Špagety s krevetami | Variace

Další reminiscence na pobyt u moře. Krevety mi omohou navodit tu atmosféru, pohodovou, jak jinak. Už tu máme krevetyšpagety a zase další pochutnání. Najdete tu ještě dalšídalší. Ale jedeme dál. No zalistujte si třeba na těchto stránkách ještě o něco víc.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Špagety s krevetami | Variace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit osolenou vodu a do ní pak v momentě varu přidáme špagery. Vaříme Al dente. Takže tak 8 minut.
  2. Nakrájíme červenou cibuli. Jednu najemno, druhou na půlměsíčky.
  3. Nasekáme stroužky česneku.
  4. Nachystáno.
  5. Rozpálíme olivový olej na středním plameni.
  6. Osmahneme cibuli do sklovata.
  7. Přidáme česnek a krátce osmahneme. Pamatujte, že česneku stačí 30 sekund.
  8. Přidáme krevety.
  9. Přidáme rajčata, částečně překrájená, částečně celá.
  10. Přidáme nasekanou bazalku.
  11. Zakapeme šťávou z poloviny citronu.
  12. Přidáme zcezené špagety.
  13. Zalijeme vodou ze špaget. Dobře promícháme.
  14. Osolíme a opepříme.
  15. Podáváme posypané ještě nasekanou bazalkou.

Italská topinka | Bruschetta

Možná se to někomu může zdát drzé, prohlašovat bruschettu za topinku. Ale co to je topinka? A nemyslím toho s velkým T, strážmistra Topinku. Co říká veřejný zdroj, Topinka je krajíc chleba, který je opečený dozlatova na rozpáleném sádle, ztuženém tuku nebo rostlinném oleji, nebo jen na sucho opečený (na tzv. opékači topinek). Topinka se klasicky podává solená a lehce potřená česnekem. Může se podávat i s jinými přílohami, např. masovou směsí, tatarským biftekem, sázeným vejcem apod., potom může nést krajové názvy, např. Čertovo kopýtko (pálivá masová směs), Švejkovská (obložená šunkou, sýrem, nakládanou okurkou а volským okem), Šumavská (obložená míchanými vejci a nastrouhaným sýrem), atd. Aby byla přednáška vyčerpávající a měli jste větší chuť na to, co má následovat tak ještě dodatek: Topinka je synonymum pro keramickou dlaždici, používanou především v půdních prostorech od 19. století. Od normálních cihel se odlišuje nižší tloušťkou (3–4 cm), formáty mohou být různé (čtverec 20×20 cm, 14×28 cm aj.). 

 

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Jednoduché a rychlé, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Jednoduché a rychlé, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Italská topinka | Bruschetta
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rajčátka nakrájíme nadrobno.
  2. Nasekáme bazalku.
  3. Rajčátka smícháme s bazalkou. Osolíme. Prolisujeme stroužky česneku.
  4. Přidáme dvě lžíce olivového oleje.
  5. Opepříme. Dáme chladit.
  6. Nakrájíme chleba na čtvrtiny.
  7. Na zahřátém olivovém oleji opékáme kousky chleba.
  8. Opečené chleby ještě potřeme stroužkem česneku.
  9. Směs rajčat poklademe na opečený chleba.
  10. Dobrou chuť. Nejlepší je bruschetta s ještě teplým chlebem a ještě chladnou směsí rajčat.

Sambalové kuře s cizrnovým salátem

Mělo to být kuře s harissou, ale někam jsem ji zastrčil, vyplave až nebude potřeba. Ale můžeme si pomoci podobným, takže nastupuje sambal oelek. Oelek je z holandštiny, čte se ulek, v Indonésii, kde Holanďané léta letoucí vládli a vařili, oelek zdomácněl. Harissa (někdy psáno jako harísa) je druh ostré kořenící směsi. Pochází z Tuniska a je oblíbena i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. V severní Africe (v zemích Maghrebu) se používá téměř ke všem jídlům. Jako stolní koření se dost podobá indonéskému sambalu. Takže z Afriky do Asie a zase zpátky. A šup s tím do Evropy.





Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut

Rychlé, až svižné, chutné, to je prostě bašta. Doplňte jogurtem.


Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut

Rychlé, až svižné, chutné, to je prostě bašta. Doplňte jogurtem.

Sambalové kuře s cizrnovým salátem

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Rajčata nakrájíme na poloviny, červenou cibuli nadrobno. Přidáme zcezenou cizrnu a promícháme. Osolíme, opepříme a přelijeme šťávou z poloviny citronu.
    Cizrnový salát.

  2. Kuřecí prsa potřeme z obou stran kořenící směsí sambal oelek, necháme chvilku v chladu odležet, ale není potřeba.
    Prsa potřeme směsí.

  3. Pokud máte troubu s grilem, nechte rozhřát nejprve troubu na maximum a pak přepněte na gril. Grilovací pánev lehce potřete olejem (nemusí být, ale maso tolik nepřilne k povrchu) a umístěte asi 12 centimetrů pod gril. Grilujeme z každé strany asi 6 minut.
    Grilujeme.

  4. Při servírování dejte na talíř cizrnový salát, na něj položte kuřecí prso a můžete lehce posypat nasekanou petrželkou.
    Petrželka jako ozdoba.

  5. Grilovaná prsa můžete také servírovat se salátem a chlebem.
    Můžeme podávat také s chlebem.




Cizrnový salát s rajčaty | Salát na to šup

Jedna známá fotografka jede ve velkém v cizrně. Při focení sáhne do ledničky a mlsá. Několikrát jsem to chtěl s cizrnou také zkusit, ne že bych pak nutně musel být známým fotografem, ale nevzpomínám, že bych ji měl někdy na stole. Jenže vždycky mi do plánů něco vlezlo. Cizrna, tedy cizrna beraní, je vedle hrachu a fazolí jedna z nejdůležitějších luštěnin. A já ji ignoroval? Proč to? Také se jí říká římský hrách. To už nám něco říká. Její chuť bychom mohli charakterizovat jako jemně oříškovou. A je to pravda. Zkusíme si ji v jednoduchém salátu. Už nastal její čas.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Je to opravdu jednoduchý salát, až triviální! Nakrájíte rajčata, cibuli a přidáte cizrnu z konzervy. Jo, Bonduelle Vapeur, tedy připraveno v páře. Takže se s namáčením téhle luštěniny vůbec nemusíte párat. Ale můžete. Dva dny ji namáčejte, a ještě hodinu vařte do měkka. Nelekněte se citronu, dá salátu příjemnou nakyslou chuť a rozhodně nebudete mít pocit, že jíte šťovík.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Je to opravdu jednoduchý salát, až triviální! Nakrájíte rajčata, cibuli a přidáte cizrnu z konzervy. Jo, Bonduelle Vapeur, tedy připraveno v páře. Takže se s namáčením téhle luštěniny vůbec nemusíte párat. Ale můžete. Dva dny ji namáčejte, a ještě hodinu vařte do měkka. Nelekněte se citronu, dá salátu příjemnou nakyslou chuť a rozhodně nebudete mít pocit, že jíte šťovík.
Cizrnový salát s rajčaty | Salát na to šup
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Koktejlová rajčata nakrájíme na poloviny, přidáme scezenou cizrnu a drobně nakrájenou červenou cibuli. Osolíme, opepříme, podle chuti.
  2. Přidáme citronovou šťávu. Promícháme a necháme chvíli stát, pak znovu promícháme a můžeme servírovat.