Kapustový salát se slaninou a nivou | Rychlý, stojí za to si počkat…

Salát, který máte hotový za patnáct minut má přece jen háček – měl by počkat na vás v ledničce aspoň osm hodin. To radí Ali z Kansas City a já jí věřím, vždyť mě k tomuto salátu inspirovala, třebaže ve finále máme každý svůj a odlišný salát.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Salát z kapusty je další možností, jak využít tuhle báječnou zeleninu. Ledacos jsme s ní už podnikli, takže proč se nepustit do oblíbeného tematu – salátu? S přidanou hodnotou – cizrnou.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Salát z kapusty je další možností, jak využít tuhle báječnou zeleninu. Ledacos jsme s ní už podnikli, takže proč se nepustit do oblíbeného tematu – salátu? S přidanou hodnotou – cizrnou.
Kapustový salát se slaninou a nivou | Rychlý, stojí za to si počkat...
Potřebujete:
Zálivka
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kapustu nakrájíme na drobné kousky, rajčátka přepůlíme. Orestovanou anglickou slaninu nakrájíme na kousky, nivu rozdrobíme. Přidáme lžíci oleje a vše promícháme.
    Zeleninu smícháme
  2. Smícháme všechny ingredience na zálivku.
    Zálivka
  3. Zalijeme zálivkou a opět dobře promícháme. Dáme do umělohmotného boxu a necháme odležet 8 hodin v ledničce.
    Zalijeme salát
Tip:

A úpokud zrovna neprahnete po salátu z kapusty, zkuste báječnou kapustovou polévku.

Linguiny s česnekovou kapustou a bílými fazolemi

Vždycky mám problém s tím, jak zužitkovat suroviny, které prostě při vaření pro dva zbydou. A když přišla objednávka na kapustovou polévku s klobásou, vyvstala otázka: co s tou zbylou kapustou?

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Na ploché špagety jsem měl už dlouho spadeno a teď to přišlo. Smícháme je s kapustou a fazolemi. A je to docela rychlovka. Dokonce bych to mohl naservírovat i vegetariánům, ale u dveří nikdo z nich nezazvonil.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Na ploché špagety jsem měl už dlouho spadeno a teď to přišlo. Smícháme je s kapustou a fazolemi. A je to docela rychlovka. Dokonce bych to mohl naservírovat i vegetariánům, ale u dveří nikdo z nich nezazvonil.
Linguiny s česnekovou kapustou a bílými fazolemi
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit linguiny (tedy ploché špagety) ve vodě bez soli. Při cezení si dáme stranou 1/4 šálku vody z těstovin pro další krok.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a dáme do něho nasekaný česnek. Jakmile začne reagovat prskáním, promícháme a zalijeme trochou vody. Přidáme nakrájenou kapustu, osolíme, opepříme a zakryjeme. Dusíme 5 minut, aby kapusta změkla. Občas promícháme.
  3. Propláchnuté a scezené fazole přidáme ke kapustě. Promícháme a vaříme asi 1 minutu. Přidáme těstoviny, přilijeme vodu z těstovin. Promícháme. Ještě opepříme a ihned podáváme. Třeba s bagetkou nebo i opečenou bagetkou.

Kapustové placičky | Nápad z nouze, pouze, dost povedený

Tak mi zbyla půlka kapusty a bylo by dobré z ní udělat něco ke snědku. Škoda to jen tak nechat vniveč. Pustil jsem se do placiček, co také jiného? Přiznávám, že mi bylo líto i kapusty připravené k bůčku s medem, která zbyla trochu na pánvi. Dáme to dohromady, proč ne?!

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Kapustové placičky | Nápad z nouze, pouze, dost povedený
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kapustu zbavíme košťálu a rozdělíme jednotlivé listy. Na oleji ji necháme chvilku restovat, osolíme a přidáme vývar. Zakryjeme a podusíme asi 8 až 10 minut. Necháme vychlanout a pak nakrájíme nebo nasekáme nadrobno. Pak přidáme najemno nakrájený česnek, sůl, pepř, kajenský pepř a majoránku. Vmícháme vejce a trochu vody. Vytvoříme hmotu, kterou budeme smažit.
    Směs kapusty
  2. Smažíme na lívanečníku, vždy dáme trochu oleje a na střední teplotě smažíme placičky.
    Usmažíme placičky
  3. Servírujeme s cibulovým chutney.
    Placky z kapusty
Tip:

K ostřejším placičkám zvolte nějaký neutrální dip nebo chutney, třeba tomatové.

