Česnečka z nouze | Chce to chvíli pouze

Tak nějak jsem byl na suchu. Tedy řešil něco k večeři. Rychlé a postačující. Já vím, polévka mnohým nestačí, jsem na tom jinak. A vždycky se pak ještě můžete saturovat něčím, co dům dal.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Stačí pohledat pár brambor a hele, mám i nové palice česneku. Tak to už je základ k česnečce. Čerstvě sklizený česnek dá polévce nebývalou sílu, ale ta to potřebuje.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Stačí pohledat pár brambor a hele, mám i nové palice česneku. Tak to už je základ k česnečce. Čerstvě sklizený česnek dá polévce nebývalou sílu, ale ta to potřebuje.
Česnečka z nouze | Chce to chvíli pouze
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme nadrobno. Česnek zbavíme slupek a nakrájíme na plátky. Brambory dáme do vody.
  2. Přidáme česnek a spolu vaříme. Brambory by měly být do měkka.
  3. Přidáme kmín.
  4. Na troše sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
  5. K cibuli přidáme trochu rozmačkaných brambor z hrnce.
  6. Osolíme a opepříme. Brambory jen trochu opečeme.
  7. Brambory s cibulí vložíme do hrnce s ostatními bramborami a česnekem.
  8. Promícháme a přidáme majoránku. Přidáme kuřecí bujón, promícháme. Ještě chvíli povaříme.
  9. Podáváme zdobené nasekanou natí jarní cibulky nebo čerstvou majoránkou.
Tip:

Osvědčil se bujón Vitany, tekutý, ne ten ve vaničce. Má přijatelnou chuť bez toho klasického ocásku, který má kostka nebo i vanička.

Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou

Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
  2. Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
  3. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  4. Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
  5. Na vrstvu brambor poklademe maso.
  6. Osolíme a opepříme. Zasypeme polovinou cibule.
  7. Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
  8. Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
  9. Přidáme zbylou cibuli.
  10. Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
  11. Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Pečeme, aby horní vrstva zezlátla. Tak asi 30 minut.
  12. Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
  13. Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
  14. Necháme tak 10 minut péct.
  15. Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
  16. Podáváme s okurkovým salátem.

Pečená kuřecí stehna | Na žampionech

Hrál jsem si myšlenkou, že připravím kachnu ze zelím, ale když jsem vyrazil na lov do supermarketu, narazil jsem jenom na kuřecí stehna z biofarmy a trochu zvažoval opakování pečení stehen na zelí, jaké už tu máme nebo třeba baskické kuře. Jenže jsem chtěl dopřát něco nového. Takže žampiony, které jsem si do košíku přihodil, se nakonec hodí.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Zase budu improvizovat, už to tak mám. Našel jsem si inspiraci a kombinoval. Ze všeho pak vznikl oběd, který stojí za to. Jasně, že stehna budou chutnat jinak, když použijete houby, které já prostě sbírat neumím a musím se spoléhat na to, co se najde v regálech.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Zase budu improvizovat, už to tak mám. Našel jsem si inspiraci a kombinoval. Ze všeho pak vznikl oběd, který stojí za to. Jasně, že stehna budou chutnat jinak, když použijete houby, které já prostě sbírat neumím a musím se spoléhat na to, co se najde v regálech.
Pečená kuřecí stehna | Na žampionech
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Stehna osolíme. Rozehřejeme olej a na něm opečeme stehna.
  2. Pěkně z obou stran.
  3. Nakrájíme cibuli.
  4. Nakrájíme žampiony.
  5. Do oleje po stehnech přidáme cibuli a osmahneme dosklovata.
  6. Přidáme nakrájené žampiony...
  7. ... a promícháme.
  8. Přidáme trochu kmínu. Promícháme.
  9. Přilijeme víno a necháme vařit, aby se alkohol odpařil.
  10. Přilijeme kuřecí vývar. Připravuji si ho z kuřecí bujónu Vitana.
  11. Stehna posypeme sladkou uzenou paprikou.
  12. Přidáme sušený tymián.
  13. Houbovou směsí zalijeme stehna.
  14. Houby rozprostřeme po stehnech.
  15. Vložíme zakryté do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 60 minut.
  16. Dozdobíme nasekanou petrželkou.

Červené zelí dušené | Ke svatomartinské huse jako dělané

Už tu máme zelí s medem, nebo s přidanou bramborou. Teď ještě ke druhému přilijeme červené víno.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké. A tady máme další z možností přípravy. Červené víno dá zelí úžasnou chuť. Tak není co řešit.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké. A tady máme další z možností přípravy. Červené víno dá zelí úžasnou chuť. Tak není co řešit.
Červené zelí dušené | Ke svatomartinské huse
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpálíme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme zelí.
  3. Okmínujeme.
  4. Osolíme.
  5. Promícháme. Přilijeme červené víno. Tak 100 ml.
  6. Zakryjeme a dusíme asi 25 minut.
  7. Přidáme cukr.
  8. Pak přidáme nastrouhanou bramboru, která zelí zahustí. Dobře promícháme.
  9. Přidáme trochu kvasného octa...
  10. ...a ještě trochu jablečného octa.
  11. Přidáme ještě červené víno. Tak 50 ml.
  12. Zakryjeme a ještě chvíli podusíme. Konzistenci můžeme případně doladit přidáním trochy vody a dodusíme.
  13. Podáváme.