Pečená treska | S citronem dneska

Když přinesu tresku, hned je požadavek, že má být s kmínem na másle. Ale uhýbám, a bude to tak, jak chci, protože budeme zkoušet něco nového. Na stejná jídla si můžeme zajít do nějaké vývařovny. Já mám laboratoř. Tak uvidíme. Vyhlídl jsem si recept Sarah Walker Caron, která je z Maine, města Bangor. Říká o sobě, že je spisovatelkou na volné noze, editorkou a vymýšlí recepty. Tak se na to podíváme a přizpůsobíme. Díky Sarah!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Tenhle jednoduchý recept jeho autorka doplnila rýží, no, tradicionalisticky jako přílohu volím brambory. Ale ta rýže je dobrý nápad.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Tenhle jednoduchý recept jeho autorka doplnila rýží, no, tradicionalisticky jako přílohu volím brambory. Ale ta rýže je dobrý nápad.
Pečená treska | S citronem dneska
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Filety tresky opláchneme, dáme do pekáčku a osolíme. Zastříkneme citronovou šťávou. Přidáme nasekaný česnek, tymián a zaprášíme paprikou. Necháme chvilku stát, aby se chutě propojily. A mezitím si dáme vařit pokrájené brambory, které osolíme a okmínujeme.
    Dáme do pekáčku
  2. Zastříkneme olivovým olejem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 15 až 20 minut.
    Zastříkneme olejem
  3. Podáváme s bramborem, na který přišel kousek másla. Můžeme ještě přidat nakrájená rajčátka nebo jinou zeleninu.
    Podáváme s bramborem

Žižkovský moravský vrabec | Alternativa

Nesmysl? Omyl, je to taková místní varianta klasického jídla, který nesmí chybět v žádné kuchyni, v žádné kuchařce ani na žádném webu, kde se o jídle mluví nebo se na něj jenom myslí. Vepřový vrabec, klasika. Moravský? Jak jinak! Tak nesmí chybět ani tady. Jeden už tady máme. Ne dosti!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.
Žižkovský moravský vrabec | Alternativa
Potřebujete:
Vrabec
Dušené zelí
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravené kostky boku a masa smícháme s nakrájenou cibulí na půlkolečka a nasekaným česnekem. Okmínujeme a osolí. Podlijeme trochou vody. [Narazil jsem na radu, že směs masa s cibulí, česnekem a kořením můžete nechat odležet v chladu přes noc. To stojí za zkoušku.]
    Maso s cibulí
  2. Směs masa trochu podlijeme a zakryjeme.
    Podlijeme
  3. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 50 minut.
    Zakryjeme a dáme péct
  4. Pak odkryjeme, snížíme teplotu na 190 °C a ještě pečeme dozlatava. Během pečení podléváme a převracíme masovou směs.
    Pečeme
  5. Zelí si můžeme připravit obtížněji nebo snadněji. Volím kysané zelí v pytlíku. Nebudu dělat hrdinu. Vysypeme z pytlíku, osolíme, okmínujeme, přidáme trochu cukru.
    Připravíme zelí
  6. Pak zalijeme trochou vody a dusíme. Do měkka, takže nejspíš 25 minut. Můžete kontrolovat, aby tam bylo přiměřeně vody (zelí ale nesmí ve vodě plavat!) a přilévat, když je potřeba.
    Zalijeme vodou
  7. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou a osmahneme.
    Osmahneme
  8. Pak přilijeme tekutinu ze zelí, provaříme.
    Zalijeme
  9. Vše vmícháme do zelí.
    Vlijeme do zelí
  10. Zelí dochutíme octem. Promícháme a provaříme.
    Přidáme ocet
  11. Vrabce podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.
    Podáváme

