Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky

Improvizace. To u mě v kuchyni platí. Jasně, že okukuji, co se dá nachystat,  ve finále je to ale zase něco jiného. Ne úplně, ale  je. Omrknul jsem recept na pikatní čočku, ale pak už jsem varioval. Posloužila mi k tomu i kostka, které výrobce říká houbový bujón. No, nemá se to? Ale jděte!

Večeře i lehká svačinka, třeba.
Večeře i lehká svačinka, třeba.

Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to trochu jiná čočka, než obvykle připravujeme, ale je to skvělé jídlo, když máte doma klobásky nebo párky a už vás nebaví je počád chroustat ohřáté s hořčicí. Můžeme k ní také podávat uvařené vejce nebo volské oko.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to trochu jiná čočka, než obvykle připravujeme, ale je to skvělé jídlo, když máte doma klobásky nebo párky a už vás nebaví je počád chroustat ohřáté s hořčicí. Můžeme k ní také podávat uvařené vejce nebo volské oko.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku namočíme alespoň na 30 minut a pak vaříme v neosolené vodě do měkka. Asi tak 45 až 40 minut.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme kapary a nakrájené okurky. Promícháme a tak 2 minuty restujeme. Přidáme rozdrobenou kostku houbového bujónu a zalijeme horkou vodou. jemně osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou petželku. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 5 minut. Pak odkryjeme, aby se tekutina ještě trochu odpařila.
  3. Podáváme s ohřátými pikantními párky.
    Podáváme s párky
  4. Podáváme s pikantními párky

Posunutý guláš | Proč ne?

Tak jsem zavadil o hovězí kostky na guláš a při vší snaze o pestrost jídelníčku, jsem najednou dostal chuť na guláš. Klasika, znáte to, není na tom nic k vymýšlení. Tak snad ani ne k chlubení. Ale tahle stránka není o chlubení, je to moje kuchařka pro případ, že se chci k nějakému receptu vracet. Máte v hlavě všechny recepty? Jestli jo, tak smekám. Já kolikrát musím šedé kůře mozkové pomoci, jinak to dopadne tak jako když zapomenu (nevím co je to za fóbii) přidat vajíčko a pak se divím, že se mi směs pořád drobí. No, už jsem se tohoto kiksu několikrát za sebou zdárně vyvaroval, ale je přece dobré mít napovědu, to mají i leckde v divadle profíci. Prostě někdy chci mít jistotu, jindy se po hlavě vrhám doexperiemntů. Ale, když chci mít večeři a mám málo času, tedy na přípravu, to žádná, jistota vyhrává, byť si i s osvědčeným receptem přece jen trochu zašpásuji. Jen jsem tenhle skoro hospodský guláš posunul někam jinam.

Posunutý guláš | Proč ne?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Posunutý guláš | Proč ne?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozpálíme sádlo a osmažíme na něm maso nakrájené na kostky. Musí se zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli, stačí na půlměsíčky. Přidáme kmín a římský kmín, česnek, promícháme a zasypeme paprikou. Po osmahnutí papriky vše zalijeme vodou tak, aby pokryla maso. Necháme vařit, osolíme a opepříme.
  2. Přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary a rajčatové pyré. Provaříme a pak snížíme teplotu, zakyryjeme a na mírném ohni pomalu dusíme. Postupně přiléváme horkou vodu. Necháme guláš mírně probublávat, občas promícháme. V závěru pak přidáme rozemnutou majoránku.
  3. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami, posypané nakrájenou cibulí.

Papriky plněné taliány | Zalité rajčatovou omáčkou

Když jsem hledal správnou surovinu na skotské vejce, zvolil jsem bílou klobásu (ne tu vinnou, jak si to mnozí pletou), ale ve hře byly ještě taliáni. Nebo taliány. Ty jsem vlastně nikdy nezkoušel ani jako takové. A přitom je to místní vynález, dokonce pražský! Takže teď je čas ověřit, jak chutnají, když z nich uděláme naprosto jiné jídlo. Což takhle je zkusit nadívat do paprik? To se přece dělává, jen náplň paprik je různá. Také tu mám plněné paprikyještě jedny, takže můžete porovnávat.

ementálu, můžete však stejně s úspěchem použít mozzarrellu
Podáváme také s rýží, zdobené petrželkou. Pro tuto porci bylo ještě v závěru pečení přidáno trochu strouhaného ementálu, můžete však stejně s úspěchem použít mozzarrelu.