Pečený bůček v medu s kapustou | Italsko-americko-česká variace

Upoutala mě jednoduchost. Je zdánlivá, ale není to žádná státní zkouška, takže také žádný strach. Cestou mírně složitou jsem se v síti nořil do nápadů co udělat s bůčkem a kapustou, na kterou už se hodně těším. A nakonec se objevila Lidia Bastianich, autorka italsko-americké kuchařky, o níž vydavatel tvrdí, že ji milují miliony Američanů. Ale od receptu se zase trochu tvrdohlavě, jak jinak,  odchýlíme. Už i proto, že kapusta, kterou u nás dostaneme je hlavně a (skoro) jedině hlávková. Ať už domácí nebo tahle z Itálie.  A vypadá jinak než co měla Lidia po ruce. Spíše je ta její kadeřávek, tedy kapusta kadeřavá. Hlávková bude trochu víc doběla, ale to zase na chuti nic neubere.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Recept, ze kterého vycházím, je na žebírka. Máme dobře rostlý kousek bůčku, tak proč to s ním nezkusit. Jen bacha pro ty, kteří nesnášejí sladkou příchuť. Jo, med ji udělá. Jedna lžíce medu vytvoří jemnou nasládlou chuť, když budete chtít opravdu sladší a viditelnou krustu na mase, přidejte určitě ještě jednu lžíci. A ta kapusta, jednoduše připravená, to je chuťové překvápko.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Recept, ze kterého vycházím, je na žebírka. Máme dobře rostlý kousek bůčku, tak proč to s ním nezkusit. Jen bacha pro ty, kteří nesnášejí sladkou příchuť. Jo, med ji udělá. Jedna lžíce medu vytvoří jemnou nasládlou chuť, když budete chtít opravdu sladší a viditelnou krustu na mase, přidejte určitě ještě jednu lžíci. A ta kapusta, jednoduše připravená, to je chuťové překvápko.
Pečený bůček v medu s kapustou | Italsko-americko-česká variace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
Pečeme maso
  1. Bůček nakrájíme napříč na větší kousky. Posolíme a opepříme.
    Nakrájíme bůček
  2. Zalijeme vývarem.
    Vývar na řadě
  3. Přidáme olivový olej, stroužky česneku a bobkové listy.
    Vše v pekáčku
  4. Dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C. Pečeme při teplotě 250 °C (záleží na vaší troubě, já jsem to z mírnější teploty nakonec musel ohulit na 250, pak se to skvěle peklo). K tomu potřebujeme asi 45 minut, aby bůček dostal zlatohnědou barvu a vývar se co nejvíce odpařil. Nebo pečte ještě déle.
  5. Pečení si hlídejte a dílky bůčku obracejte, aby zlatohnědou barvu získaly z obou stran. Otáčel jsem v momentě, kdy už se pekly 40 minut. Při prodlouženém pečení můžete snížit teplotu na 200 °C.
    Upečený bůček
  6. Kdo se bojí medu, může se tady zastavit. Bůček ještě na pár minut dáme do střední polohy v troubě a přepneme na gril. Několik minutek z obou stran a je hotovo. A k tomu už potřebujete jenom podušenou kapustu a asi knedlík, bramborový.
    První servírování
  7. Zatímco se bůček peče, promícháme víno, ocet, med a mleté chilli vločky, aby se vše dobře spojilo a med se rozpustil. Pokud chcete mít silnější glazuru na mase, přidejte rovnou dvě lžíce medu.
    Medovo-octová zálivka
  8. Přelijeme dílky bůčku z obou stran medovo-octovou zálivkou a zbytek pak nalijeme do pekáčku. Pečeme ještě asi 20 minut, aby se vytvořila glazura.
    Bůček potřeme
  9. Podáváme s připravenou kapustou.
    Podáváme
  10. Pokud chcete ještě další přílohu, přidejte bramborový knedlík. A zalijte výpekem.
    Přidejte knedlík
Dušená kapusta
  1. Kapustu obereme o vnější listy, a protože vaříme z půlky hlávky, tu si rozdělíme ještě na půlku. Zbavíme se hlavního košťálu a pak hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Pokud někde pokračuje silnější žíla košťálu, tak ho vyřízneme. Listy pak dvakrát propereme ve studené vodě.
  2. Stroužky česneku plochou stranou nože rozmáčkneme a na oleji opečeme. Krátce, aby česnek nezhořkl.
    Opečeme česnek
  3. Přidáme kapustové listy i s vodou, která na nich ulpěla. A promícháme. Po chvilce přilijeme trochu vody.
    Listy kapusty
  4. Mírně osolíme, přidáme namleté vločky chilli a ještě přidáme vodu nebo, lépe, kuřecí vývar. Zakryjeme a dusíme do měkka, asi 10 minut.
    Přidáme sůl, pepř a chilli
Tip:

POKUD neholdujete bůčku, zkuste rovnou vepřová žebírka. Postup je naprosto stejný.