Aljašská treska pečená s bramborem | Možná už přišel kouzelník dneska

„Bude rybička, hurá!“ ozvalo se doma, jen co jsem vybalil aljašskou tresku. „A s kmínem!“ No, tak jsem se do ní pustil, třebaže nápad byl trochu odvážnější. Nechám si ho na příště.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Je to složitější na logistiku, protože potřebujeme dva plechy. Ale zase to není tak složité. Byť to trvá trochu déle. Můžete vše urychlit, pokud v kroku 7 po obrácení ryby přidáte brambory i kapii, abyste měli všechno naráz teplé k podávání.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Je to složitější na logistiku, protože potřebujeme dva plechy. Ale zase to není tak složité. Byť to trvá trochu déle. Můžete vše urychlit, pokud v kroku 7 po obrácení ryby přidáte brambory i kapii, abyste měli všechno naráz teplé k podávání.
Aljašská treska pečená s bramborem | Možná už přišel kouzelník dneska
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Uvaříme malé brambory ve slupce. Tak 10 minut.
  2. Nakrájíme kapii na kousky, brambory scedíme a dáme na plechy vyložený pečicím papírem. Postříkáme olejem a vinným octem.
    Brambory s kapií zastříkneme olejem a octem
  3. Přidáme nakrájenou kapii, kterou smočíme v oleji s octem.
    Kapii smočíme
  4. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 20 minut.
    Pečeme
  5. Filety tresky osolíme, opepříme a okmínujeme. Poprášíme moukou z obou stran.
    Tresku okořeníme a posypeme moukou
  6. Rybu dáme na plech vyložený pečicím papírem, který postříkáme olejem. Na filety poklademe plátky másla. Dáme do trouby a pečeme 20 minut při teplotě 220 °C.
    Rybu uložíme na plech
  7. Pak filety obrátíme a pečeme ještě 10 minut. Rybu po vyjmutí z trouby pak držíme v teple, plech s bramborami vrátíme do trouby a prohřejeme tak 3 až 5 minut.
    Rybu v polovině pečení obrátíme
  8. Mezitím na másle podusíme mexickou směs - hrášek, kukuřici a papriku.
    Podusíme mexickou směs
  9. Podáváme s bramborami, pečenou paprikou a dušenou zeleninou.
    Podáváme

Kuřecí stehna pečená se žampiony a pak choi | Variace na kuřecí křidélka

Již jsme vyzkoušeli pečená křídla bez oleje, fakt dobrá věc, doporučuji. A proč stejného postupu nepoužít i v případě stehen, jenom se nebudeme opakovat, ale inspiraci musím přiznat. Ale pozor, je to vlastně úplně jiné jídlo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Je to opět běh na trochu delší trať, ale nic složitého, jenom pečení musíme dát ten správný čas. Maso oživíme žampiony a pak choi. A ještě potřebujeme kuřecí vývar.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Je to opět běh na trochu delší trať, ale nic složitého, jenom pečení musíme dát ten správný čas. Maso oživíme žampiony a pak choi. A ještě potřebujeme kuřecí vývar.
Kuřecí stehna pečená se žampiony a pak choi | Variace na kuřecí křidélka
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí horní stehna vyválíme v koření a osolíme.
    Vyválíme v koření a osolíme
  2. Dáme do pekáčku a do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 60 minut, v polovině pečení stehna obrátíme.
    Dáme do pekáčku
  3. Dáme do trouby
  4. Obrátíme
  5. K pečeným kouskům masa přilijeme vývar a vrátíme do trouby. Pečeme ještě 10 minut.
  6. Mezitím nakrájíme pak choi na větší kousky, které blanšírujeme asi 3 minuty v osolené vařící vodě. Pak vyjmeme a dáme stranou.
    Pak choi nakrájíme
  7. Blanšírujeme pak choi
  8. Na kousku másla osmahneme na plátky nakrájené žampiony, které okmínujeme, po 5 minutách přidáme pak choi. Promícháme a necháme chvilku ještě dojít.
    Osmahneme na másle
  9. Pak směs přidáme ke kuřecím stehnům a pečeme ještě 10 minut. Mezitím uvaříme rýži.
    Směs přidáme ke kuřeti
  10. Podáváme s rýží, maso přelijeme šťávou a přidáme žampiony s pak choi.
    Podáváme s rýží
Tip:

Seznamte se:
Pak choi, velice oblíbená zelenina nejenom v Číně, se k nám dostává třeba ze Španělska.

Pak choi
Pak choi

Zkuste pak choi i v jiném recept, třeby si připravte kuřecí kousky s pak choi, je to snadné a rychlé. Nebo plněná kuřecí prsa v pikantním koření.