Papriky plněné taliány | Zalité rajčatovou omáčkou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Papriky plněné taliány | Zalité rajčatovou omáčkou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Náplň
Omáčka
Plus
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme. Na fotce je i mozzarrela, ale nemusíte ji použít, třeba sáhněte po jiném sýru, kterým v závěru pečení posypete odkryté papriky.
    Připravíme si vše, co potřebujeme
  2. Paprikám uřízneme vršky, odstraníme semeníky i membrány.
    Očistíme papriky
  3. Zahřejeme větší množství vody, osolíme a když přijde voda k varu, vložíme papriky. Vaříme asi 2 minuty. Pak vyjmeme a necháme okapat.
    Vaříme 2 minuty
  4. Necháme okapat
  5. Začneme připravovat náplň do paprik. Taliány zbavíme střívka a rozmělníme. Můžete v ruce, případně můžet ještě více rozsekat v robotu na jemnější hmotu nebo rozemlít. Já použil jenom ruce.
    Taliány svlékneme
  6. Nakrájíme cibuli a žampiony na drobno. Česnek nasekáme. Přimícháme k masu.
    Nakrájíme cibuli a žampiony
  7. Přidáme vejce a 2 lžičky kapar.
    Přidáme kapary a vejce
  8. Opepříme.
    Opepříme
  9. Osolíme.
    Osolíme
  10. Přidáme majoránku.
    Přidáme majoránku
  11. Vše dobře promícháme. Opět můžeme pracovat rukama nebo nasadíme dostupnou techniku. Šlehač není si nejoptimálnější, metly by posloužily jistě lépe. Každopádně si hlídáme, aby se při šlehání nerozprskla hmota po kuchyni. Buď máme misku s otvorem (dobrá vychytávka) nebo vršek mísy chráníme třeba rukou.
    Promícháme
  12. Začneme připravovat omáčku. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
    Cibuli osmahneme
  13. Přidáme bobkové listy a nové koření.
    Přidáme koření
  14. Přidáme rajčatové pyré a nakrájené rajče – rajče podélně rozčtvrtíme a pak napříč nakrájíme na jemnější plátky. Promícháme a vaříme asi tak 3 minuty.
    Přidáme pyré a rajčata
  15. Přilijeme zeleninový vývar. Pokud je konzistence omáčky moc hustá, přidáme ještě trochu horké vody. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku limetkové šťávy a dosolíme podle chuti.
    Přidáme vývar
  16. Jdeme na plnění. Troubu máme předehřátou na 200 °C, pokud ne, zapněte ji.
    Jdeme na plnění
  17. Papriky naplníme masovou směsí, jak je vidět každá paprika pojme tak 100 g taliánu, tudíž 300 g vyšlo na 3 papriky. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní postavíme naplněné papriky.
    Papriky naplníme
  18. Naplněné papriky
  19. Rajčatovou omáčku přelijeme přes papriky.
    Přelijeme omáčkou
  20. Přelito
  21. Překryjeme papriky jejich vršky.
    Zakryjeme
  22. Misku překryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 15 minut.
    Překryjeme alobalem
  23. Pak alobal sundáme a pečeme ještě 20 minut. Pokud zvolíme sýr (mozzarrelu či jiný), nastrouháme na papriky v závěru pečení.
    Sejmeme alobal
  24. Podáváme s rýží natural.
    Podáváme
  25. Nebo s klasickou bílou rýží, dozdobíme patrželkou.
    Podáváme
Tip:

Cože, taliány?
Na stránkách rozhlasu jsem našel příběh, který je zajímavý. Koncem 19. století se v Praze usadil uzenář Uggé. Říkalo se, že je Talián. V Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět nový druh zboží, zvláštně kořeněného. Nebylo uzené, ale jen vařené a nemělo jméno. Zákazníci vymysleli hned dva názvy: „užovky“ a „taliány“. Druhý název přetrval dodnes.A umíte s ima zacházet? Když si taliána koupíte, doma si ho připravte takto – ohřívejte ho stejně jako párky, jen delší dobu, asi 30 minut. Voda by měla jen mírně probublávat. Pak taliána z vody vylovte, svlékněte ho ze střívka, položte na talíř a konzumujte s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a dobrým pivem. Taliány vyrábějí z okořeněné vepřové plece a osolené, okořeněné a odleželé kýty. Dřív se vyráběly z hovězího masa.

