Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní

Protesty, že jsem se dal na vegetariánskou stravu, jsem zažehnal. No, spíše ignoroval, řekl bych, protože zelenina je dobrá a když jí máte po ruce ve více druzích, dají se z ní také dělat kouzla. A pro jednou nebo dvakrát se s ní může popasovat i ortodoxní masožravec.

Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Oloupanou kedlubnu nakrájíme na špalíčky.
    Kedlubna
  2. Ředkvičky nakrájíme na plátky, stejně jako řapíkatý celer. Čekankový puk rozebereme na listy.
    Nakrájená zelenina
  3. Hrušku zbavíme jadřince, překrojíme podélně na poloviny a pak krájíme na jemné plátky.
    Hruška na plátky
  4. Smícháme podmáslí, křen, citronovou šťávu a pažitku. Jemně osolíme a opepříme.
    Křenová zálivka
  5. Větší čekankové listy překrojíme podélně na poloviny. Zeleninu s hruškou smícháme, osolíme a opepříme. Decentně, prosím.
  6. Jak ohřát uzeného lososa? Na páře nebo v alobalu? Zvolil jsem alobal a balíček dal na 5 minut do horké trouby.
  7. Na talíř dáme směs zeleninového salátu a kousky teplého lososa, pokapeme dostatečně křenovou zálivkou a posypeme najemno nasekaným koprem.
    Servírujeme lososa se zeleninou
Tip:

Osobní poznámka: Od dětství loupu kedlubny zubama – odříznu kořen a pak loupu, nakonec stačí dočistit nožem. To se dá dělat s jednou nebo dvěma kedlubnami, stát u pásu a loupat a loupat, to by se mi nechtělo. Ale pokud s tím budete mít nějaký problém, pousťte se do loupání jenom s nožem.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Okurkový dip | Verze 2.0

Už tu jeden okurkový dip máme, a tohle je varianta, nebo, chcete-li, upgrade.

Okurkový dip | Verze 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento dip je na mém stole rovnocennou variantou řeckým tzatzikům. Je to šup šup, všechno smícháme a hotovo. Dip je na světě. Rychlý a lahodný.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Okurkový dip | Verze 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento dip je na mém stole rovnocennou variantou řeckým tzatzikům. Je to šup šup, všechno smícháme a hotovo. Dip je na světě. Rychlý a lahodný.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si
  2. Okurku nakrájíme na drobné a jemné kostičky, vmícháme jogurt, smetanu, olej, prolisovaný česnek, vymačkáme půlku citronu a přidáme nasekaný kopr. Osolíme, opepříme a dáme vychladit.
    Okurkový dip 2.0
Tip:

Dip se hodí k masu i zelenině, třeba květákové nebo cibulové pakoře.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Ředkvičkový salát s okurkou, rajčaty a smetanou | Lehce v kuchyni, lehce při usínání

Když už se jednou rozjedete, nejde to zastavit. No, říkám to s nadsázkou, ale obliba salátů u nás vzrostla. Je to jednoduché, rychlé a jako večeře v pozdějším čase i lehké. Po sérii kyselejších salátů jsem vytáhl mírnější kartu. Tentokrát bude zálivkou smetana.

Ředkvičkový salát s okurkou, rajčaty a smetanou | Lehce v kuchyni, lehce při usínání
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Na salát moc zkušeností nepotřebujete. Všechno nakrájíte, smícháte, zalijete, vychladíte a podáváte. Večeři máte za pár minut. A když počkáte jen deset minut, aby si lednička poradila s ochlazením, za čtvrt hodiny už můžete podávat večeři. Pokud ovšem nemáte doma zavilé odpůrce zeleniny a jednoznačné preferenty masa.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Ředkvičkový salát s okurkou, rajčaty a smetanou | Lehce v kuchyni, lehce při usínání
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Na salát moc zkušeností nepotřebujete. Všechno nakrájíte, smícháte, zalijete, vychladíte a podáváte. Večeři máte za pár minut. A když počkáte jen deset minut, aby si lednička poradila s ochlazením, za čtvrt hodiny už můžete podávat večeři. Pokud ovšem nemáte doma zavilé odpůrce zeleniny a jednoznačné preferenty masa.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme okurku a ředkvičky na plátky, rajčata na osminky, jarní cibulku (bílou i zelenou část) na jemná kolečka. Vše smícháme, osolíme a opepříme.
    Nakrájená zelenina
  2. Přidáme nasekaný kopr.
    Přidáme nasekaný kopr
  3. Přilijeme smetanu a dobře promícháme. Necháme chvilku v ledničce na vychlazení.
    Přidáme smetanu
  4. Je hotovo
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Dvojctihodný rajčatový salát | Červená cibule s okurkou v akci

Když mohou být dvojctihodné koláče, proč to nezkusit i se salátem.  Sáhl jsem po rajčátkách červených a žlutých, ze zelené říše jsem přidal petrželku a kopr a dvojité zastoupení má i ocet – vinný červený a bílý. Je to vlastně varianta okurkového salátu s rajčaty.

Dvojctihodný rajčatový salát | Červená cibule s okurkou v akci
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže salát, který můžeme jíst samostatně nebo ho přidat k dalším chodům. Vychlazený nemá chybu.
Doba přípravy
8 minut
Doba přípravy
8 minut
Dvojctihodný rajčatový salát | Červená cibule s okurkou v akci
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže salát, který můžeme jíst samostatně nebo ho přidat k dalším chodům. Vychlazený nemá chybu.
Doba přípravy
8 minut
Doba přípravy
8 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Rajčátka překrájíme na poloviny, část na čtvrtiny. Okurku podélně rozřízneme na čtvrtiny a pak napříč nakrájíme na plátky. Červenou cibuli překrojíme podélně na poloviny a pak napříč nakrájíme měsíčky.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Přidáme nasekanou petrželku a kopr, osolíme, opepříme. Zalijeme octy a olejem, jemně, ale dobře promícháme a dáme chladit. Chutě se pěkně propojí a salát bude osvěžující.
    Přidáme kopr s petrželí
  3. Rajčata žlutá a červená
Díky za návštěvu, dobrou chuť!