (včetně marinování)
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky nebo nugety.
    Nakrájíme kuře
  2. Přidáme rybí omáčku, nadrobno nakrájenou feferonku a nasekaný česnek.
    Přidáme česnek a nakrájenou feferonku
  3. Přidáme ještě citronovou kůru a granulovaný česnek.
    Přidáme sušený česnek
  4. Zakapeme lžící oleje a necháme marinovat 20 minut.
    Zakapeme olejem
  5. Mezitím rozpustíme tamarindovou pastu v 50 ml horkého vývaru.
    Připravíme tamarindovou zálivku
  6. Marinované kuřecí maso opečeme dozlatova na lžíci rozpáleného oleje ve woku. Tak 4 až 5 minut.
    Připravíme tamarindovou zálivku
  7. Přidáme rozmíchanou tamarindovou pastu a kuřecí vývar.
    Zalijme tamatindovou zálivkou s vývarem
  8. Promícháme, přivedeme k varu.
    Provaříme
  9. Snížíme teplotu, pánev zakryjeme a maso dusíme 15 minut. Současně uvaříme rýži.
    Zakryjeme a podusíme
  10. Podáváme s rýží, posypané nasekanou natí jarní cibulky (nebo nasekaným koriandrem).
    Podáváme s rýží
Tip:

Tamarindová pasta se dá koupit v Tescu.

Tamarindová pasta
Tamarindová pasta

.