Svižná kuřecí játra s kapary

Měl to být recept na játra na toastu, ale proměníme ho na játra s dušenou rýží. Každý už asi nějak játra připravoval, často jako přírodní, což je označení, které nějak nechápu, ale budiž. Berme to tak, že by tentokrát mohly přírodní složku zastupovat zejména kapary.

Svižná kuřecí játra s kapary
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Svižná kuřecí játra s kapary
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Játra očistíme od šlach, opereme a osušíme. Lžíci mouky smícháme s velkou špetkou kajenského pepře a játra v této směsi obalíme. Osolíme a opepříme.
    Obalíme jítra
  2. Nakrájíme nahrubo petržel, nadrobno cibuli a scedíme kapary.
    Připravte si
  3. Na rozpáleném oleji játra osmahneme, asi tak 5 minut, aby byla opečená. Dáme stranou.
    Osmahneme játra
  4. Dáme vařit (dusit) rýži. Do vařící vody přidáme rýži v poměru 1 díl rýže a 1 a půl dílu vody a vaříme 5 minut, pak osolíme, přidáme oříšek másla, zakryjeme a na opravdu mírném ohni dusíme, aby rýže absorbovala veškerou vodu, tak asi 8 až 10 minut.
  5. Do pánve dáme směs cibule, kapar a petržele a osmahneme. Tak asi 4 minuty.
    Zelenina v pánvi
  6. Přidáme vývar a jakmile vše přijde do varu, přidáme ve 2 lžících vody rozmíchaný kukuřičný škrob a zakápneme sherry octem. Vše provaříme asi tak 5 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody a pak chvilku ještě provaříme.
    Vývar
  7. Škrob
  8. Ocet
  9. Vrátíme do pánve játra, zakryjeme a prohřejeme.
    Vrátíme játra
  10. Podáváme s dušenou rýží.
    Přílohou je rýže

Rajčatový salát s kapary | Léto budiž pochváleno i na podzim

To jsou ty cesty za příbuznými.  Hned máte plnou náruč zeleniny ze zahrádky, což předpokládá jediné: rychle s tím pohnout, protože by byla škoda, aby ta práce přišla vniveč. Při vaření pro dva je to úkol skoro nadlidský. Umázl jsem papriky, ale jenom dvě, bylo z toho skvělé jídlo – plněné masem a kapary, hm. Takže vznikla řetězová situace. Co s načatými kapary? A těmi rajčaty? Dílem padla na čerstvou rajčatovou salsu a dílem, no, co byste řekli. Ano, zase tu máme salát.

Rajčatový salát s kapary | Léto budiž pochváleno i na podzim
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchý salát je opravdu k pochutnání. Tak se do toho pustíme, jako vždy s vervou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Rajčatový salát s kapary | Léto budiž pochváleno i na podzim
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchý salát je opravdu k pochutnání. Tak se do toho pustíme, jako vždy s vervou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rajčata pokrájíme podélně na čtvrtiny a pak nakrájíme napříč na plátky. Jedno z rajčat pouze přepůlíme a napříč nakrájíme na plátky. Kombinace tvarů není k zahození.
    Rajčata nakrájáme
  2. Smícháme ocet, cukr, sůl a najemno nakrájené šalotky. Přidáme olivový olej a dobře promícháme.
    Připravíme suroviny
  3. Do nakrájených rajčat přidáme kapary.
    Kapary
  4. Vše zalijeme zálivkou a jemně promícháme. Přidáme nasekanou bazalku, dochutíme solí a pepřem.
    Bazalka
  5. Když salát necháte stát alespoň hodinku, chutě se dobře propojí. Před podáváním zase jemně promícháme.
    Salát z rejčat

Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Plnit papriky, to bývá oblíbenou sezonní kratochvílí v kuchyních. Už je tady také máme, jen trochu v jiném vydání a ještě podobně. Ale tentokrát do směsi masa přidáme kapary. Cože? Neznáte? Tak tedy kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“. Ale možná znáte, jen jste je ještě neochutnali. Tak to zkuste.

Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Masová náplň
Rajčatová omáčka
Příloha
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
  2. Do mletého masa přidáme najemno nakrájené šalotky, vejce, najemno nasekaný česnek, kapary, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
  3. Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 180 °C.
  4. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
  5. Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
  6. Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
  7. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
Tip:

Tak jenom na okraj:

Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti – od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7 mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13 mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. O těch francouzských už byla řeč výše.

Kuře zahalené rajčátky s kapary

Kuřecí maso je evergreen, aspoň v mé malé kuchyni. Takže tu máme další kousek. Na kousky si také zahraje v receptu kuřecí stehenní řízek. A že je to jídlo pro dva, vás nemusí odrazovat. Snadno si poradíte i s porcemi pro čtyři.

Kuře zahalené rajčátky s kapary
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Osamělý stehenní řízek? Ale pro dva lidi bude opravdu stačit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Kuře zahalené rajčátky s kapary
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Osamělý stehenní řízek? Ale pro dva lidi bude opravdu stačit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Řízek nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem, opékáme asi 5 minut.
    Kuře osmahneme
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla a po chvíli i nadrobno nasekaný česnek. Restujeme tak ještě přes minutu.
    Vmícháme cibuli a pak česnek
  3. Přidáme kapary, nakrájená rajčata s omáčkou, víno a ocet. Promícháme, přidáme estragon. Přivedeme k varu a povaříme, aby se omáčka redukovala.
    Vmícháme kapary
  4. Rajčata
  5. Zmírníme teplotu a zakryjeme. Dusíme 10 minut.
  6. Podáváme s rýží. Posypeme nasekanou petrželkou.
    Podáváme s rýží

Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta

Měl jsem na vybranou. Použít nějakou „divokou“ ingredienci, jakou je třeba sriracha, nebo se umírnit a dát se zlatou střední cestou. Volba padla na druhou možnost. Budu se mírnit a uvidíme, jak to dopadne.

 

Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí stehna poklademe do zapékací misky. Osolíme, okolo poklademe slabé plátky citronu překrojené na polovic, poklademe kousky másla. Přidáme kapary a prolisovaný i granulovaný česnek. Ještě mírně posolíme a popepříme. Podlijeme kuřecím vývarem tak, aby nebylo kuře ve vývaru ponořené.
  2. Do trouby předehřáté na 200 °C dáme zapékací misku s kuřecími stehny. Pečeme 30 až 40 minut, až kuře zezlátne a vytvoří kůrčičku. Občas při pečení přelijeme maso výpekem s vývarem. Mezitím si uvaříme v osolené vodě brambory nakrájené na půlměsíčky (nebo ve tvaru podle chuti a zvyku).
  3. Podáváme s nasekanou zelenou jarní cibulkou.
    Kuře, kapary a citron
Tip:

Pro oko i chuť můžete ještě několik plátků citronu přidat k masu asi tak v polovině pečení a pak je použít jako ozdobu při servírování.

Můžete také zkusit jinak připravené kuře. Třeba na zelí. Nebo připravené ještě jinak – tak.

Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami

Dneska to chtělo rybu. Doporučují to odborníci na zdravou výživu, lékaři i moje chuťové buňky. Takže jsem ulovil mořskou štiku kapskou, kterou znalci nazývají Merluccius capensi/paradoxus. Lovená v jihovýchodním Atlantiku, oblast FAO 47, vlečnou sítí. To jsou paradoxy, o paradoxovi víme skoro všechno.

Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než bude připravená, pustíme se do prvního kola.
  2. Nakrájené brambory zalijeme lžící olivového oleje, přidáme asi 1/4 lžičky soli, lžičku tymiánu a opepříme. Pořádně promícháme.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme olej a rozprostřeme brambory. Dáme do trouby a pečeme dozlatova, asi 30 až 35 minut.
  4. Smícháme cherry rajčátka s olivami, kapary, česnekem a lžičkou olivového oleje. Přidáme 2 lžíce vinného octa a lžičku čerstvého tymiánu. A nastává střídání stráží. Opečené brambory dáme stranou a na plech rozprostřeme rajčátkovou směs. Můžeme ještě zakápnou olejem, pokud máte sprej, je to fajnovější. Necháme v troubě restovat asi 10 minut.
  5. Smícháme asi 3 lžičky olivového oleje, lžičku čerstvého tymiánu, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/4 lžičky soli a pepř. Touto směsí potřeme filety štiky.
  6. Potřené filety umístíme na plech s rajčátky a pečeme ještě 5 minut, pak k rybě přidáme i opečené brambory a pečeme ještě 5 minut. Ve finálových minutách už zmírníme teplotu trouby na 180 °C.
  7. Mořská štika na pánvi
Tip:

Piktogram na balení filetů doporučuje pečení ryby v troubě asi tak 5 až 7 minut. To úplně stačí.